Makaron i kilka prostych składników. W 15 minut mam obiad, który smakuje jak z włoskiej restauracji

Makaron i kilka prostych składników. W 15 minut mam obiad, który smakuje jak z włoskiej restauracji

Dodano: 
Makaron z ricottą i tuńczykiem
Makaron z ricottą i tuńczykiem Źródło: Shutterstock / coffeeflavour
Ten makaron to połączenie włoskiej delikatności w postaci ricotty z wyrazistym akcentem tuńczyka i oliwek. Kilka składników, parę minut i gotowe. Sprawdź mój przepis na genialny obiad.

Tydzień bez makaronu, tygodniem straconym, szczególnie, gdy za oknami chłód. Ten ekspresowy obiad inspirowany jest moją ulubioną kuchnią. Danie czerpie z włoskich tradycji, łącząc prostotę składników z przyjemnym smakiem makaronu.

Jak zrobić makaron z ricottą i tuńczykiem?

Przygotowanie potrawy jest bardzo proste. Bazą jest oczywiście makaron, który powinien być ugotowany al dente. Dzięki temu lepiej wchłania sos, a danie jest bardziej autentyczne i włoskie w smaku. Przygotowując składniki, pamiętaj, że możesz wykorzystać oliwę z tuńczyka. Zamiast ją wylewać, dodaj odrobinę do sosu dla dodatkowego aromatu. Jeśli masz mało czasu, wystarczy wymieszać ciepły makaron z ricottą, tuńczykiem i oliwkami bez podgrzewania składników na patelni.

Porada: zachowaj trochę wody z gotowania makaronu. Dodanie kilku łyżek do sosu sprawi, że będzie bardziej kremowy i lepiej połączy się z makaronem.

Przepis: Makaron z ricottą i tuńczykiem

Delikatna ricotta, aromatyczny tuńczyk, czarne oliwki i natka pietruszki w makaronowym daniu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
653 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 150 g ricotty
  • 120 g tuńczyka w oliwie (1 puszka)
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź go, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Czosnek przeciśnij przez praskę, oliwki pokrój w plasterki, a natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek przez ok. 30 sekund. Dodaj odsączonego tuńczyka, wymieszaj i podsmaż przez minutę. Zmniejsz ogień i dodaj ricottę. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu, aby sos był bardziej kremowy. Wrzuć pokrojone oliwki.
  3. Mieszanie składnikówDo sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp danie świeżą natką pietruszki i jeszcze raz wymieszaj.

Jaki makaron będzie najlepszy do ricotty i tuńczyka?

Do tego dania pasować będzie kilka rodzajów makaronu. Najlepiej sprawdzą się:

  • penne – rurki dobrze trzymają sos i tuńczyka, a ich kształt ułatwia jedzenie,
  • fusilli (świderki) – świetnie zbierają sos w swoich spiralach, co sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku,
  • tagliatelle – szerokie wstążki dobrze komponują się z ricottą i tuńczykiem, tworząc bogatą teksturę,
  • orecchiette – małe „uszka” dobrze chwytają składniki, szczególnie oliwki i natkę pietruszki.

Wskazówka: jeśli chcesz bardziej dietetyczną wersję, możesz użyć makaronu pełnoziarnistego lub z ciecierzycy.

Co dodać do makaronu z ricottą i tuńczykiem?

Najprostszym sposobem urozmaicenia tego dania jest dodatek kilku kropel soku z cytryny, to podbije smak tuńczyka i doda świeżości daniu. Makaron z ricottą i tuńczykiem można również wzbogacić przez charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej dodatki. Do tego dania świetnie pasują kapary lub suszone pomidory, które podbiją smak potrawy.

Czytaj też:
Tylko 3 składniki i masz pyszny makaron na obiad. To włoskie danie podbija serca od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Ten ekspresowy obiad robię w 20 minut. Tylko makaron i dwa składniki, które masz w kuchni