Mięsne kieszonki wypełnij zdrowym i aromatycznym farszem. Wychodzą soczyste i smakują wszystkim

Mięsne kieszonki wypełnij zdrowym i aromatycznym farszem. Wychodzą soczyste i smakują wszystkim

Dodano: 
Kieszonki z kurczaka
Kieszonki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Yurenia Natallia
Te mięsne kieszonki z filetów z piersi kurczaka są łatwe do zrobienia, a jednocześnie smaczne i zdrowe. Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste.

Sekretem tych mięsnych kieszonek jest prosty i lekki farsz oraz sposób pieczenia. Takie mięso jest idealne do obiadu: można je podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą.

Jak zrobić mięsne kieszonki z filetów z kurczaka?

Zrobienie tych mięsnych kieszonek jest łatwe. Farsz to jedynie serek ricotta z dodatkiem czosnku i zieleniny. Jeśli chcesz, możesz do niego dołożyć również łyżkę tartego, żółtego sera, który przyjemnie się rozpłynie.

Do zrobienia tego dania potrzebne są pojedyncze filety z piersi kurczaka, które należy naciąć niczym kieszonki, które wypełnia się farszem. Potem już tylko wystarczy zawinąć takie nafaszerowane kieszonki w folię (koniecznie ją nakłuj z góry widelcem) i upiec. Czas pieczenia może być nieco dłuższy, jeśli filety są duże i grube.

Przepis: Kieszonki z kurczaka

Mięsne kieszonki z nadzieniem z ricotty i ziół.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
516 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (pojedyncze)
  • 3 łyżki ricotty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuPrzeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z serkiem, koperkiem, pietruszką i dopraw do smaku.
  2. Robienie kieszonekFilety natnij tak, aby powstały dość głębokie kieszonki. Skrop mięso oliwą i nafaszeruj je serkiem, a z wierzchu posyp przyprawą do kurczaka. Filety zawiń w folię aluminiową, nakłuj ją z góry i zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Mięsne kieszonki z kurczaka w panierce

Ten sam przepis można wykorzystać, aby zrobić mięsne kieszonki smażone w panierce. Wówczas należy gotowe kieszonki panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na złoto z obu stron (temperatura tłuszczu nie może być bardzo wysoka, ponieważ kotlety potrzebują chwili, aby nie były surowe w środku). Dla bezpieczeństwa, aby farsz nie wypadł, można kieszonki spiąć wykałaczką.

Jak podawać mięsne kieszonki?

Mięsne kieszonki to idealny dodatek do obiadu, ale też pomysł na lekką kolację. W wersji obiadowej podaj je np. z ryżem i surówką z pekińskiej kapusty czy szpinakiem na ciepło. Do kieszonek z kurczaka można także dodać ulubiony sos (na ciepło np. pieczarkowy, a na zimno czosnkowy lub koperkowy na jogurcie).

W wersji kolacyjnej kieszonki warto podać z bukietem warzyw, czyli kolorową i zdrową sałatką, przygotowaną np. z miksu sałat i kolorowych pomidorków koktajlowych.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń rozbił piersi z kurczaka i zrobił zaskakujący przysmak. Prosty przepis na kotlety po czesku
Czytaj też:
Te proste kulki zasługują na miano superfood. Są idealne na kolację albo jako przekąska do pracy

Źródło: smaki.pl