Pierwszy raz taką zapiekankę zjadłam u koleżanki. Byłam w szoku, że tak pyszne danie można przyrządzić na cieście francuskiem. Na ciasto wysypała różne warzywa, w tym też pomidory, a wszystko zalała prostym sosem z passaty pomidorowej z dodatkiem mąki i przypraw. Przyznam, że ja tu wprowadziłam drobną zmianę i do zapiekanki dodaję zwykle sos beszamelowy, który lubię przełamać dodatkiem papryki. Jednak piszę o patencie mojej koleżanki z passatą i mąką, bo wiem, że nie każdy lubi robić sos beszamelowy. Dodatkowo wersja z passatą jest wegańska.
Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego?
Dziś proponuję przepis na jeden z moich ulubionych wariantów tego dania, czyli ciasto francuskie z mozzarellą, pomidorami, szczypiorkiem i beszamelem z papryką. Do dania najlepiej wybrać pomidory z dużą ilością miąższu, a mniejszymi gniazdami nasiennymi (jeśli jest ich dużo, można je wyciąć). Ja nie parzę pomidorów i nie ściągam z nich skórki, ale jeśli przeszkadza ci skórka na zapiekanych pomidorach, możesz ją zdjąć przed pokrojeniem (wystarczy pomidory na krótko włożyć do wrzątku, a skórka łatwo odejdzie).
Przy przyrządzaniu samego sosu ważne jest ciągłe jego mieszanie. Jeśli w sosie początkowo powstaną grudki, powinny się w trakcie energicznego mieszania i podgrzewania sosu rozpuścić.
Przepis: Zapiekanka na cieście francuskim
Pyszna zapiekanka z pomidorami na gotowym cieście.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 471 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 3 pomidory
- 150 g minimozarelli
- 1 pęczek szczypiorku
na sos:
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie sosuW rondelku rozpuść masło i kolejno, łyżkami dodawaj mąkę, cały czas mieszając rózgą do ubijania jajek. Na koniec dodaj ciepłe mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając.
- Robienie zapiekankiDno tortownicy lub innej formy wyłóż ciastem francuskim tak, aby zachodziło na brzegi. W środku ułóż małe kulki mozzarelli, wsyp pokrojone pomidory i posiekany szczypior. Zalej wszystko sosem z rondelka. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Gotową zapiekankę można dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.
Inne pomysły na zapiekankę z ciasta francuskiego
Do zapiekanki można dodać inne składniki, pomidory szczypior i mozzarella to tylko jedna z opcji. To tak naprawdę zapiekanka, którą można zrobić z tego, co akurat masz w lodówce. Do foremki można wrzucić inne warzywa, np. seler naciowy, kolorową paprykę, rzodkiewkę, cukinię, ale też resztki wędlin czy serów.
Czytaj też:
W niecałe pół godziny robię genialny ryż do obiadu. Wystarczy kilka prostych dodatkówCzytaj też:
Te wytrawne, chrupiące placki to mistrzostwo świata. Sekretem jest zdrowe i pyszne warzywo