Do mięsnej masy wsypuję 3 łyżki zdrowego dodatku. Kotlety wychodzą zwarte i soczyste

Do mięsnej masy wsypuję 3 łyżki zdrowego dodatku. Kotlety wychodzą zwarte i soczyste

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Chatham172
Kotlety mielone często goszczą na moim stole. Jednak ostatnio są zdrowsze niż zwykle, bo wzbogacam je wartościowym składnikiem. Dzięki niemu są też soczyste i nie rozpadają się w czasie smażenia.

Kotlety mielone to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Do jej przygotowania potrzebujemy mielonego mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka i przypraw. Można też pokusić się o inne dodatki, które polepszą smak dania, a także poprawią jego walory. Jednym z takich cudownych dodatków są płatki owsiane. Można nimi zastąpić namoczoną bułkę, bo też dodają masie soczystości. A poza tym są niezwykle zdrowe.

Po co dodaje się namoczoną bułkę do kotletów?

Namoczona i odciśnięta pełni w kotletach mielonych różne funkcje. Po pierwsze je spulchnia, dzięki czemu mięsna masa nie jest mocno zwarta. Po drugie, bułka dodaje kotletom soczystości. Po trzecie wiąże składniki, wspierając w tym zadaniu jajko.

Do namoczenia najlepiej przeznaczyć czerstwą bułkę, bo potem łatwiej ją odcisnąć, niż świeże pieczywo. Płynem, w którym namaczamy bułkę jest woda, bulion lub mleko. Bulion dodaje kotletom pełniejszego smaku, zaś mleko sprawia, że są delikatne i aksamitne.

Jak zrobić kotlety mielone z płatkami owsianymi?

Ostatnio do kotletów mielonych nie dodaję już namoczonej bułki, bo wymyśliłam lepszy i zdrowszy dodatek. Są nim płatki owsiane, które wzbogacają kotlety w błonnik i witaminy z grupy B, a przy tym sprawiają, że potrawa jest soczysta i delikatna. Przed dodaniem płatków, blenduję je, by były drobniejsze, namaczam i odciskam. Dzięki takiem zabiegowi, wyglądają prawie jak namoczona i odciśnięta bułka i są niezauważalne w potrawie.

Przepis: Kotlety mielone z płatkami owsianymi

Pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem zmielonych płatków owsianych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie płatków owsianychPłatki owsiane wsyp do miski, zblenduj, by były drobniejsze. Zalej je wodą, odstaw na 15 minut, by napęczniały. Po tym czasie dokładnie je odciśnij i dodaj do mielonego mięsa.
  2. Przygotowanie mięsnej masyDo mielonego mięsa zetrzyj też cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj jajo, 2 łyżki tartej bułki, a także przyprawy. Dokładnie wyrób masę.
  3. Smażenie kotletówDłonie zwilż wodą, nabieraj nimi porcje mięsnej masy i formuj z niej kotlety. Obtocz je w tartej bułce i smaż na gorącym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak jeszcze można użyć płatki owsiane w kotletach?

Płatki owsiane można też dodać do masy na kotlety mielone w całości. Wcześniej warto je też namoczyć i odcisnąć, by nieco zmiękły. Płatków owsianych można też użyć do panierowania kotletów. W tym przypadku zastąpuje się nimi tartą bułkę. By jednak dobrze trzymały się kotletów, warto je wcześniej zblendować.

Czytaj też:
Te kotlety biją na głowę klasyczne mielone. Są o niebo delikatniejsze i bardziej chrupiące
Czytaj też:
Strzelczyk ma patent na najlepsze kotlety mielone na świecie. Te dodatki mogą zaskoczyć