Krem z dyni można zrobić na wiele sposobów. Wszystko zależy od dodatków i przypraw. Ja lubię gęstą zupę dyniową z pikantnymi przyprawami. Dodaję do niej coś jeszcze: to kilka łyżek masła orzechowego. Ten składnik sprawia, że smakuje wyjątkowo i nabiera bardzo przyjemnej tekstury.
Jak zrobić zupę dyniową z masłem orzechowym?
Masło orzechowe to dodatek, który będzie pasował do różnych wersji zupy dyniowej. Ja wam polecam swój przepis, z którego korzystam najczęściej. Lubię rozgrzewającą, otulającą w jesienne dni zupę, dlatego obowiązkowo dodaję do niej świeży imbir, czosnek, chili i curry. Masło orzechowe nieco łagodzi te ostre smaki, ale jednocześnie idealnie podbija smak samej dyni.
Rada: ja lubię wykorzystywać do kremów pieczoną dynię (najczęściej Hokkaido, bo nie trzeba jej obierać ze skórki, ale dobrze się sprawdzi także dynia piżmowa), ale śmiało można dodać tu wcześniej przygotowane puree z dyni lub nawet ugotować kawałki dyni do miękkości w zupie.
Przepis: Krem z dyni z masłem orzechowym
Kremowa i gęsta zupa na jesień.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 284 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie dyniDynię pokrój na kawałki (plastry lub kostkę) i piecz w rozgrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez pół godziny.
- Robienie zupyNa dnie garnka rozgrzej olej. Posiekaj czosnek, cebulę, weź starty imbir i curry i wrzuć wszystko do garnka i smaż chwilę. Dodaj upieczoną dynię, po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj kilka minut.
- Zmiksuj kremZdejmij zupę z kuchenki. Dodaj masło orzechowe i resztę przypraw. Zmiksuj na gładko.
Jak podać krem z dyni?
Gotową zupę można podać na wiele sposobów. Ja najczęściej posypuję ją prażonymi orzechami włoskimi, pestkami dyni lub płatkami migdałów i skrapiam odrobiną oliwy (bardzo tu też polecam aromatyczny i bardzo zdrowy olej z pestek dyni). Z kolei jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jej orzechowość, której nadaje masło orzechowe, upraż na patelni posiekane orzechy ziemne i nimi udekoruj gotową zupę.
Zupę można podać także ze słodką śmietanką albo mlekiem kokosowym, szczególnie wtedy, kiedy chcesz nieco złagodzić jej ostrość. Rewelacyjnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami i posypana tartym, żółtym serem. Jeśli lubisz świeże, zielone dodatki, posyp zupę posiekaną drobną kolendrą albo natka pietruszki.
Czytaj też:
Z czerwonej soczewicy robię pyszne smarowidło do chleba. Ta warzywna pasta smakuje lepiej niż pasztetCzytaj też:
Najlepszą zupę krem robię z pieczonych buraków. Poznaj sekret jej wyrazistego smaku