Do naczynia do zapiekania wrzucam pałki z kurczaka i warzywa. Ten pyszny obiad robi się niemal sam

Do naczynia do zapiekania wrzucam pałki z kurczaka i warzywa. Ten pyszny obiad robi się niemal sam

Dodano: 
Pałki z kurczaka pieczone z warzywami
Pałki z kurczaka pieczone z warzywami Źródło: Shutterstock / Natalia Hanin
Jeśli tak, jak ja nie macie czasu na przyrządzanie wymyślnych potraw, postawcie na pałki z kurczaka. Wystarczy wrzucić je do naczynia do zapiekania, dodać trochę warzyw i wstawić do piekarnika. Ten pyszny obiad robi się w zasadzie sam.

Gdy po weekendzie nie zostanie wam obiad na poniedziałek, znów musicie działać w kuchni. Podpowiem wam, jak nie stracić dużo czasu, a przygotować pyszne i pożywne danie. Weźcie pałki z kurczaka, ziemniaki i kilka warzyw, a doskonały obiad zrobi się prawie sam. Trzeba tylko przyprawić mięso i pozostałe składniki, a potem całość wstawić do piekarnika. Prawda, że proste?

Jak piec pałki z kurczaka z warzywami, by nie wyschły?

Pałki z kurczaka z warzywami można piec w naczyniu do zapiekania, jednak najlepiej, gdy ma ono pokrywę. Dzięki temu mięso, ani warzywa nie wyschną i zachowają więcej aromatu. Jeśli macie naczynie bez pokrywy, możecie przykryć naczynie kawałkiem folii aluminiowej. Połóżcie ją błyszczącą stroną do środka naczynia, by lepiej przepuszczała ciepło. Gdy chcecie przyrumienić ładnie potrawę, usuńcie pokrywę lub folię na ok. 15 minut przed końcem pieczenia.

Jak przygotować pałki z kurczaka pieczone z warzywami?

Pałki z kurczaka przeznaczone do pieczenia przyprawiam zwykle gotową mieszanką przypraw do drobiu. Gdy nie mam go pod ręką, sięgam po zestaw przypraw, składający się z: soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej oraz czosnku. Mięso powinno poleżeć w przyprawach przynajmniej godzinę. Warzyw zaś nie solę, a jedynie mieszam z olejem i ziołami. Dzięki temu są bardziej soczyste po upieczeniu.

Przepis: Pałki z kurczaka pieczone z warzywami

Pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami, marchewką i cukinią

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
585 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Doprawianie warzywZiemniaki i marchewki obierz, opłucz, osusz, pokrój w talarki. Cukinię umyj, pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj z pozostałym olejem i ziołami prowansalskimi.
  3. Pieczenie mięsa z warzywamiWarzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nich pałki z kurczaka. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni Celsjusza i piecz ok. 50 minut. Przed podaniem danie możesz posypać posiekanym koperkiem.

Czym dopełnić obiad z piekarnika?

Pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i innymi warzywami, to w zasadzie pełne danie obiadowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podać do nich pełną witamin surówkę. Ja zwykle stawiam na zieloną sałatę z dodatkami. Jej przygotowanie jest szybkie, zwłaszcza gdy kupicie porcję umytych liści. Do tego obiadu możecie też podać lekki sos, np. sos jogurtowo-czosnkowy.

Czytaj też:
Na plastry schabu kładę tanie, ale pyszne dodatki. Obiad, że palce lizać robi się szybko i bez wysiłku
Czytaj też:
Pałki z kurczaka zalewam aromatycznym płynem. To duszone mięso wprost rozpływa się w ustach