Biorę gotowe ciasto i robię rewelacyjną zapiekankę. Ten prosty i tani patent pokazała mi koleżanka

Biorę gotowe ciasto i robię rewelacyjną zapiekankę. Ten prosty i tani patent pokazała mi koleżanka

Dodano: 
Tarta z ciasta francuskiego
Tarta z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Kapa1966
Ta prosta tarta czy, jak kto woli, zapiekanka, to przepis, do którego często wracam. Bez wyrabiania ciasta można przyrządzić pyszne i sycące danie.

Pierwszy raz taką zapiekankę zjadłam u koleżanki. Byłam w szoku, że tak pyszne danie można przyrządzić na cieście francuskiem. Na ciasto wysypała różne warzywa, w tym też pomidory, a wszystko zalała prostym sosem z passaty pomidorowej z dodatkiem mąki i przypraw. Przyznam, że ja tu wprowadziłam drobną zmianę i do zapiekanki dodaję zwykle sos beszamelowy, który lubię przełamać dodatkiem papryki. Jednak piszę o patencie mojej koleżanki z passatą i mąką, bo wiem, że nie każdy lubi robić sos beszamelowy. Dodatkowo wersja z passatą jest wegańska.

Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego?

Dziś proponuję przepis na jeden z moich ulubionych wariantów tego dania, czyli ciasto francuskie z mozzarellą, pomidorami, szczypiorkiem i beszamelem z papryką. Do dania najlepiej wybrać pomidory z dużą ilością miąższu, a mniejszymi gniazdami nasiennymi (jeśli jest ich dużo, można je wyciąć). Ja nie parzę pomidorów i nie ściągam z nich skórki, ale jeśli przeszkadza ci skórka na zapiekanych pomidorach, możesz ją zdjąć przed pokrojeniem (wystarczy pomidory na krótko włożyć do wrzątku, a skórka łatwo odejdzie).

Przy przyrządzaniu samego sosu ważne jest ciągłe jego mieszanie. Jeśli w sosie początkowo powstaną grudki, powinny się w trakcie energicznego mieszania i podgrzewania sosu rozpuścić.

Przepis: Zapiekanka na cieście francuskim

Pyszna zapiekanka z pomidorami na gotowym cieście.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
471 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 3 pomidory
  • 150 g minimozarelli
  • 1 pęczek szczypiorku

na sos:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuW rondelku rozpuść masło i kolejno, łyżkami dodawaj mąkę, cały czas mieszając rózgą do ubijania jajek. Na koniec dodaj ciepłe mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając.
  2. Robienie zapiekankiDno tortownicy lub innej formy wyłóż ciastem francuskim tak, aby zachodziło na brzegi. W środku ułóż małe kulki mozzarelli, wsyp pokrojone pomidory i posiekany szczypior. Zalej wszystko sosem z rondelka. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Gotową zapiekankę można dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Inne pomysły na zapiekankę z ciasta francuskiego

Do zapiekanki można dodać inne składniki, pomidory szczypior i mozzarella to tylko jedna z opcji. To tak naprawdę zapiekanka, którą można zrobić z tego, co akurat masz w lodówce. Do foremki można wrzucić inne warzywa, np. seler naciowy, kolorową paprykę, rzodkiewkę, cukinię, ale też resztki wędlin czy serów.

Czytaj też:
W niecałe pół godziny robię genialny ryż do obiadu. Wystarczy kilka prostych dodatków
Czytaj też:
Te wytrawne, chrupiące placki to mistrzostwo świata. Sekretem jest zdrowe i pyszne warzywo