Te zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem to hit! Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Te zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem to hit! Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Dodano: 
Naleśniki z kurczakiem i serem z piekarnika
Naleśniki z kurczakiem i serem z piekarnika Źródło: Shutterstock / Felaana
Naleśniki faszerowane kurczakiem i serem zapiekane w piekarniku to pomysł niebanalny obiad. Prosty farsz, delikatne ciasto i aromatyczny ser sprawiają, że to danie pokocha cała rodzina.

Faszerowane naleśniki można spotkać w prawie wszystkich kuchniach świata. Najczęściej są w wersji słodkiej, ale pojawiają się także w nieco wytrawnej odsłonie. Przykładowo we Francji crêpes salées nadziewa się farszem m.in. z grzybów, szpinaku czy bekonu. W moim przepisie farsz opiera się na mięsie z piersi kurczaka i tartym serze.

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i serem z piekarnika?

Przygotowanie potrawy zaczynamy od zrobienia naleśników. By ciasto naleśnikowe było idealne, warto zastosować trzy triki. Po pierwsze, dodaj do ciasta wodę gazowaną. Sprawi, że naleśniki staną się wyjątkowo lekkie i delikatne. Po drugie, smaż je na rozgrzanej patelni z bardzo cienkim dnem. Po trzecie, używaj chochelki do odmierzania porcji ciasta i obracaj patelnię w dłoni, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło.

Przepis: Naleśniki z kurczakiem i serem z piekarnika

Zapiekane naleśniki z mięsno-serowym farszem posypane prażonymi nasionami siemienia lnianego i szczypiorkiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
568 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 300 g piersi kurczaka (dwa filety)
  • 200 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Do dekoracji:

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • kilka gałązek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Filet z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek umyj i posiekaj. Nasiona siemienia lnianego upraż na patelni. Najlepsza będzie taka z nieco grubszym dnem. Rozsyp na niej cienką warstwę nasion i praż do momentu, aż siemię zacznie lekko strzelać, po czym zsyp je do miseczki.
  2. Przygotowanie naleśnikówOddziel białka od żółtek i przełóż je do wysokiego naczynia. W dużej misce wymieszaj mleko z wodą gazowaną i żółtkami. Dodawaj mąkę do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję śmietany. Ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Dodaj sól i resztę mąki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody lub mleka.
  3. Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przed wlaniem porcji ciasta, natłuść powierzchnię patelni niewielką ilością oleju. Ciasto zawsze wlewaj na środek patelni. Okrężnymi ruchami rozprowadź je tak, aby cienką warstwą pokryło całą jej powierzchnię. Gdy naleśnik jest usmażony, przewróć go na drugą stronę za pomocą długiej szpatułki.
  4. Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka, przypraw solą, pieprzem i papryką, a następnie smaż, aż mięso się zarumieni.
  5. Faszerowanie naleśnikówNa każdy naleśnik nakładaj po porcji farszu z kurczaka. Rozprowadź ją równomiernie, a następnie posyp startym serem. Zwiń naleśnik w rulon lub złóż na kopertę.
  6. Zapiekanie naleśnikówPrzygotowane naleśniki z farszem ułóż w naczyniu żaroodpornym ciasno obok siebie. Delikatnie posmaruj wierzch odrobiną masła dla lepszego koloru po zapieczeniu. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na około 15–20 minut.
  7. DekorowanieGotowe naleśniki posyp posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi nasionami.

Wskazówka: w farszu najlepiej sprawdzi się ser cheddar, gouda lub ementaler. Wszystkie trzy doskonale się topią. Najbardziej uniwersalny jest lekko słodkawy gouda. Dobrym wyborem będzie również cheddar, ze swoim wyrazistym orzechowym smakiem, a także aromatyczny ementaler.

Jak ozdobić naleśniki z kurczakiem i serem z piekarnika?

Idealną dekoracją, która jednocześnie wzbogaci smak potrawy, będą zioła i nasiona. Zapieczone naleśniki możesz posypać posiekaną natką pietruszki, cebulką dymką lub prażonymi na patelni pestkami, np. dyni, słonecznika czy sezamu. Możesz wymieszać kilka rodzajów nasion, aby uzyskać bardziej interesującą teksturę i smak.

Z czym podawać naleśniki z kurczakiem i serem z piekarnika?

Znakomitym towarzystwem do zapiekanych naleśników będą świeże warzywa, np. pomidorki koktajlowe. Jako dodatek do dania sprawdzą się lekkie surówki i sałatki. Do tego dania możesz podać, np. surówkę z ogórka i czerwonej cebuli. Na koniec słodki deser w postaci domowego ptasiego mleczka.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka z patelni zawijam w proste placki. Trik na obiad w 20 minut, który pokocha cała rodzina
Czytaj też:
Siekam pierś z kurczaka i w 25 minut mam obłędne kotlety. Są miękkie, soczyste i pełne smaku