Mój tani obiad z piekarnika to hit. Pieczeń z ziemniakami wychodzi soczysta i robi się sama

Mój tani obiad z piekarnika to hit. Pieczeń z ziemniakami wychodzi soczysta i robi się sama

Dodano: 
Pieczeń z ziemniakami
Pieczeń z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Dziś polecam przepis na szybką i aromatyczną pieczeń z ziemniakami. Przygotowanie składników do pieczenia nie trwa długo, a efekt zaskoczy nawet największego smakosza.

Pieczeń z mięsa mielonego pieczona razem z ziemniakami zachwyca soczystością i wyrazistym smakiem mięsa oraz chrupkością ziemniaków. To proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku danie, z pewnością stanie się ulubionym posiłkiem twojej rodziny. U mnie sprawdza się na co dzień, w weekendy a nawet od święta.

Jakie mięso mielone nadaje się na pieczeń?

Pyszną pieczeń można przygotować z różnego rodzaju mięsa mielonego np. wieprzowej szynki, karkówki lub łopatki, udźca wołowego, a także mięsa mielonego mieszanego. Na smak i konsystencję pieczeni wpływa zawartość tłuszczu, który nie tylko jest nośnikiem smaku, ale także sprawia, że mięso nie wychodzi suche i nie rozpada się podczas krojenia. Jeżeli chcesz przygotować pieczeń z chudego drobiu, to polecam użyć udźca z indyka lub kurczaka bez skóry i kości. Pieczeń z samej piersi kurczaka lub indyka może się rozpadać i nadmiernie wyschnąć. Zapobiegniesz temu, dodając do zmielonego mięsa 1-2 łyżki domowego smalcu lub klarowanego masła.

Jak zrobić pieczeń z ziemniakami?

Pieczeń z mięsa mielonego nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu główne składniki smacznego posiłku są gotowe w takim samym czasie. Jeżeli chcesz dodatkowo skrócić czas pieczenia, to polecam uformować dwie mniejsze pieczenie i wybrać małe ziemniaki lub pokroić większe warzywa na małe kawałki.

Masę mięsną robię z mielonej wieprzowiny i wołowiny (po 350 g), a następnie formuję w kształt bochenka chleba, układam na blasze i wokół rozkładam ziemniaki. Od czasu do czasu mieszam warzywa, obtaczając je w wytapiającym się z mięsa tłuszczu, dzięki czemu po upieczeniu mają złocistą, chrupiącą i bardzo smaczną skórkę.

Przepis: Pieczeń z ziemniakami

Genialny przepis na  obiad z piekarnika dla całej rodziny. Nie napracujesz się przy nim, a wszyscy będą się nim zajadać.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
865 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na masę mięsną:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do dużej miski. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek (oliwę możesz zastąpić olejem roślinnym do smażenia lub klarowanym masłem) i pozostaw do przestygnięcia. Do mięsa dodaj przestygniętą cebulę z czosnkiem, oregano, rozmaryn, tymianek, ostrą paprykę, całe jajko oraz bułkę tartą i wyrób dłonią na jednolitą masę. Wyrobione mięso dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli masa mięsna wyjdzie zbyt rzadka, to dodaj więcej bułki tartej; zbyt gęstą, zbitą masę mięsną możesz rozrzedzić, dodając jajko lub wodę (zwykłą bądź gazowaną).
  2. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w ćwiartki lub grube plastry (kawałki ziemniaków powinny być dość duże). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj. Porada: możesz również doprawić ziemniaki dodawanymi do pieczeni ziołami.
  3. Przygotowanie do pieczeniaZ masy mięsnej uformuj podłużną pieczeń. Ułóż mięso na środku blachy z wyposażenia piekarnika (jeżeli używasz blachy bez nieprzywierającej powłoki, to wyłóż ją papierem do pieczenia). Wokół mięsa ułóż kawałki ziemniaków.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do miękkości składników. Wskazówka: przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję opiekania lub termoobiegu, żeby mięso i ziemniaki mocniej zrumieniły się z wierzchu.

Pieczeń z ziemniakami podaję polaną sosem własnym. Dekoruję danie natką pietruszki. Do pieczeni z ziemniakami doskonale pasują różne sałatki i surówki ze świeżych i kiszonych warzyw, a także podawane na ciepło jarzynki np. zasmażane buraczki.

Wskazówka: przepis na pieczeń możesz dowolnie modyfikować, dodając do mięsa ulubione przyprawy i zioła oraz warzywa np. startą na tarce marchewkę i cukinię, a także pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Smak masy mięsnej możesz również wzbogacić rozdrobnionymi warzywami korzeniowymi z rosołu, które świetnie nawilżą pieczeń z chudego mięsa.

Czytaj też:
Te zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem to hit! Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Czytaj też:
Kroję tylko filet i warzywa. Najszybszy obiad z piekarnika mam gotowy w 30 minut