Sycący makaron z mielonym mięsem i warzywami to obiad na medal. Przepis jest prosty, a danie gotowe raz-dwa

Sycący makaron z mielonym mięsem i warzywami to obiad na medal. Przepis jest prosty, a danie gotowe raz-dwa

Dodano: 
Makaron z mięsem i warzywami
Makaron z mięsem i warzywami Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Na szybki obiad dla rodziny polecam dziś makaron z mielonym mięsem i warzywami. To danie rozgrzewa i syci. Potrawa idealnie sprawdza się w chłodne dni, gdy organizm domaga się bardziej kalorycznych posiłków.

Niewyszukane składniki pozwalają przygotować wiele pysznych potraw. Tak jest w przypadku makaronu z mielonym mięsem i warzywami, który ma obłędny smak, a nie wymaga wiele pracy i dużych wydatków. Połączenie makaronu, mięsa i warzyw sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także treściwa obiadokolacja.

Jak zrobić pyszny makaron z mielonym mięsem i warzywami?

Danie przygotowuję, korzystając jedynie z dużego garnka i patelni. Smażenie dodatków rozpoczynam na 20 minut przed nastawieniem wody na makaron, żeby mięso i warzywa zmiękły, zanim połączę składniki potrawy. Używam mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej. W wersji dietetycznej możesz przygotować danie z mielonym mięsem z udźca kurczaka/indyka lub piersi kurczaka/indyka. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste w smaku dania, to idealnie nada się mięso wołowe (np. antrykot, zrazówka) oraz mięso mielone wołowo-wieprzowe.

Do dania wykorzystuję warzywa, które akurat mam pod ręką. Poniższy przepis to jesienno-zimowa wersja makaronu z mielonym mięsem, do którego dodaję m.in. warzywa korzeniowe i pieczarki. Świeżą marchewkę, seler i pietruszkę możesz zastąpić pokrojonymi w kostkę lub startymi na tarce o dużych oczkach warzywami z rosołu. Jeżeli chcesz użyć gotowanych warzyw, to dodaj je na patelnię, gdy mięso zmięknie. Przepis uwzględnia makaron krótkie wstążki (Mafaldine Corte), ale możesz wykorzystać również np. makaron świderki, kokardki lub pióra.

Przepis: Makaron z mielonym mięsem i warzywami

Cudownie sycący i bardzo prosty w przygotowaniu obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
702 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g suchego makaronu krótkie wstążki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMarchew, pietruszkę i seler obierz, umyj oraz osusz. Marchew pokrój w kostkę lub półplasterki, a pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Smażenie warzywRozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę i pieczarki. Oprósz składniki solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj oregano, tymianek oraz paprykę i smaż do momentu, aż warzywa zmiękną i nadmiar płynu odparuje z patelni. Przełóż podsmażone składniki do miski.
  3. Smażenie mięsaNa patelni po smażeniu warzyw rozgrzej resztę oleju i dodaj mięso mielone. Smaż, aż mięso lekko się przyrumieni.
  4. Dodanie warzywDodaj do mięsa warzywa, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości składników.
  5. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw na sitku, żeby odciekł z nadmiaru wody.
  6. Łączenie składnikówPrzełóż odsączony z wody makaron do garnka, w którym się gotował i dodaj gorącą zawartość patelni. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z mielonym mięsem i warzywami podaję gorący. Możesz posypać każdą porcję potrawy ulubioną zieleniną lub odrobiną tartego żółtego sera.

Wskazówka: z poniższego przepisu możesz też zrobić sycącą zapiekankę makaronową. Wystarczy, że przełożysz warstwy ugotowanego niemal do miękkości makaronu mięsno-warzywnym farszem i zapieczesz w piekarniku. Do tej wersji potrawy proponuję użyć również żółtego sera – startym na tarce serem posyp wierzch dania przed pieczeniem.

Czytaj też:
Ten tani i szybki obiad robię z makaronu spaghetti. Moja rodzina ciągle o niego prosi
Czytaj też:
Kroję tylko filet i warzywa. Najszybszy obiad z piekarnika mam gotowy w 30 minut