Schab to idealne mięso na niedzielny obiad. Pieczony w piekarniku w towarzystwie jabłek i ziół zachwyca smakiem i aromatem.
To właśnie dodatek jabłek sprawia, że schab nabiera wyjątkowego charakteru. Ich naturalne kwasy powodują, że staje się bardziej soczysty, a jednocześnie nabiera subtelnej słodyczy. Jabłka nie tylko świetnie komponują się smakowo z wieprzowiną, ale również pomagają utrzymać wilgotność mięsa podczas pieczenia. Do schabu idealne będą słodko-kwaśne odmiany, np. spartan, janagold, gloster czy idared.
Jak przygotować soczysty schab z piekarnika?
Do przygotowania tego dania najlepiej nadaje się schab bez kości. Aby mięso było soczyste i miękkie, nie należy go piec zbyt długo. Optymalny czas to około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ważne, by mięso odpoczęło po wyjęciu z piekarnika – dzięki temu zachowa swoją soczystość. Schab w przepisie możesz zastąpić innym rodzajem mięsa, np. karkówką, która będzie jeszcze bardziej soczysta, szynką czy polędwiczką.
Porada: jeśli chcesz, aby schab miał piękny kolor, to pod koniec pieczenia wyjmij go z piekarnika i zdejmij folię, a potem wstaw go z powrotem do piekarnika. Dzięki temu zabiegowi pięknie się zarumieni.
Przepis: Soczysty schab z piekarnika
Aromatyczny schab z owocową nutą. Najlepiej sprawdzą się słodko-kwaśne odmiany jabłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 567 w każdej porcji
Składniki
- 800 g schabu
- 2 jabłka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bulionu
Do dekoracji:
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSchab umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami (tymiankiem i majerankiem). Ostaw na około 15-30 minut, aby mięso wchłonęło przyprawy. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i masło. Włóż schab i obsmaż go ze wszystkich stron przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Po obsmażeniu przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula stanie się szklista i lekko złocista. Dodaj plasterki jabłek i smaż przez 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną.
- PieczenieRozłóż mieszankę jabłek, cebuli i czosnku wokół schabu w naczyniu żaroodpornym. Dodaj bulion. Całość przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz przez około 45-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
- DekorowanieUdekoruj świeżymi ziołami – gałązkami tymianku i natki pietruszki.
Porada: po upieczeniu pozwól schabowi chwilę odpocząć przed krojeniem, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
Jak i z czym podawać schab z piekarnika?
Schab najlepiej podawać pokrojony w plastry z dodatkiem upieczonych z nim jabłek, cebuli i czosnku. Mięso doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub kaszą jaglaną. Różnego rodzaju purée – nie tylko ziemniaczane, ale także z selera, pasternaku czy skorzonery – będą również świetnym dodatkiem. Idealnym wykończeniem dania będzie dekoracja ze świeżych ziół, np. gałązek tymianku czy natki pietruszki.
Czytaj też:
Klasyk PRL-u wraca na stoły. Sprawdź prosty trik na chrupiący i soczysty bryzol w 20 minutCzytaj też:
Soczystą polędwicę piekę z warzywami. Zrób bez wysiłku ten idealny obiad dla rodziny