Kotlety mielone to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Do jej przygotowania potrzebujemy mielonego mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka i przypraw. Można też pokusić się o inne dodatki, które polepszą smak dania, a także poprawią jego walory. Jednym z takich cudownych dodatków są płatki owsiane. Można nimi zastąpić namoczoną bułkę, bo też dodają masie soczystości. A poza tym są niezwykle zdrowe.
Po co dodaje się namoczoną bułkę do kotletów?
Namoczona i odciśnięta pełni w kotletach mielonych różne funkcje. Po pierwsze je spulchnia, dzięki czemu mięsna masa nie jest mocno zwarta. Po drugie, bułka dodaje kotletom soczystości. Po trzecie wiąże składniki, wspierając w tym zadaniu jajko.
Do namoczenia najlepiej przeznaczyć czerstwą bułkę, bo potem łatwiej ją odcisnąć, niż świeże pieczywo. Płynem, w którym namaczamy bułkę jest woda, bulion lub mleko. Bulion dodaje kotletom pełniejszego smaku, zaś mleko sprawia, że są delikatne i aksamitne.
Jak zrobić kotlety mielone z płatkami owsianymi?
Ostatnio do kotletów mielonych nie dodaję już namoczonej bułki, bo wymyśliłam lepszy i zdrowszy dodatek. Są nim płatki owsiane, które wzbogacają kotlety w błonnik i witaminy z grupy B, a przy tym sprawiają, że potrawa jest soczysta i delikatna. Przed dodaniem płatków, blenduję je, by były drobniejsze, namaczam i odciskam. Dzięki takiem zabiegowi, wyglądają prawie jak namoczona i odciśnięta bułka i są niezauważalne w potrawie.
Przepis: Kotlety mielone z płatkami owsianymi
Pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem zmielonych płatków owsianych
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe jajko
- 3/4 szklanki tartej bułki
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie płatków owsianychPłatki owsiane wsyp do miski, zblenduj, by były drobniejsze. Zalej je wodą, odstaw na 15 minut, by napęczniały. Po tym czasie dokładnie je odciśnij i dodaj do mielonego mięsa.
- Przygotowanie mięsnej masyDo mielonego mięsa zetrzyj też cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj jajo, 2 łyżki tartej bułki, a także przyprawy. Dokładnie wyrób masę.
- Smażenie kotletówDłonie zwilż wodą, nabieraj nimi porcje mięsnej masy i formuj z niej kotlety. Obtocz je w tartej bułce i smaż na gorącym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak jeszcze można użyć płatki owsiane w kotletach?
Płatki owsiane można też dodać do masy na kotlety mielone w całości. Wcześniej warto je też namoczyć i odcisnąć, by nieco zmiękły. Płatków owsianych można też użyć do panierowania kotletów. W tym przypadku zastąpuje się nimi tartą bułkę. By jednak dobrze trzymały się kotletów, warto je wcześniej zblendować.
Czytaj też:
Te kotlety biją na głowę klasyczne mielone. Są o niebo delikatniejsze i bardziej chrupiąceCzytaj też:
Strzelczyk ma patent na najlepsze kotlety mielone na świecie. Te dodatki mogą zaskoczyć