Prawdę mówiąc, nawet w weekend nie lubię tracić czasu na szykowanie wymyślnych dań. Wolę ten czas poświęcić na odpoczynek i przyjemności. Jeśli myślicie tak samo, zapraszam was na szybką, tanią zapiekankę, która świetnie sprawdzi się w porze obiadowej. Do jej przygotowania potrzebne będą same proste składniki.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
Makaron przeznaczony do zapiekania należy uprzednio ugotować. Musi jednak pozostać twardawy, po to, by po zapieczeniu nie zrobił się zbyt miękki. Nie należy go przelewać zimną wodą, a jeszcze ciepły wymieszać z dodatkami i wstawić do piekarnika. Dzięki temu całe danie szybko uzyska wysoką temperaturę i szybko się upiecze.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami?
Do zapiekanki makaronowej zwykle dodaję filet z piersi kurczaka. To mięso doskonale pasuje do pozostałych składników i sprawia, że danie jest bardzo pożywne. Ma też tę zaletę, że nie wymaga długiego pieczenia. Przed połączeniem ze składnikami filet kroję, przyprawiam i krótko rumienię na patelni. Potem dodaję go do makaronu, łączę z papryką i przecierem pomidorowym. Do zapiekanki można też dodać pieczarki. Całość zapiekam pod warstwą startego sera. Dzięki temu danie jest smaczne i soczyste.
Przepis: Zapiekanka makaronowa
Tania i szybka zapiekanka z makaronu, kurczaka i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 300 g grubszego makaronu, np. świderki, penne
- 300 g fileta z piersi kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka wędzona
- 2 łyżki oleju
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 100 g startej mozzarelli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski, przypraw czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Obsmaż go krótko na patelni. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
- Łączenie składników i zapiekanieUgotowany makaron wymieszaj z podsmażonym mięsem, papryką i przecierem pomidorowym. Przełóż do naczynia do zapiekania, posyp startym serem. Zapiekaj ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jakie inne dodatki będą pasować do zapiekanki makaronowej?
Do zapiekanki makaronowej można też dodać inne składniki. Jeśli chodzi o mięso i wędliny, dobrze też sprawdzi się np. boczek lub szynka. Z warzyw można użyć cukinii, brokułu, pora, a nawet marchewki. Zamiast stratą mozzarellą, składniki przed zapieczeniem można posypać innym startym serem lub pokruszonym serem z niebieską pleśnią.
Czytaj też:
Biorę gotowe ciasto i robię rewelacyjną zapiekankę. Ten prosty i tani patent pokazała mi koleżankaCzytaj też:
Z makaronu i prostych składników robię ekspresowy obiad. Zapiekanka w 20 minut, a rodzina ją uwielbia