Te roladki to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Mają moc smaku i wychodzą bardzo soczyste

Te roladki to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Mają moc smaku i wychodzą bardzo soczyste

Dodano: 
Extra mięsne roladki
Extra mięsne roladki Źródło: Shutterstock / page frederique
Okazji do przygotowania mięsnych roladek jest całe mnóstwo. Można je podać na weekendowy czy świąteczny obiad, a także na rodzinnych przyjęciach. Składają się z kilku rodzajów mięsa, dzięki czemu są niezwykle sycące i soczyste.

Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, będziecie zachwyceni tymi roladkami. A to dlatego, że są potrójnie mięsne. Z mięsa składa się bowiem sama roladka i farsz, a całość jest owinięta aromatyczną wędliną. Tym daniem z pewnością wszyscy się najedzą i będą pytać o przepis. A w sumie jest proste do przygotowania.

Z czego zrobić podstawę mięsnych roladek?

Podstawę mięsnych roladek najlepiej zrobić z delikatnego mięsa, które ładnie trzyma formę. Ja zwykle sięgam po schab, ale można go zastąpić np. filetem z indyczej piersi, filetem z kurczaka czy polędwiczką wieprzową. Mięso należy pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm, a potem delikatnie rozbić je kuchennym tłuczkiem.

Jak zrobić ekstra mięsne roladki?

Przygotowanie ekstra mięsnych roladek najlepiej zacząć od rozbicia i przyprawienia płatów mięsa, a także od doprawienia mielonego mięsa na farsz. Dobrze, by składniki te poleżały trochę po przyprawieniu. Wystarczy 1-2 godziny. Roladki przed pieczeniem warto zrumienić na patelni, dzięki czemu będą miały apetyczny kolor i zachowają więcej smakowitych soków. Potem wystarczy je tylko dopiec w piekarniku, najlepiej pod przykryciem, by zbytnio nie wyschły.

Przepis: Ekstramięsne roladki

Roladki ze schabu nadziewane mielonym mięsem, owinięte wędzonym boczkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego np. drobiowego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 białko jaja
  • 1/2 cebuli
  • majeranek
  • 6 długich plastrów boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry schabu rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na godzinę. Do mielonego mięsa zetrzyj cebulę, dodaj tartą bułkę, białko, majeranek, trochę soli i pieprzu. Wyrób jednolitą masę, odstaw ją na godzinę.
  2. Formowanie roladekZ mielonego mięsa uformuj 6 niedużych kotletów. Każdy owiń plastrem schabu. Każdą roladkę owiń plastrem wędzonego boczku, tak, by zabezpieczył nieco farsz przed wypadnięciem. Roladki obwiąż kuchenną nicią.
  3. Smażenie i pieczenie roladekNa patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zrumień na niej mięsne roladki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Lżejsza wersja mięsnych roladek

By przygotować lżejszą wersję roladek, można wybrać za ich podstawę mięso drobiowe. Farsz zaś przygotować z mielonego mięsa np. drobiowego, wymieszanego ze startą cukinią czy marchewką. Roladki można owinąć nie wędzonym boczkiem, a np. szynką dojrzewającą. Dzięki połączeniu różnych rodzajów mięs, roladki będą pełne smaku.

Czytaj też:
Świąteczne roladki robię w 10 minut. To najszybsza i najprostsza przekąska na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć

Źródło: smaki.pl