Szatkuję kapustę i łączę ją z owocami. Ta prosta surówka jest idealna do świątecznych potraw

Szatkuję kapustę i łączę ją z owocami. Ta prosta surówka jest idealna do świątecznych potraw

Dodano: 
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Jaki dodatek podać do świątecznego obiadu? Zawsze warto postawić na surówkę, bo kryje w sobie mnóstwo wartościowych składników. Na święta doskonale pasuje surówka z czerwonej kapusty. Zazwyczaj łączę ją z owocami, dzięki czemu nie tylko wspaniale smakuje, ale też wygląda.

Jak świąteczny obiad to i świąteczna surówka. Najlepiej by była smaczna, zdrowa i pięknie prezentowała się na stole. Wszystkie te oczekiwania doskonale spełnia prosta surówka z czerwonej kapusty. Gdy połączy się ją z owocami, nabierze wyjątkowego smaku i wyglądu. A o jej walorach zdrowotnych, długo można mówić.

Wartość odżywcza surówki z czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta to warzywo niezwykle zdrowe. A gdy jemy je na surowo, w pełni korzystamy z jego wartościowych składników. Czerwona kapusta obfituje w barwniki, które pełnią rolę antyoksydantów. Są to składniki opóźniające procesy starzeniowe w organizmie, a także chroniące nas przed nowotworami i chorobami serca. Poza tym w czerwonej kapuście jest też sporo witaminy C, która podnosi naszą odporność oraz błonnika, który poprawia przemianę materii. Gdy warzywo to zostanie połączone z owocami, surówka będzie obfitowała w witaminę C.

Jak zrobić świąteczną surówkę z czerwonej kapusty?

Świąteczna surówka z czerwonej kapusty może wyglądać naprawdę elegancko. Wystarczy dodać do niej kolorowe owoce. Ja zwykle sięgam po słodkie jabłko z czerwoną skórką i pomarańczę. Po pokrojeniu w dużą kostkę owoce te doskonale prezentują się w surówce i wspaniale podnoszą jej smak i soczystość.

Przepis: Świąteczna surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka i pomarańczy

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 słodkie, czerwonej jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, niezbyt grubo poszatkuj. Jabłko umyj, przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Z jej skórki zdejmij kilka wiórków, odkrój kawałek pomarańczy na sok. Pozostałą pomarańczę wyfiletuj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Z odkrojonej pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj go z miodem i olejem. Składniki sałatki wymieszaj, polej sosem, dopraw do smaku.

Jakie inne dodatki pasują do czerwonej kapusty?

Do surówki z czerwonej kapusty warto dodać trochę białej kapusty. Warzywa te dobrze do siebie pasują smakowo, a całość wygląda niezwykle apetycznie. Dobrym dodatkiem do czerwonej kapusty jest też marchewka, którą najlepiej zetrzeć na dużych lub średnich oczkach. Można też do niej dorzucić rodzynki, suszoną żurawinę, a także pokrojone, suszone morele.

Czytaj też:
Z czerwonej kapusty i prostych dodatków robię świąteczną sałatkę. Jest idealna do obiadu
Czytaj też:
Ekspresowa surówka marchewkowa z soczystym owocem. To mój hit na poprawę humoru w zimowe dni