Tanie mięso maczam w aromatycznej marynacie. To mój prosty przepis na idealny obiad również na święta

Tanie mięso maczam w aromatycznej marynacie. To mój prosty przepis na idealny obiad również na święta

Dodano: 
Pieczone ćwiartki kurczaka
Pieczone ćwiartki kurczaka Źródło: Shutterstock / MShev
Ćwiartki kurczaka w miodowej marynacie to szybkie, proste w przygotowaniu oraz pyszne mięso. Poznaj przepis na danie, które jest u mnie hitem niedzielnych i świątecznych obiadów.

Moja rodzina uwielbia mięso drobiowe. Często kupuję ćwiartki kurczaka, ponieważ są dobre i tanie. Wystarczy, że włożę je do marynaty z miodu, soku z cytryny oraz kilku podstawowych ziół i przypraw. Upieczone mięso smakuje i wygląda obłędnie. Pasuje na rodzinny niedzielny i świąteczny obiad, spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną kolację. Przygotowanie mięsa do pieczenia zajmuje kilka minut, a pyszny obiad robi się sam.

Jak zrobić ćwiartki kurczaka w miodowej marynacie?

Potrawę przygotowuję z mięsa kur z wolnego wybiegu, które po upieczeniu pozostaje jędrne i sprężyste oraz nie rozpada się na pojedyncze włókna. Ćwiartki marynuję przez 2-3 godziny w marynacie z dodatkiem delikatnego w smaku miodu. Najczęściej używam lipowego, ale dobrze sprawdzi się również miód akacjowy lub wielokwiatowy.

Na blachę do pieczenia dorzucam pokrojoną na plasterki cytrynę oraz przekrojone na pół dwie główki czosnku – miękkie ząbki wykorzystuję później do przygotowania aromatycznego sosu czosnkowego oraz rozsmarowuję na świeżym pieczywie lub tostach.

Wskazówka: jeżeli chcesz ułatwić sobie przygotowanie posiłku, to polecam upiec razem z mięsem kilka pokrojonych na małe kawałki ziemniaków lub batatów oraz obrane i obtoczone w miodowej marynacie marchewki. Wówczas za jednym zamachem zrobisz zarówno mięso, jak i dodatki do obiadu.

Przepis: Pieczone ćwiartki kurczaka w miodowej marynacie

Soczyste mięso idealne na co dzień i od święta.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
412

Składniki

  • 4 średnie ćwiartki kurczaka

Na marynatę:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 główki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie marynatyCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cytrynę wyszoruj, sparz i wyciśnij sok oraz zetrzyj skórkę z połowy owocu. Drugą połówkę cytryny pokrój na plasterki. W niewielkiej miseczce wymieszaj miód, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, skórkę otartą z cytryny, pieprz ziołowy, słodką paprykę, rozmaryn i tymianek. Wymieszaj składniki i dopraw marynatę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Marynowanie mięsaĆwiartki kurczaka oczyść z nadmiaru skóry oraz tłuszczu. Oczyszczone mięso umyj i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą z każdej strony, przełóż do miski lub innego naczynia i przykryj pokrywką/folią spożywczą. Porada: jeżeli nie wykorzystasz całej marynaty, to polej nią ćwiartki kurczaka z wierzchu. Na mięsie ułóż plasterki cytryny. Wstaw naczynie z mięsem do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Przygotowanie do pieczeniaWyjmij mięso z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem. Ułóż ćwiartki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika lub na kratce, ustawionej na głębokiej blaszce, która ochroni piekarnik przed zabrudzeniem ściekającą marynatą i tłuszczem. Dodaj przekrojone na pół, nieobrane główki czosnku (opcjonalnie) oraz wyłożone wcześniej na mięso plasterki cytryny. Wybierz resztki marynaty i polej mięso.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ćwiartki kurczaka w miodowej marynacie do miękkości – zwykle mięso jest gotowe do spożycia po 50-60 minutach pieczenia. W połowie czasu pieczenia przewróć ćwiartki na drugą stronę. Zanim wyłączysz piekarnik, przekrój jedną ćwiartkę w miejscu łączenia kości uda i podudzia, by sprawdzić, czy mięso jest dobrze wypieczone – nie powinno być różowe i gumowate. Porada: jeżeli chcesz, żeby mięso miało mocno przypieczoną, chrupiącą skórkę, to na krótko przed końcem pieczenia włącz termoobieg lub funkcję opiekania.

Porada: aromatyczną marynatą z tego przepisu nacieram nie tylko ćwiartki, ale także udka, podudzia i piersi kurczaka, bo świetnie sprawdza się zarówno w przypadku ciemnego, jak i jasnego mięsa, sprawiając, że drób nie wysycha w czasie pieczenia.

Przepis możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych preferencji. Wyśmienicie smakują np. ćwiartki z kurczaka w miodowej marynacie z dodatkiem soku z pomarańczy i imbiru, w wersji pikantnej ze świeżą papryczką chili lub płatkami chili oraz na słodko z dodatkiem coli.

Jak podawać kurczaka w miodowej marynacie?

Kurczaka w miodowej marynacie podaję na ciepło z różnymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Do aromatycznego mięsa idealnie pasują lekkie, orzeźwiające surówki np. surówka marchewkowa z pomarańczą.

Mięso wyśmienicie smakuje nie tylko tuż po przygotowaniu, ale także na drugi dzień. Można odgrzać je w piekarniku lub na patelni i podać na obiad oraz oddzielić od kości i dodać do sałatki, ułożyć na kanapkach oraz wykorzystać jako nadzienie tortilli i innych przekąsek.

Czytaj też:
Najdelikatniejszy klops z pieczarkami i boczkiem. Przepis idealny na obiad i święta
Czytaj też:
Hit rodzinnych obiadów! Aromatyczne ćwiartki kurczaka są tanie, proste i znikają ze stołu w mgnieniu oka