Filet z piersi kurczaka to składnik, który często kupują osoby zabiegane. Nic dziwnego, wszak mięso to przyrządza się niezwykle szybko, czy to na patelni czy w piekarniku. Dziś proponuję wam proste danie, właśnie z piekarnika. Ma tę przewagę nad potrawą z patelni, że nie trzeba jej pilnować. Składniki wystarczy tylko rozdrobnić, doprawić i niezbyt długo piec.
Obróbka termiczna fileta z piersi kurczaka
Filet z piersi kurczaka to delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Mięso to jest jednak bardzo wrażliwe na zbyt długie pieczenie czy smażenie. Z powodu małej zawartości tłuszczu szybko bowiem robi się suche. Z drugiej strony, mięso to nie może pozostać niedosmażone czy niedopieczone. To dlatego, że niewystarczająco ogrzane może być źródłem groźnych bakterii.
Smażąc filet z piersi kurczaka należy go pilnować, by był dosmażony, ale nie przesuszony. Jeśli mięso jest rozdrobnione, warto je często mieszać, po to by usmażyło się równomiernie. Czas smażenia fileta nie powinien być dłuższy niż 10-12 minut. Jeśli zaś chodzi o pieczenie tego mięsa, jest ono łatwiejsze. Cały filet trzeba piec ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli jest rozdrobniony można skrócić czas pieczenia o ok. 5 minut.
Jak zrobić filet z kurczaka pieczony z warzywami?
Filet z piersi kurczaka zwykle piecze się w całości. Jednak można go rozdrobnić, co ułatwi jego doprawienie i skróci czas pieczenia. Poza tym mięso dobrze wymiesza się z pokrojonymi składnikami i lepiej przejdzie ich smakiem.
Przepis: Kostka z fileta kurczaka pieczona z warzywami
Rozdrobniony filet z piersi kurczaka pieczony z dodatkiem marchewki, cukinii i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g fileta z piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- tymianek świeży lub suszony
- 2 marchewki
- 1/2 niedużej cukinii
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówFilet z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój go w niedużą kostkę, umieść w naczyniu do zapiekania. Marchewki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w kostkę.
- Doprawianie składnikówCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Mięso oprósz solą i pieprzem, dodaj olej, tymianek, przemieszaj. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie do mięsa dodaj warzywa, całość wymieszaj.
- Pieczenie potrawyNaczynie do zapiekania przykryj pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza i piecz kurczaka ok. 30 minut. Jeśli warstwa zapiekanki jest dość wysoka, pieczenie możesz przedłużyć do 35-40 minut.
Z czym podać filet z kurczaka pieczony z warzywami?
Filet z kurczaka pieczony z warzywami to delikatne w smaku danie. Jest też niskokaloryczne i można go jeść nawet będąc na diecie odchudzającej. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie ugotowany na sypko ryż. Nie ma przy nim dużo pracy, a też jest lekkostrawny. Można też jednak zaserwować do tego dania ugotowaną kaszę lub kuskus. Dopełnieniem tego obiadu będzie lekka surówka, np. surówka z kapusty pekińskiej czy sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Smak tego kurczaka poznałam na wakacjach we Włoszech. Jest doskonały dzięki trzem dodatkomCzytaj też:
Idealne penne z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie. Poznaj sekrety pysznego włoskiego obiadu