Moja rodzina uwielbia te kluski ze szpinakiem. Delikatne szpecle podaję w nietypowy sposób

Moja rodzina uwielbia te kluski ze szpinakiem. Delikatne szpecle podaję w nietypowy sposób

Dodano: 
Zapiekane szpecle ze szpinakiem
Zapiekane szpecle ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Przepisy na różne kluski i kluseczki pozwalają szybko i małym wysiłkiem przygotować wiele tanich oraz smacznych potraw. Poznaj sprawdzony przepis na zapiekane szpecle ze szpinakiem.

Niemieckie szpecle smakują obłędnie. Podaję je jako dodatek do różnych sosów i gulaszu, a także zapiekam z aromatycznymi dodatkami. W tej wersji najbardziej lubi je moja rodzina. Połączenie tych delikatnych kluseczek, chrupiącego boczku i sera sprawia, że potrawa raz-dwa znika z talerzy. Poznaj mój patent na pyszną zapiekankę na szybki i tani obiad.

Jak zrobić szpecle ze szpinakiem?

Przygotowanie szpecli ze szpinakiem nie zabiera wiele czasu – wystarczy zrobić ciasto, odczekać kilka minut, żeby odpoczęło, a następnie ugotować kluski we wrzącej wodzie lub w bulionie. Oryginalny przepis uwzględnia zblanszowanie i zmiksowanie liści szpinaku, ale ja podsmażam świeże liście z czosnkiem, dzięki czemu kluski zyskują intensywny smak. Możesz również świeże liście szpinaku bardzo drobno posiekać, korzystając z rozdrabniacza do ziół, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do ciasta.

Formowanie klusek również nie sprawia problemu. Możesz oddzielać małe porcje ciasta za pomocą łyżki, rozsmarować ciasto na desce do krojenia lub talerzu i zeskrobywać nożem, a także użyć do formowania klusek rękawa cukierniczego i odcinać małe kawałki wyciskanego ciasta nożyczkami. Gotowe szpecle ze szpinakiem mieszam z podsmażonym boczkiem oraz parmezanem. Te dodatki sprawiają, że danie zyskuje unikalny smak i staje się bardzo pożywne.

Porada: jeżeli ciasto jest bardzo gęste, to możesz do niego dodać 2-3 łyżki mleka lub wody. Idealne ciasto na szpecle ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

Przepis: Zapiekane szpecle ze szpinakiem

To pyszne połączenie delikatnych kluseczek z chrupiącym boczkiem i aromatycznym serem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na szpecle:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka liści szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • sól

Dodatki:

  • 200 g boczku
  • 150 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie szpinakuOderwij łodyżki, umyj liście szpinaku i odsącz je na sitku z nadmiaru wody. Gdy liście odciekną, osusz je w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na niewielkiej patelni rozgrzej klarowane masło i podduś szpinak, a następnie dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij szpinak z patelni, przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Jeżeli szpinak jest bardzo wodnisty, to możesz odparować nadmiar wody, gotując go przez kilka minut na małym ogniu.
  2. Przygotowanie ciasta na szpecleDo średniej miski wbij jajka i roztrzep je rózgą kuchenną lub widelcem (możesz również użyć miksera, jednak nie ubijaj jajek zbyt mocno – białko i żółtko powinny jedynie się połączyć, tworząc jednolitą masę). Do jajek dodaj przestudzony szpinak i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Gdy ciasto zyska jednolitą konsystencję, dopraw je do smaku solą. Odstaw je na 10 minut, żeby odpoczęło.
  3. Przygotowanie dodatkówOdkrój z boczku skórę i chrząstki, pokrój go w niewielką kostkę i podsmaż na suchej patelni. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Gotowanie szpecliZagotuj wodę (3-4 litry) i dodaj do niej nieco soli. Za pomocą moczonej we wrzątku łyżki nabieraj małe porcje ciasta (2-3 cm długości) i wrzucaj je na gotującą się wodę. Całe ciasto powinno jak najszybciej znaleźć się w garnku. Delikatnie przemieszaj kluski i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię wody. Gotuj minutę od wypłynięcia. Porada: jeżeli nie zamierzasz zapiekać szpecli, to wydłuż czas gotowania do 2-3 minut. Gotowe szpecle odcedź na sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia.
  5. PieczeniePrzełóż kluski do naczynia żaroodpornego. Dodaj 2/3 podsmażonego boczku razem z tłuszczem i połowę parmezanu. Wymieszaj. Na wierzchu potrawy ułóż pozostały boczek i posyp resztą parmezanu. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie do gorącego piekarnika i piecz 10-15 minut. Wierzch potrawy powinien się lekko przypiec.

Potrawę podawaj gorącą. Możesz udekorować wyłożone na talerze porcje szpecli natką pietruszki, cebulką dymką lub szczypiorkiem.

Inne pomysły na ciasto na szpecle

Szpecle możesz przygotować nie tylko z dodatkiem szpinaku, ale także natki pietruszki, koperku, majeranku, oregano lub bazylii. Wyśmienicie smakują również szpecle z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, które znajdziesz na półce z przyprawami w większości sklepów spożywczych.

Opcjonalne dodatki do szpecli ze szpinakiem

Szpecle ze szpinakiem doskonale komponują się ze smakiem warzyw, mięs oraz aromatycznych sosów np. sosu śmietanowego z dodatkiem parmezanu. Można również podawać szpecle jako dodatek do zup np. rosołu.

Polecam spróbować szpecli z dodatkiem m.in.:

  • podduszonych na maśle pomidorków koktajlowych, cukinii i cebuli,
  • sera gorgonzola lub sera feta,
  • gulaszu drobiowego, wieprzowego lub wołowego,
  • potrawki z cukinii, pomidorów, papryki i cebuli.

Czytaj też:
Ten idealnie kremowy sos podaję z makaronem. Pyszne danie robię w 15 minut
Czytaj też:
Ryż w tym wydaniu wystarcza za cały posiłek. Może być lekką kolacją, ale też dodatkiem do obiadu