Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Zwykle przygotowuje się je sprawnie, a smak jest równie przyjemny, co w przypadku potraw wymagających większego zaangażowania i czasu. Prosty obiad z kiełbasą i ziemniakami wymaga tylko kilku tanich dodatków, a wszystko przyrządza się na jednej patelni. Jest więc szybko i pysznie.
Jak zrobić prosty obiad z kiełbasą i ziemniakami?
Ziemniaki i kiełbasa to dwa produkty, które niemal zawsze mam w kuchni. Wzięłam więc jeszcze warzywa – paprykę, cebulę i drobne marchewki, które nie trafiły do śniadaniówek dzieci – oraz przyprawy i zabrałam się za gotowanie z pomocą znalezionego przepisu. Pokrojone składniki podsmażyłam, poddusiłam do miękkości i dobrze doprawiłam. Wyszło tak smacznie, że jeszcze nie raz się skuszę.
Przepis: Obiad z kiełbasą i ziemniakami
Proste obiad z tanich składników, na które pomysł zaczerpnęłam ze starej książki kucharskiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 625 w każdej porcji
Składniki
- 400 g kiełbasy śląskiej
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 300 g drobnych marchewek
- 2 nieduże cebule
- 100 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój jak na domowe frytki. Cebule pozbaw łupiny i pokrój w ósemki lub piórka. Paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne i potnij w paseczki. Kiełbasę pokrój w plastry. Marchewki umyj.
- Smażenie kiełbasy i warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć kiełbasę i lekko ją zrumień. Przenieś na talerz, a na patelnię wrzuć cebulę, ziemniaki, marchewkę i paprykę. Smaż przez chwilę, mieszając, by nie przywarły.
- Gotowanie obiadu ze starej książki kucharskiejSkładniki zalej wodą. Przykryj patelnię i duś na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków (10-20 minut). Ponownie wrzuć kiełbasę, odparuj resztki płynu i dopraw wszystko słodką papryką, oregano, pieprzem oraz solą.
Jak podawać danie jednogarnkowe z kiełbasą i ziemniakami?
Prosty obiad inspirowany przepisem ze starej książki kucharskiej najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, kiedy warzywa są już miękkie, lecz nie rozgotowane, a kiełbasa wciąż soczysta. Do potrawy nie potrzebujesz już żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz ją wzbogacić, możesz podać porcję kwaśnej śmietany, majonezu lub pikantnego ketchupu, które przyjemnie podkreślą smak.
Inne warianty prostego obiadu z kiełbasą i ziemniakami
Do dania możesz wybrać inne warzywa. Paprykę, która poza sezonem nie jest najtańsza, oraz drobną marchewkę świetnie zastąpią np. dynia, brokuły lub kalafior. Pamiętaj tylko, że czas ich gotowania będzie inny. Jeśli nie chcesz, by zbyt mocno zmiękły podczas duszenia opóźnij ich dodanie na patelnię lub pokrój je na większe kawałki. Kiełbasę w tym daniu możesz z powodzeniem zastąpić pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka, wołowiną pociętą w paseczki albo tofu wędzonym. Każdy z tych produktów po podsmażeniu będzie smaczny.
Czytaj też:
Moje jednogarnkowe danie z kurczaka to niebo w gębie. Przepis jest prosty, a ja oszczędzam czasCzytaj też:
To danie jednogarnkowe to hit sezonu. Zrobisz je z prostych składników