Pieczony dorsz nie tylko dobrze smakuje, ale jest również zdrowy. W towarzystwie warzyw jest wyjątkowym daniem. Ten przepis to mój pomysł na pozycję w świątecznym menu.
Ryby zazwyczaj piecze się w temperaturze 180–200°C. Czas obróbki termicznej wynosi około 10 minut na każdy centymetr grubości filetu. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste i delikatne. Tak też jest w przypadku pieczonego dorsza. Aby sprawdzić, czy ryba jest gotowa, wystarczy lekko nakłuć ją widelcem. Jeśli mięso łatwo się rozdziela na płatki, ryba jest idealnie upieczona.
Jak zrobić pieczonego dorsza z warzywami na święta?
Przygotowanie pieczonego dorsza nie jest skomplikowane, jednak bardzo istotna jest kwestia ochrony przed wyschnięciem. Aby tego uniknąć, musisz piec rybę pod przykryciem (folią aluminiową lub pokrywką) i dodawać wilgotne składniki, takie jak warzywa, sosy czy masło.
Wskazówka: ryby takie jak dorsz, świetnie łączą się z aromatem świeżych ziół i cytrusów. Jeśli dodasz do dorsza, np. tymianku, rozmarynu czy koperku i cytrusy, np. cytrynę, limonkę lub pomarańczę, to podkreślisz jego delikatny smak.
Przepis: Pieczony dorsz z warzywami
To zdrowe i niskokaloryczne danie na świąteczny stół.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 600 g filetu z dorsza (bez skóry i ości)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
Na sos warzywny:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 papryka (czerwona lub żółta)
- 1 cukinia
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyFilety z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje. Następnie skrop dorsza sokiem z cytryny, natrzyj oliwą, posól i popieprz. Odstaw na 15–20 minut do lodówki, aby ryba się zamarynowała.
- Przygotowanie warzywUmyj, obierz i pokrój w paseczki marchewkę oraz cukinię Umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki paprykę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię. Smaż przez 5–7 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj przecież pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje i smaki się połączą.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Na dno naczynia żaroodpornego wylej przygotowany sos pomidorowy z warzywami. Na wierzch sosu ułóż kawałki dorsza. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 5–10 minut, aż dorsz będzie soczysty i łatwo się rozdzieli widelcem.
Jak podawać pieczonego dorsza z warzywami?
Ten pieczony dorsz jest najsmaczniejszy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podawaj danie na ciepło, posypane świeżą natką pietruszki. Ryba świetnie smakuje nie tylko z pieczywem – choć w tej wersji podaję ją najczęściej w święta, ale też z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami.
Pieczony dorsz jest bardzo zdrowy
Dorsz to ryba bogata w białko, witaminy z grupy B (szczególnie B12) oraz minerały takie jak selen, fosfor i magnez. Jego wątroba jest źródłem tranu, czyli oleju bogatego w witaminę D i kwasy omega-3. Mięso tej sympatycznej ryby jest chude, a tym samym niskokaloryczne, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię. Pamiętaj, że 100 g dorsza zawiera tylko około 80–100 kcal.
Czytaj też:
Najlepsza wigilijna ryba po grecku. Przepis mojej mamy zawsze się udaje i zachwyca smakiemCzytaj też:
To najlepsza zupa rybna z karpia. Prosty przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń