Najpopularniejsze kotlety robi się ze schabu lub mielonego mięsa. Jeśli zaś chodzi o jarską wersję, to niezwykle lubiane są kotlety ziemniaczane. Robi się je z gotowanych ziemniaków, a ich smak to zwykle zasługa użytych dodatków. Ja stawiam na jeden bardzo pożywny i niezwykle apetyczny. Dzięki niemu kotlety ziemniaczane zjada się z wielką przyjemnością.
Co warto dodać do kotletów ziemniaczanych?
Ziemniaki same w sobie nie mają wybitnego smaku. Za to bardzo dobrze komponują się z wieloma składnikami, które potrafią wydobyć z nich pyszne oblicze. Do kotletów ziemniaczanych warto więc dodać np. podsmażoną cebulkę czy posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki. Dobrze też sprawdzi się pokrojona w kostkę, gotowana marchewka. Idealnym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych będą także podsmażone pieczarki czy ugotowany groszek albo groszek z puszki.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z groszkiem?
Kotlety ziemniaczane z groszkiem robi się prosto i szybko. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki i przerobić je na gładką masę. Po wymieszaniu z kilkoma dodatkami i blanszowanym, mrożonym groszkiem, formuje się kotlety. Obtoczone w panierce, smaży się na złoty kolor i gotowe.
Przepis: Kotlety ziemniaczane z groszkiem
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem mrożonego, blanszowanego groszku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g ziemniaków
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówZiemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź je, osusz, wytłucz, wystudź. W garnku zagotuj trochę wody, lekko ją posól, wsyp mrożony groszek i gotuj go 2-3 minuty, aż nieco zmięknie. Groszek odcedź, przelej zimną wodą, osącz, wystudź.
- Smażenie cebuliCebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wsyp cebulę i smaż ją kilka minut na średnim ogniu, by się zeszkliła. Cebulę wystudź.
- Przygotowanie masy na kotletyDo gładkich ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę, jajko i mąkę pszenną, wymieszaj. Dodaj groszek, trochę soli i pieprzu, połącz składniki.
- Formowanie i smażenie kotletówZ warzywnej masy formuj kotleciki. Każdy obtocz w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, by ładnie się przyrumieniły.
Wskazówka: Do masy ziemniaczanej można też dodać groszek konserwowy. Jest jednak bardziej miękki i trzeba uważać by w czasie mieszania masy i formowania kotletów go nie rozgnieść.
W czym panierować kotlety ziemniaczane?
Do panierowania kotletów ziemniaczanych można użyć tartej bułki. Nie jest konieczne, by wcześniej panierować je w mące i jajku, bo tarta bułka dość dobrze przylega do powierzchni kotletów ziemniaczanych. Zamiast tartej bułki można też sięgnąć po grubszą mąkę np. krupczatkę czy kukurydzianą, a nawet drobną kaszę np. mannę. Usmażone w nich kotlety będą miały smaczną, chrupiącą skórkę.
Czytaj też:
Do mięsnej masy wsypuję 3 łyżki zdrowego dodatku. Kotlety wychodzą zwarte i soczysteCzytaj też:
Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć