Białą kiełbasę kupuję nie tylko na żurek. Robię z niej też pyszne i tanie danie obiadowe

Białą kiełbasę kupuję nie tylko na żurek. Robię z niej też pyszne i tanie danie obiadowe

Dodano: 
Biała kiełbasa z puree ziemniaczanym
Biała kiełbasa z puree ziemniaczanym Źródło: Shutterstock / Jerome.Romme
Biała kiełbasa to obowiązkowy składnik żurku. Ja jednak szybko zamieniam ją w tanie i pożywne danie. Całość smakuje naprawdę doskonale, a taki obiad robi się w mniej niż pół godziny.

Lubię białą kiełbasę, bo ma przyjemny, zwykle łagodny smak. Nie wyobrażam sobie bez niej żurku, ale zupa to nie jedyna potrawa, jaką z nią przyrządzam. Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, by podać białą kiełbasę na drugie danie. Zrobiłam je szybko, bo sprawę ułatwiły ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu. Ta kompozycja często pojawia się na moim stole, jako awaryjne danie robione po pracy.

Czym się różni biała kiełbasa od klasycznej?

Biała kiełbasa i klasyczna już na pierwszy rzut oka wyglądają inaczej. Pierwsza nie jest bowiem wędzona, a co najwyżej poddawana parzeniu lub gotowaniu. Mięso może jednak pozostać surowe. Kiełbasa biała surowa ma więc naturalny kolor mięsa, zaś parzona białą osłonkę. Do mięsa na białą kiełbasę nie dodaje się środków peklujących, więc jest to produkt naturalny, szary po ugotowaniu. Natomiast kiełbasa klasyczna produkowana jest z peklowanego mięsa, dlatego ma charakterystyczny różowy kolor. Jest też wędzona, co dodaje jej smaku, a także przedłuża jej świeżość.

Jak zrobić pożywne danie z białą kiełbasą?

Przygotowanie pożywnego dania obiadowego z białą kiełbasą jest niezwykle proste i szybkie. Zwłaszcza gdy dysponuje się już ugotowanymi ziemniakami. Wtedy wystarczy tylko zamienić je w puree i podać ze smażoną, białą kiełbasą.

Przepis: Biała kiełbasa z puree ziemniaczanym

Smażona biała kiełbasa podana z ziemniakami w formie puree

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
660 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kawałki białej, parzonej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, wytłucz. Dodaj masło i śmietankę, ponownie wytłucz z dodatkami.
  2. Smażenie kiełbasyW czasie, gdy ziemniaki się gotują, zacznij smażyć kiełbasę. Połóż ją na patelni z olejem i smaż 10-12 minut, co jakiś czas ją obracając, by równomiernie się zrumieniła. Pod koniec smażenia podlej ją sosem sojowym i octem. Kiełbaski obróć w sosie, by się nim pokryły. Podawaj z puree ziemniaczanym.

Co można podać do dania z białą kiełbasą?

Smak dania z białą kiełbasą doskonale podkreślą dodatki takie, jak: musztarda, chrzan czy żurawina. Jeśli zaś chodzi o surówkę, to doskonale będzie do niej pasować np. surówka z kiszonej kapusty czy wyrazista surówka z pora.

Czytaj też:
To ekspresowe danie kuchni włoskiej kocha cała rodzina. Ucztę robię bez wysiłku z prostych składników
Czytaj też:
Z 3 produktów robię ekspresowy obiad dla rodziny. To mój patent, gdy nie chce mi się robić zakupów