Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, będziecie zachwyceni tymi roladkami. A to dlatego, że są potrójnie mięsne. Z mięsa składa się bowiem sama roladka i farsz, a całość jest owinięta aromatyczną wędliną. Tym daniem z pewnością wszyscy się najedzą i będą pytać o przepis. A w sumie jest proste do przygotowania.
Z czego zrobić podstawę mięsnych roladek?
Podstawę mięsnych roladek najlepiej zrobić z delikatnego mięsa, które ładnie trzyma formę. Ja zwykle sięgam po schab, ale można go zastąpić np. filetem z indyczej piersi, filetem z kurczaka czy polędwiczką wieprzową. Mięso należy pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm, a potem delikatnie rozbić je kuchennym tłuczkiem.
Jak zrobić ekstra mięsne roladki?
Przygotowanie ekstra mięsnych roladek najlepiej zacząć od rozbicia i przyprawienia płatów mięsa, a także od doprawienia mielonego mięsa na farsz. Dobrze, by składniki te poleżały trochę po przyprawieniu. Wystarczy 1-2 godziny. Roladki przed pieczeniem warto zrumienić na patelni, dzięki czemu będą miały apetyczny kolor i zachowają więcej smakowitych soków. Potem wystarczy je tylko dopiec w piekarniku, najlepiej pod przykryciem, by zbytnio nie wyschły.
Przepis: Ekstramięsne roladki
Roladki ze schabu nadziewane mielonym mięsem, owinięte wędzonym boczkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 6 plastrów schabu wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego np. drobiowego
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 białko jaja
- 1/2 cebuli
- majeranek
- 6 długich plastrów boczku wędzonego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry schabu rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na godzinę. Do mielonego mięsa zetrzyj cebulę, dodaj tartą bułkę, białko, majeranek, trochę soli i pieprzu. Wyrób jednolitą masę, odstaw ją na godzinę.
- Formowanie roladekZ mielonego mięsa uformuj 6 niedużych kotletów. Każdy owiń plastrem schabu. Każdą roladkę owiń plastrem wędzonego boczku, tak, by zabezpieczył nieco farsz przed wypadnięciem. Roladki obwiąż kuchenną nicią.
- Smażenie i pieczenie roladekNa patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zrumień na niej mięsne roladki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Lżejsza wersja mięsnych roladek
By przygotować lżejszą wersję roladek, można wybrać za ich podstawę mięso drobiowe. Farsz zaś przygotować z mielonego mięsa np. drobiowego, wymieszanego ze startą cukinią czy marchewką. Roladki można owinąć nie wędzonym boczkiem, a np. szynką dojrzewającą. Dzięki połączeniu różnych rodzajów mięs, roladki będą pełne smaku.
Czytaj też:
Świąteczne roladki robię w 10 minut. To najszybsza i najprostsza przekąska na Boże NarodzenieCzytaj też:
Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć