Szef kuchni sprzedał mi patent na najlepszy pieczony kalafior. To prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej

Szef kuchni sprzedał mi patent na najlepszy pieczony kalafior. To prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej

Dodano: 
Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior Źródło: Shutterstock / Igors Homenko
Kalafior to smaczne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś pokażę wam przepis na pieczony kalafior, który zdradził mi szef kuchni. Przyznam, że jest niezwykle prosty, a mimo to danie smakuje wyśmienicie.

Kalafior w polskiej kuchni zwykle gości w postaci gotowanej. Zazwyczaj bowiem serwujemy go z tartą bułką zrumienioną na maśle. Niektórzy gotują też z jego dodatkiem smaczną, lekką zupę. Jednak możliwości tego warzywa nie kończą się na tych dwóch potrawach. Dziś dowód na to – w postaci smacznego dania z piekarnika. Będzie to jedna z najsmaczniejszych wersji kalafiora, jaką jadłam.

Jak przygotować kalafior do zapiekania?

Kalafior przeznaczony do zapiekania warto wcześniej obgotować. Zwłaszcza że nie zapiekamy go w sosie. Dzięki temu zdecydowanie się łączny czas obróbki termicznej i kalafior nie będzie suchy, tylko soczysty. Kalafior należy więc oczyścić, opłukać i podzielić na duże różyczki. Te z kolei należy wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut, aż zaczną się robić miękkie. Teraz różyczki kalafiora wystarczy dokładnie osączyć z wody.

Jak przyrządzić zapiekany kalafior?

Przygotowanie zapiekanego kalafiora nie jest trudne, ani czasochłonne. Tak, jak kalafior, warto też obgotować marchewkę. Można tu też wykorzystać marchewkę, która np. została z rosołu. Do kalafiora można też dodać podsmażone pieczarki, które dodadzą potrawie wyrazistego smaku. Smaku i soczystości doda całości pierzynka z żółtego sera. Gdy rozpuści się i lekko zrumieni, danie będzie gotowe do podania.

Przepis: Pieczony kalafior

Kalafior pieczony z dodatkami pod pierzynką z żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 marchewki
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 150 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKalafior podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w talarki. Wrzuć na wodę po kalafiorze i gotuj ok. 3 minuty, odcedź. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Podsmaż je na maśle.
  2. Pieczenie kalafioraNaczynie do zapiekania natłuść, ułóż w nim porcje kalafiora. Obłóż je marchewką i pieczarkami, posyp startym serem, oprósz pieprzem i papryką. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser lekko się zrumieni.

Zapiekany kalafior – kilka wskazówek

Tak przygotowany kalafior można podać jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.

  • Do kalafiora warto też dodać kawałki szynki lub boczku. Dzięki temu potrawa będzie smaczniejsza i bardziej sycąca.
  • Nim posypiecie kalafior serem, możecie go polać sosem beszamelowym. Dodatek ten sprawi, że potrawa będzie pożywniejsza i bardziej kremowa.
  • Przed podaniem zapiekany kalafior warto posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Danie zyska na smaku i wartości odżywczej.

Czytaj też:
Mieszam ciasto i zanurzam w nim różyczki kalafiora. To jest lepsze niż niejeden kotlet
Czytaj też:
Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę