Jak świąteczny obiad to i świąteczna surówka. Najlepiej by była smaczna, zdrowa i pięknie prezentowała się na stole. Wszystkie te oczekiwania doskonale spełnia prosta surówka z czerwonej kapusty. Gdy połączy się ją z owocami, nabierze wyjątkowego smaku i wyglądu. A o jej walorach zdrowotnych, długo można mówić.
Wartość odżywcza surówki z czerwonej kapusty?
Czerwona kapusta to warzywo niezwykle zdrowe. A gdy jemy je na surowo, w pełni korzystamy z jego wartościowych składników. Czerwona kapusta obfituje w barwniki, które pełnią rolę antyoksydantów. Są to składniki opóźniające procesy starzeniowe w organizmie, a także chroniące nas przed nowotworami i chorobami serca. Poza tym w czerwonej kapuście jest też sporo witaminy C, która podnosi naszą odporność oraz błonnika, który poprawia przemianę materii. Gdy warzywo to zostanie połączone z owocami, surówka będzie obfitowała w witaminę C.
Jak zrobić świąteczną surówkę z czerwonej kapusty?
Świąteczna surówka z czerwonej kapusty może wyglądać naprawdę elegancko. Wystarczy dodać do niej kolorowe owoce. Ja zwykle sięgam po słodkie jabłko z czerwoną skórką i pomarańczę. Po pokrojeniu w dużą kostkę owoce te doskonale prezentują się w surówce i wspaniale podnoszą jej smak i soczystość.
Przepis: Świąteczna surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka i pomarańczy
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 słodkie, czerwonej jabłko
- 1 pomarańcza
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki miodu
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, niezbyt grubo poszatkuj. Jabłko umyj, przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Z jej skórki zdejmij kilka wiórków, odkrój kawałek pomarańczy na sok. Pozostałą pomarańczę wyfiletuj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Z odkrojonej pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj go z miodem i olejem. Składniki sałatki wymieszaj, polej sosem, dopraw do smaku.
Jakie inne dodatki pasują do czerwonej kapusty?
Do surówki z czerwonej kapusty warto dodać trochę białej kapusty. Warzywa te dobrze do siebie pasują smakowo, a całość wygląda niezwykle apetycznie. Dobrym dodatkiem do czerwonej kapusty jest też marchewka, którą najlepiej zetrzeć na dużych lub średnich oczkach. Można też do niej dorzucić rodzynki, suszoną żurawinę, a także pokrojone, suszone morele.
Czytaj też:
Z czerwonej kapusty i prostych dodatków robię świąteczną sałatkę. Jest idealna do obiaduCzytaj też:
Ekspresowa surówka marchewkowa z soczystym owocem. To mój hit na poprawę humoru w zimowe dni