Czerwona kapusta to warzywo smaczne i zdrowe. Aż szkoda, że sięgamy po nią tak rzadko. Dobrą okazją, by sobie o niej przypomnieć są święta. A trzeba przyznać, że jej smak i kolor doskonale pasują do świątecznych potraw. Kapusta ta doskonale nadaje się na surówki, ale można ją też obgotować i zrobić z niej sałatkę do obiadu. Po połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami zamienia się w pyszny dodatek.
Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Czerwona kapusta stanowi doskonałe źródło błonnika i witaminy C, a więc składników, które poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zawiera też duże ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Pod jednym względem jest nawet wartościowsza od białej kapusty. Chodzi o polifenole, czyli barwniki, które nadają jej apetycznego koloru. Mają one silne właściwości przeciwutleniające, co przekłada się na działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe.
Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty do obiadu?
Przygotowane sałatki z czerwonej kapusty rozpoczynam od oczyszczenia i poszatkowania warzywa. Potem wrzucam je na wrzątek i gotuję ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzam kapustę, umieszczam na sicie i przelewam zimną wodą. Dzięki temu szybko stygnie i pozostaje chrupiąca. Teraz wystarczy dodać do niej pokrojone jabłko, cebulę i ogórki kiszone. Całość przyprawić, połączyć z oliwą i gotowe.
Przepis: Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka do obiadu z czerwonej kapusty, kiszonego ogórka, jabłka i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1 kg czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2-3 kiszone ogórki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Obgotowywanie kapustyKapustę czerwoną oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej kapustę, zagotuj, gotuj 5-7 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie przelej kapustę na sito, przelej ją zimną wodą, dokładnie odcedź.
- Przygotowanie dodatkówOgórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki lub pokrój w cząstki, a potem w plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
- Wykańczanie sałatkiDo kapusty dodaj rozdrobnione dodatki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek, wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić sałatkę cukrem i sokiem z cytryny.
Inna wersja sałatki z czerwonej kapusty
Jeśli nie macie pod ręką jabłka, kiszonego ogórka i cebuli, sałatkę z czerwonej kapusty możecie doprawić nieco inaczej. Tak naprawdę wystarczy połączyć ją z 1-2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić solą i pieprzem. Warto też dosłodzić kapustę odrobiną miodu lub cukru. Na koniec pozostanie skropić sałatkę oliwą z oliwek i wymieszać.
Czytaj też:
Ekspresowa surówka marchewkowa z soczystym owocem. To mój hit na poprawę humoru w zimowe dniCzytaj też:
Ta 10-minutowa surówka będzie idealna do świątecznego obiadu. Zrobisz ją z 3 tanich warzyw