Proste, szybkie dania sprawdzają się w wielu sytuacjach. Na przykład, kiedy muszę przygotować obiad po powrocie z pracy lub gdy nie mam czasu, ani ochoty na długie gotowanie. Dobrze też o nich pamiętać w przedświątecznym czasie, gdy gotowanie bieżących potraw schodzi nieco na drugi plan. Wiadomo jednak, że jeść trzeba i najlepiej, by był to posiłek sycący i wartościowy. Ja przyrządzam taki w piekarniku z makaronu i kilku dodatków.
Jak ugotować makaron do zapiekanki?
Jeśli planujecie przygotować zapiekankę makaronową, najpierw musicie ugotować makaron. Po pierwsze wybierzcie odpowiedni, czyli grubszy, np. świderki, penne. Po drugie nie gotujcie go zbyt długo. Tak naprawdę czas gotowania makaronu należy skrócić o ok. 2 minuty, w stosunku do czasu podanego na opakowaniu. Dzięki temu po upieczeniu makaron nie będzie zbyt miękki, a zachowa kształt i przyjemną konsystencję. Makaronu do zapiekanki nie należy przelewać zimną wodą, bo dzięki temu wszystkie składniki będą się lepiej trzymały.
Jak zrobić pożywną zapiekankę makaronową?
Do przygotowania zapiekanki makaronowej można wykorzystać makaron, który został z poprzedniego obiadu. Oczywiście pod warunkiem, że jest jego wystarczająca ilość. W przeciwnym razie, makaron trzeba ugotować, a potem wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja do zapiekanki makaronowej często dodaję mięso z piersi kurczaka, bo jest pożywne i lubi je moja rodzina. Wcześniej tylko kroję je w kostkę, przyprawiam i podsmażam na patelni.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka z makaronu, piersi z kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 445 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu np. świderki
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki panko lub tartej bułki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, wystudź. Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka, wymieszaj z łyżką oleju, odstaw na 30 minut. Po tym czasie krótko zrumień kurczaka na patelni. Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść, pokrój w kostkę. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy.
- Zapiekanie potrawyDo makaronu dodaj obsmażone mięso oraz warzywa. Składniki wymieszaj, dopraw do smaku. Formę do zapiekania natłuść olejem, przełóż do niej składniki. Skrop je śmietanką, posyp startym serem oraz panko. Całość zapiekaj 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści, a panko lekko zrumieni.
Inne dodatki dobre do zapiekanki makaronowej
Do zapiekanki makaronowej można wykorzystać też inne składniki. Oprócz papryki, kukurydzy i groszku, dobrze też sprawdzą się np.: cukinia, cebula, por, podgotowana marchewka czy brokuł. Mięso z kurczaka można zaś zastąpić pokrojoną w kostkę szynką czy boczkiem, a robiąc danie bezmięsne – tofu lub seitan.
Czytaj też:
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna to tani obiad dla rodziny. Mój prosty przepis na sycące danieCzytaj też:
Ta prosta zapiekanka jest idealna na ciepłą kolację. Sekretem jest pyszny i sycący sos