Soczysty schab jak nigdy dotąd! Ten tani owoc genialnie odmienia smak tradycyjnego dania

Soczysty schab jak nigdy dotąd! Ten tani owoc genialnie odmienia smak tradycyjnego dania

Dodano: 
Soczysty schab z piekarnika
Soczysty schab z piekarnika Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Schab z piekarnika to klasyka w polskiej kuchni. W połączeniu z jabłkami, czosnkiem i ziołami zyskuje zupełnie nowy wymiar, którym zachwyci się twoja rodzina.

Schab to idealne mięso na niedzielny obiad. Pieczony w piekarniku w towarzystwie jabłek i ziół zachwyca smakiem i aromatem.

To właśnie dodatek jabłek sprawia, że schab nabiera wyjątkowego charakteru. Ich naturalne kwasy powodują, że staje się bardziej soczysty, a jednocześnie nabiera subtelnej słodyczy. Jabłka nie tylko świetnie komponują się smakowo z wieprzowiną, ale również pomagają utrzymać wilgotność mięsa podczas pieczenia. Do schabu idealne będą słodko-kwaśne odmiany, np. spartan, janagold, gloster czy idared.

Jak przygotować soczysty schab z piekarnika?

Do przygotowania tego dania najlepiej nadaje się schab bez kości. Aby mięso było soczyste i miękkie, nie należy go piec zbyt długo. Optymalny czas to około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ważne, by mięso odpoczęło po wyjęciu z piekarnika – dzięki temu zachowa swoją soczystość. Schab w przepisie możesz zastąpić innym rodzajem mięsa, np. karkówką, która będzie jeszcze bardziej soczysta, szynką czy polędwiczką.

Porada: jeśli chcesz, aby schab miał piękny kolor, to pod koniec pieczenia wyjmij go z piekarnika i zdejmij folię, a potem wstaw go z powrotem do piekarnika. Dzięki temu zabiegowi pięknie się zarumieni.

Przepis: Soczysty schab z piekarnika

Aromatyczny schab z owocową nutą. Najlepiej sprawdzą się słodko-kwaśne odmiany jabłek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
567 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g schabu
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bulionu

Do dekoracji:

  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSchab umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami (tymiankiem i majerankiem). Ostaw na około 15-30 minut, aby mięso wchłonęło przyprawy. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.
  2. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i masło. Włóż schab i obsmaż go ze wszystkich stron przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Po obsmażeniu przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula stanie się szklista i lekko złocista. Dodaj plasterki jabłek i smaż przez 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną.
  3. PieczenieRozłóż mieszankę jabłek, cebuli i czosnku wokół schabu w naczyniu żaroodpornym. Dodaj bulion. Całość przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz przez około 45-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  4. DekorowanieUdekoruj świeżymi ziołami – gałązkami tymianku i natki pietruszki.

Porada: po upieczeniu pozwól schabowi chwilę odpocząć przed krojeniem, aby soki równomiernie się rozprowadziły.

Jak i z czym podawać schab z piekarnika?

Schab najlepiej podawać pokrojony w plastry z dodatkiem upieczonych z nim jabłek, cebuli i czosnku. Mięso doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub kaszą jaglaną. Różnego rodzaju purée – nie tylko ziemniaczane, ale także z selera, pasternaku czy skorzonery – będą również świetnym dodatkiem. Idealnym wykończeniem dania będzie dekoracja ze świeżych ziół, np. gałązek tymianku czy natki pietruszki.

Czytaj też:
Klasyk PRL-u wraca na stoły. Sprawdź prosty trik na chrupiący i soczysty bryzol w 20 minut
Czytaj też:
Soczystą polędwicę piekę z warzywami. Zrób bez wysiłku ten idealny obiad dla rodziny