Te kotlety jadłam po raz pierwszy u mojej bratanicy, która nie spożywa mięsa. I muszę przyznać, że smakowały tak dobrze, że pomyślałam, że trzeba zmienić żywieniowe nawyki. Od tej pory, raz na jakiś czas przygotowuję to jarskie danie z buraków, a wszyscy zjadają je ze smakiem. Jest bowiem doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.
Jak przygotować buraki na kotlety?
Kotlety robi się z buraków, które przeszły obróbkę termiczną. A to dlatego, że smaży się je dość krótko i w tym czasie nie zdążyłyby zmięknąć. Buraki na kotlety można więc ugotować lub upiec. Przy każdym sposobie warzywo należy wyszorować, opłukać, ale nie obierać ze skórki. Buraki do pieczenia trzeba zawinąć w kawałki folii aluminiowej, by nie wyschły. Buraki gotuje się ok. 50-60 minut, pieczenie zaś trwa o wiele dłużej, bo 1,5-2 godziny. Miękkie buraki należy wystudzić, obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki.
Jak zrobić buraczane kotlety?
Przygotowanie kotletów z buraków nie zajmuje dużo czasu. Zwłaszcza jeśli ma się już ugotowane buraki. Takie wystarczy tylko rozdrobnić, wymieszać z kilkoma składnikami i uformować z nich kotlety. Obtoczone w panierce smaży się je na oleju.
Przepis: Kotlety z buraków
Kotlety z buraków panierowane w pestkach i nasionach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ostrej
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki białego sezamu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Obróbka termiczna składnikówBuraki ugotuj, wystudź, zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach. Przełóż je do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, delikatnie zrumień na oleju. Dodaj posiekany czosnek i całość smaż minutę. Dodaj do buraków.
- Przygotowanie masy na kotletyDo startych buraków dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
- Smażenie kotletówZ masy formuj kotlety, delikatnie spłaszcz je w dłoniach, obtocz w mieszance pestek słonecznika i nasion sezamu. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety z obu stron po 3–4 minuty, aż będą złociste i chrupiące na zewnątrz.
Wskazówka: Do masy na kotlety można też dodać 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich.
Buraczane kotlety prosto z piekarnika
Buraczane kotlety zamiast smażyć, można upiec. Uformowane i obtoczone w pestkach należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia warto je obrócić, by wierzch potrawy zbytnio nie wysechł i się nie przypalił.
Czytaj też:
Zamiast formować i smażyć kotlety, z mielonego mięsa robię o wiele łatwiejszy i zdrowszy obiadCzytaj też:
Ścieram buraki i dodaję do nich 2 składniki. Ta surówka jest pyszna i bardzo zdrowa