Gdy nie mam czasu na gotowanie, robię tę prostą, pożywną zapiekankę. Wszystkim smakuje

Gdy nie mam czasu na gotowanie, robię tę prostą, pożywną zapiekankę. Wszystkim smakuje

Dodano: 
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa Źródło: Shutterstock / from my point of view
Przed świętami mamy mnóstwo rzeczy do zrobienia. Trudno nawet znaleźć czas na ugotowanie obiadu. W takiej sytuacji ratuje mnie zwykle prosta zapiekanka makaronowa. Mało przy niej pracy, a jest naprawdę smaczna. Polecam ją wszystkim zabieganym.

Proste, szybkie dania sprawdzają się w wielu sytuacjach. Na przykład, kiedy muszę przygotować obiad po powrocie z pracy lub gdy nie mam czasu, ani ochoty na długie gotowanie. Dobrze też o nich pamiętać w przedświątecznym czasie, gdy gotowanie bieżących potraw schodzi nieco na drugi plan. Wiadomo jednak, że jeść trzeba i najlepiej, by był to posiłek sycący i wartościowy. Ja przyrządzam taki w piekarniku z makaronu i kilku dodatków.

Jak ugotować makaron do zapiekanki?

Jeśli planujecie przygotować zapiekankę makaronową, najpierw musicie ugotować makaron. Po pierwsze wybierzcie odpowiedni, czyli grubszy, np. świderki, penne. Po drugie nie gotujcie go zbyt długo. Tak naprawdę czas gotowania makaronu należy skrócić o ok. 2 minuty, w stosunku do czasu podanego na opakowaniu. Dzięki temu po upieczeniu makaron nie będzie zbyt miękki, a zachowa kształt i przyjemną konsystencję. Makaronu do zapiekanki nie należy przelewać zimną wodą, bo dzięki temu wszystkie składniki będą się lepiej trzymały.

Jak zrobić pożywną zapiekankę makaronową?

Do przygotowania zapiekanki makaronowej można wykorzystać makaron, który został z poprzedniego obiadu. Oczywiście pod warunkiem, że jest jego wystarczająca ilość. W przeciwnym razie, makaron trzeba ugotować, a potem wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja do zapiekanki makaronowej często dodaję mięso z piersi kurczaka, bo jest pożywne i lubi je moja rodzina. Wcześniej tylko kroję je w kostkę, przyprawiam i podsmażam na patelni.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka z makaronu, piersi z kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
445 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu np. świderki
  • ok. 400 g piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki panko lub tartej bułki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, wystudź. Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka, wymieszaj z łyżką oleju, odstaw na 30 minut. Po tym czasie krótko zrumień kurczaka na patelni. Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść, pokrój w kostkę. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy.
  2. Zapiekanie potrawyDo makaronu dodaj obsmażone mięso oraz warzywa. Składniki wymieszaj, dopraw do smaku. Formę do zapiekania natłuść olejem, przełóż do niej składniki. Skrop je śmietanką, posyp startym serem oraz panko. Całość zapiekaj 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści, a panko lekko zrumieni.

Inne dodatki dobre do zapiekanki makaronowej

Do zapiekanki makaronowej można wykorzystać też inne składniki. Oprócz papryki, kukurydzy i groszku, dobrze też sprawdzą się np.: cukinia, cebula, por, podgotowana marchewka czy brokuł. Mięso z kurczaka można zaś zastąpić pokrojoną w kostkę szynką czy boczkiem, a robiąc danie bezmięsne – tofu lub seitan.

Czytaj też:
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna to tani obiad dla rodziny. Mój prosty przepis na sycące danie
Czytaj też:
Ta prosta zapiekanka jest idealna na ciepłą kolację. Sekretem jest pyszny i sycący sos