Pałki z kurczaka duszone w winie to elegancka potrawa, która sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Przygotowanie rozpływającego się w ustach mięsa nie wymaga wiele wysiłku, a jedynie trochę czasu. Dodatek grzybów oraz boczku podbija smak potrawy, sprawiając, że każdy poprosi o dokładkę.
Jakie wino nadaje się do duszenia mięsa?
Duszenie w winie to znana i ceniona technika kulinarna, która sprawia, że mięso staje się bardzo soczyste i nabiera wyjątkowego smaku. Nie musisz obawiać się, że mięso duszone w winie zaszkodzi dzieciom lub osobom, które np. przyjmują leki – w czasie duszenia alkohol odparuje i pozostanie jedynie winny aromat. Istotny wpływ na smak potrawy ma wybór wina, które powinno być dobrej jakości. Do marynowania i duszenia najlepsze są lekkie wina wytrawne. Ja duszę pałki z kurczaka w czerwonym winie, ale możesz również użyć wina białego.
Jak zrobić pałki z kurczaka duszone w winie?
Kurczak duszony w winie (Coq au vin) to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Zastąpienie całego kurczaka pałkami pozwala skrócić czas przygotowania potrawy. Do dania polecam użyć wysokiej jakości boczku parzonego, który ma delikatniejszy smak niż boczek wędzony. Pieczarki możesz zastąpić świeżymi grzybami leśnymi (np. borowikami), które nadadzą potrawie bogatszy smak.
Pałki z kurczaka duszone w winie możesz przygotować na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem. Idealnie podczas przygotowywania tej potrawy sprawdzi się żeliwna patelnia lub żeliwny rondel. Jeżeli masz więcej czasu, to polecam zamarynować mięso przed smażeniem. Pod przepisem znajdziesz składniki na marynatę oraz sposób przygotowania marynowanych pałek przed smażeniem.
Przepis: Pałki z kurczaka duszone w winie
To moja wersja słynnego francuskiego gulaszu z kurczaka gotowanego w czerwonym winie, z dodatkiem boczku i pieczarek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 250 g parzonego boczku
- 500 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
- 2 średnie cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 8 średnich pieczarek
- 2/3 szklanki krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 duże liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- cukier
- sól i pieprz
Do panierowania:
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMięso umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem oraz natrzyj solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przyprawione pałki z kurczaka obtocz w mące pszennej.
- Przygotowanie dodatkówSzalotki obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki o grubości 3-4 mm. Boczek pozbaw skóry i chrząstek oraz pokrój w małą kostkę.
- Smażenie pałek z kurczakaNa patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła (możesz zastąpić je olejem). Obsmaż pałki z kurczaka ze wszystkich stron. Zdejmij obsmażone mięso z patelni i przełóż na talerz. Mięso najlepiej zdjąć z patelni szczypcami – jeżeli nabijesz je na widelec, to zamknięte wewnątrz soki zaczną wypływać.
- Smażenie boczku, cebuli i czosnkuNa tłuszczu po smażeniu pałek z kurczaka podsmaż boczek – powinien się zrumienić. Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodaj cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodanie wina i przyprawWlej na patelnię wino oraz dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodanie mięsaPrzełóż na patelnię podsmażone pałki z kurczaka. Przykryj potrawę pokrywką i duś na małym ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem.
- Smażenie i dodanie pieczarekRozgrzej na patelni pozostałe masło klarowane i podsmaż plasterki pieczarek z obu stron na złoty kolor. Podsmażone grzyby przełóż na patelnię z mięsem i sosem oraz wymieszaj. Duś 10-15 minut.
- Dodanie pomidorów i duszenieDodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Duś potrawę na małym ogniu, bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną.
Gotowe pałki z kurczaka duszone w winie dopraw do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać pałki z kurczaka duszone w winie?
Pałki z kurczaka duszone w winie doskonale smakują z ziemniaczanym purée, kaszą oraz świeżym pieczywem i grzankami np. z francuskiej bagietki. Do mięsa możesz podać wyrazistą w smaku surówkę np. doprawioną goździkami czerwoną kapustę z jabłkiem i cebulą.
Marynata do kurczaka duszonego w winie
Marynowanie mięsa przed obróbką termiczną ma istotny wpływ na smak potrawy. Pałki z kurczaka polecam zamarynować w sosie burgundzkim, który dostępny jest w wielu sklepach spożywczych oraz winie, w którym będzie duszone mięso. Proporcje składników marynaty na 8 pałek z kurczaka to 4 łyżki sosu burgundzkiego i 125 ml wina. Do marynaty dodaję również 2/3 łyżeczki świeżych listków tymianku.
Starannie natarte marynatą pałki z kurczaka wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przed smażeniem zdejmij nadmiar marynaty z mięsa, oprósz je solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz obtocz w mące pszennej. Resztki marynaty dodaj na patelnię razem z winem.
Czytaj też:
Kroję filet z kurczaka i duszę z kilkoma dodatkami. Nie tylko Węgrzy zajadają się tym daniemCzytaj też:
Wystarczy zalać pałki z kurczaka aromatycznym płynem. Ten genialny obiad robi się sam