Ulubione kotlety mielone mojej rodziny. Sekretem jest zdrowy dodatek, który podkręca smak

Ulubione kotlety mielone mojej rodziny. Sekretem jest zdrowy dodatek, który podkręca smak

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Do masy mięsnej na kotlety można dodać nie tylko namoczoną w wodzie lub mleku bułkę. Moja rodzina uwielbia mielone z kaszą gryczaną, które podaję nie tylko na obiad, ale także jako dodatek do domowych fast foodów.

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej. Usmażone mięso doskonale komponuje się z różnymi dodatkami i nie wymaga wiele pracy podczas przygotowywania. Polecam wypróbować przepis na przepyszne i bardzo odżywcze kotlety mielone z kaszą gryczaną.

Popularne i mniej znane dodatki do masy mięsnej na kotlety mielone

Dodatki do mielonego mięsa sprawiają, że kotlety oraz pulpety nie wychodzą zbite i twarde. Najczęściej do masy mięsnej dodawana jest czerstwa kajzerka lub bułka tarta, ale wyśmienicie smakują również kotlety mielone z ryżem, gotowanymi warzywami z rosołu, podsmażonymi warzywami świeżymi, pieczarkami, żółtym serem oraz kaszą nie tylko gryczaną, ale także kaszą pęczak.

Jak zrobić kotlety mielone z kaszą gryczaną?

Do kotletów mielonych dodaję paloną kaszę gryczaną (ciemną), ale doskonale smakują również kotlety z kaszą gryczaną niepaloną (jasną) – w tej wersji na pewno zasmakują osobom, które nie przepadają za charakterystycznym smakiem i zapachem kaszy gryczanej palonej.

Kaszę najpierw gotuję na sypko, a następnie mieszam z mięsem i innymi dodatkami. Proporcje kaszy i mięsa mielonego można dopasować do indywidualnych preferencji. Ja dodaję 100 g kaszy (waga przed ugotowaniem) na 600 g mięsa mielonego. Z tej proporcji składników robię kotlety na dwa obiady dla 4 osób.

Moim zdaniem z dodatkiem kaszy gryczanej palonej najlepiej smakują kotlety z dwóch rodzajów mięsa mielonego wieprzowego (np. karkówki i szynki) oraz z mięsa wieprzowo-wołowego. Do kotletów mielonych drobiowych lepiej pasuje biały ryż, który nie przytłacza delikatnego smaku kurczaka i indyka.

Kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej mają wyrazisty smak, dlatego doprawiam je jedynie solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem, ale możesz również dodać np. tymianek lub oregano oraz mieszankę przypraw do mięsa mielonego.

Przepis: Kotlety mielone z kaszą gryczaną

To genialne mielone, które wychodzą soczyste, aromatyczne i mają bardzo wyrazisty smak.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
254 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszy gryczanej100 g kaszy gryczanej (1 woreczek) ugotuj na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonym wrzątku. Ugotowaną kaszę odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, a następnie odsącz z nadmiaru płynu na sitku.
  2. Smażenie cebuli i czosnkuCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zwiększ moc palnika i często mieszając, smaż, aż lekko się przyrumieni. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Pozostaw zawartość patelni do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie masy mięsnejDo mięsa mielonego wbij jajko oraz dodaj kaszę gryczaną i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wyrób składniki dłonią (masa powinna być jednolita i dobrze napowietrzona) oraz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: jeżeli masa mięsna jest bardzo zwarta, to dodaj nieco zwykłej lub gazowanej wody; do rzadkiej masy możesz dodać bułkę tartą.
  4. Formowanie i panierowanieZ masy mięsnej uformuj okrągłe lub podłużne kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. SmażenieNa patelni z grubym dnem (możesz użyć patelni po smażeniu cebuli i czosnku) rozgrzej olej i smaż kotlety mielone z kaszą gryczaną partiami, po 6-7 minut z każdej strony lub dłużej (w zależności od wielkości kotletów).

Jak podawać kotlety mielone z kaszą gryczaną?

Zwykle podaję kotlety mielone z kaszą gryczaną z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem oraz zieloną sałatą z sosem na bazie utartego z odrobiną cukru gotowanego żółtka, musztardy, śmietany i posiekanego białka. Wyśmienicie smakują również z surówką z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki, zasmażaną marchewką, zasmażanymi buraczkami oraz mizerią.

Smak kotletów mielonych z kaszą gryczaną świetnie komponuje się również z pieczywem. Na kolację podaję podgrzane mięso w podpieczonych bułkach pełnoziarnistych z dodatkiem świeżych warzyw i domowego sosu do hamburgerów.

Czytaj też:
Do mięsnej masy wsypuję 3 łyżki zdrowego dodatku. Kotlety wychodzą zwarte i soczyste
Czytaj też:
Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć