Z czerwonej kapusty i prostych dodatków robię świąteczną sałatkę. Jest idealna do obiadu

Z czerwonej kapusty i prostych dodatków robię świąteczną sałatkę. Jest idealna do obiadu

Dodano: 
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Co podać do świątecznego obiadu? Doskonałym dodatkiem będzie sałatka z czerwonej kapusty. Jest nie tylko smaczna, ale też wygląda niezwykle apetycznie. Sprawdzi się, jako dodatek do pieczonych mięs i smażonych ryb.

Czerwona kapusta to warzywo smaczne i zdrowe. Aż szkoda, że sięgamy po nią tak rzadko. Dobrą okazją, by sobie o niej przypomnieć są święta. A trzeba przyznać, że jej smak i kolor doskonale pasują do świątecznych potraw. Kapusta ta doskonale nadaje się na surówki, ale można ją też obgotować i zrobić z niej sałatkę do obiadu. Po połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami zamienia się w pyszny dodatek.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Czerwona kapusta stanowi doskonałe źródło błonnika i witaminy C, a więc składników, które poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zawiera też duże ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Pod jednym względem jest nawet wartościowsza od białej kapusty. Chodzi o polifenole, czyli barwniki, które nadają jej apetycznego koloru. Mają one silne właściwości przeciwutleniające, co przekłada się na działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty do obiadu?

Przygotowane sałatki z czerwonej kapusty rozpoczynam od oczyszczenia i poszatkowania warzywa. Potem wrzucam je na wrzątek i gotuję ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzam kapustę, umieszczam na sicie i przelewam zimną wodą. Dzięki temu szybko stygnie i pozostaje chrupiąca. Teraz wystarczy dodać do niej pokrojone jabłko, cebulę i ogórki kiszone. Całość przyprawić, połączyć z oliwą i gotowe.

Przepis: Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka do obiadu z czerwonej kapusty, kiszonego ogórka, jabłka i cebuli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1 kg czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Obgotowywanie kapustyKapustę czerwoną oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej kapustę, zagotuj, gotuj 5-7 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie przelej kapustę na sito, przelej ją zimną wodą, dokładnie odcedź.
  2. Przygotowanie dodatkówOgórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki lub pokrój w cząstki, a potem w plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  3. Wykańczanie sałatkiDo kapusty dodaj rozdrobnione dodatki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek, wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić sałatkę cukrem i sokiem z cytryny.

Inna wersja sałatki z czerwonej kapusty

Jeśli nie macie pod ręką jabłka, kiszonego ogórka i cebuli, sałatkę z czerwonej kapusty możecie doprawić nieco inaczej. Tak naprawdę wystarczy połączyć ją z 1-2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić solą i pieprzem. Warto też dosłodzić kapustę odrobiną miodu lub cukru. Na koniec pozostanie skropić sałatkę oliwą z oliwek i wymieszać.

Czytaj też:
Ekspresowa surówka marchewkowa z soczystym owocem. To mój hit na poprawę humoru w zimowe dni
Czytaj też:
Ta 10-minutowa surówka będzie idealna do świątecznego obiadu. Zrobisz ją z 3 tanich warzyw