Moja szynka pieczona w ziołach robi się niemal sama. Poznaj prosty przepis na soczyste mięso

Moja szynka pieczona w ziołach robi się niemal sama. Poznaj prosty przepis na soczyste mięso

Dodano: 
Szynka pieczona w ziołach
Szynka pieczona w ziołach Źródło: Shutterstock / rlat
Aromatyczna szynka pieczona w ziołach to doskonały wybór na rodzinny obiad oraz przepyszna wędlina na kanapki. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Pieczona szynka to jedno z uwielbianych mięs, które często przygotowywane jest na niedzielny obiad. Soczysta szynka z mojego przepisu zachwyca wyrazistym smakiem i nie rozpada się podczas krojenia.

Jak zrobić szynkę pieczoną w ziołach?

Piekę szynkę we własnoręcznie przygotowywanej mieszance suszonych ziół, które możesz zastąpić, łącząc gotową mieszankę ziół polskich z ziołami śródziemnomorskimi lub prowansalskimi. Idealna do pieczenia jest szynka ze skórą, a także szynka tzw. kulka. Wybierając mięso, zwróć uwagę na zawartość tłuszczu. Mięso nie powinno być bardzo chude, bo pieczeń będzie sucha i łykowata. W ziołach możesz również upiec m.in. schab wieprzowy, łopatkę wieprzową, polędwicę wieprzową i wołową, udziec wołowy oraz pierś indyka.

Przed pieczeniem marynuję szynkę w ziołowej posypce przez minimum 3 godziny, a następnie obsmażam na mocno rozgrzanej patelni. Jeżeli chcesz, żeby pieczeń zachowała kształt, to proponuję obwiązać mięso sznurkiem kuchennym lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Pamiętaj, aby unikać nakłuwania mięsa podczas przewracania na patelni i w piekarniku. Jeżeli soki zaczną wypływać, to pieczeń nie wyjdzie soczysta.

Obsmażone mięso wstawiam do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika i piekę bez przykrycia, aż zmięknie. Następnie zwiększam temperaturę i włączam termoobieg, żeby pieczeń miała chrupiącą skórkę. Podczas robienia pieczeni polecam korzystać z termometru kuchennego, dzięki któremu można sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio wypieczone w środku.

Przepis: Szynka pieczona w ziołach

Ta pyszna pieczona szynka to świetny pomysł na obiad oraz dodatek do pieczywa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
598 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 250 ml bulionu warzywnego

Do zamarynowania:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 2 łyżeczki suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki młotkowanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • 1/3 łyżeczki estragonu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaSzynkę oczyść z błon, umyj i osusz. Oprósz mięso z każdej strony solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj wszystkie zioła, ziarna kminku oraz młotkowaną kolendrę i wymieszaj. Natrzyj szynkę i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  2. ObsmażanieZdejmij nadmiar marynaty z mięsa i obsmaż szynkę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełóż obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego, wyłóż na jego wierzch zdjęte wcześniej zioła z czosnkiem i podlej mięso gorącym bulionem.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz mięso bez przykrycia przez około 90 minut, a następnie dopiecz je w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni bez termoobiegu, aż zyska chrupiącą skórkę. Wyjmij gotową szynkę pieczoną w ziołach z piekarnika i odstaw na 15 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.

Szynka pieczona w ziołach doskonale smakuje podawana na ciepło oraz na zimno. Jeżeli chcesz upiec mięso na kanapki i pokroić je w cieniutkie plasterki, to po ostygnięciu owiń pieczeń folią aluminiową i schłodź w lodówce.

Jak i z czym podawać pieczoną szybkę?

Szynka pieczona w ziołach to u mnie jeden z pomysłów na sobotni, niedzielny lub świąteczny obiad. Wówczas mięso podaję na ciepło m.in. z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Moja rodzina lubią to mięso również w zestawie z aksamitnym purée ziemniaczanymlekko pikantną surówką z pora. Na zimno szynka z mojego przepisu świetnie smakuje z pieczywem, tartym chrzanem z jajkiem lub ostrą musztardą. Oczywiście tę aromatyczną szynkę możesz też pokroić w kostkę i wykorzystać jako dodatek do różnych sałatek.

Czytaj też:
Kroję polędwiczkę w cienkie plasterki i smażę z dodatkami. To najlepsza wersja tego mięsa, jaką znam
Czytaj też:
Z mięsa wieprzowego i warzyw robię genialny gulasz. Prosty przepis na aromatyczne i sycące danie