Pieczeń z mięsa mielonego pieczona razem z ziemniakami zachwyca soczystością i wyrazistym smakiem mięsa oraz chrupkością ziemniaków. To proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku danie, z pewnością stanie się ulubionym posiłkiem twojej rodziny. U mnie sprawdza się na co dzień, w weekendy a nawet od święta.
Jakie mięso mielone nadaje się na pieczeń?
Pyszną pieczeń można przygotować z różnego rodzaju mięsa mielonego np. wieprzowej szynki, karkówki lub łopatki, udźca wołowego, a także mięsa mielonego mieszanego. Na smak i konsystencję pieczeni wpływa zawartość tłuszczu, który nie tylko jest nośnikiem smaku, ale także sprawia, że mięso nie wychodzi suche i nie rozpada się podczas krojenia. Jeżeli chcesz przygotować pieczeń z chudego drobiu, to polecam użyć udźca z indyka lub kurczaka bez skóry i kości. Pieczeń z samej piersi kurczaka lub indyka może się rozpadać i nadmiernie wyschnąć. Zapobiegniesz temu, dodając do zmielonego mięsa 1-2 łyżki domowego smalcu lub klarowanego masła.
Jak zrobić pieczeń z ziemniakami?
Pieczeń z mięsa mielonego nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu główne składniki smacznego posiłku są gotowe w takim samym czasie. Jeżeli chcesz dodatkowo skrócić czas pieczenia, to polecam uformować dwie mniejsze pieczenie i wybrać małe ziemniaki lub pokroić większe warzywa na małe kawałki.
Masę mięsną robię z mielonej wieprzowiny i wołowiny (po 350 g), a następnie formuję w kształt bochenka chleba, układam na blasze i wokół rozkładam ziemniaki. Od czasu do czasu mieszam warzywa, obtaczając je w wytapiającym się z mięsa tłuszczu, dzięki czemu po upieczeniu mają złocistą, chrupiącą i bardzo smaczną skórkę.
Przepis: Pieczeń z ziemniakami
Genialny przepis na obiad z piekarnika dla całej rodziny. Nie napracujesz się przy nim, a wszyscy będą się nim zajadać.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 865 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na masę mięsną:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do dużej miski. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek (oliwę możesz zastąpić olejem roślinnym do smażenia lub klarowanym masłem) i pozostaw do przestygnięcia. Do mięsa dodaj przestygniętą cebulę z czosnkiem, oregano, rozmaryn, tymianek, ostrą paprykę, całe jajko oraz bułkę tartą i wyrób dłonią na jednolitą masę. Wyrobione mięso dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli masa mięsna wyjdzie zbyt rzadka, to dodaj więcej bułki tartej; zbyt gęstą, zbitą masę mięsną możesz rozrzedzić, dodając jajko lub wodę (zwykłą bądź gazowaną).
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w ćwiartki lub grube plastry (kawałki ziemniaków powinny być dość duże). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj. Porada: możesz również doprawić ziemniaki dodawanymi do pieczeni ziołami.
- Przygotowanie do pieczeniaZ masy mięsnej uformuj podłużną pieczeń. Ułóż mięso na środku blachy z wyposażenia piekarnika (jeżeli używasz blachy bez nieprzywierającej powłoki, to wyłóż ją papierem do pieczenia). Wokół mięsa ułóż kawałki ziemniaków.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do miękkości składników. Wskazówka: przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję opiekania lub termoobiegu, żeby mięso i ziemniaki mocniej zrumieniły się z wierzchu.
Pieczeń z ziemniakami podaję polaną sosem własnym. Dekoruję danie natką pietruszki. Do pieczeni z ziemniakami doskonale pasują różne sałatki i surówki ze świeżych i kiszonych warzyw, a także podawane na ciepło jarzynki np. zasmażane buraczki.
Wskazówka: przepis na pieczeń możesz dowolnie modyfikować, dodając do mięsa ulubione przyprawy i zioła oraz warzywa np. startą na tarce marchewkę i cukinię, a także pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Smak masy mięsnej możesz również wzbogacić rozdrobnionymi warzywami korzeniowymi z rosołu, które świetnie nawilżą pieczeń z chudego mięsa.
Czytaj też:
Te zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem to hit! Idealny pomysł na obiad dla całej rodzinyCzytaj też:
Kroję tylko filet i warzywa. Najszybszy obiad z piekarnika mam gotowy w 30 minut