Nigdy bym nie wpadła na to, by połączyć te 2 warzywa. Surówka mojej bratowej to rewolucja

Nigdy bym nie wpadła na to, by połączyć te 2 warzywa. Surówka mojej bratowej to rewolucja

Dodano: 
Surówka z kapusty i pomidorów
Surówka z kapusty i pomidorów Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Latem kapusta jest krucha, soczysta i pełna smaku. Warto ją wykorzystać do przygotowanie surówki. A co do niej dodać? Moja bratowa dorzuciła mało oczywiste warzywo i był to strzał w dziesiątkę.

Biała kapusta to jedno z najpopularniejszych i najtańszych warzyw. Jest dostępna w zasadzie przez cały rok, choć w zależności od pory roku, różni się nieco smakiem, kruchością i soczystością. Niewątpliwie najsmaczniejsza jest kapusta letnia, która jest zbierana na bieżąco. Ma doskonały smak i przyjemnie chrupie. Wprost idealnie nadaje się na surówki. Ostatnio jadłam ją w połączeniu z pomidorem. Muszę przyznać, że połączenie kruchej kapusty i mięsistego pomidora, które wymyśliła moja bratowa, jest naprawdę ciekawe i bardzo smaczne.

Co warto dodać do surówki z kapusty?

Przygotowując surówkę z kapusty, warto zestawić ją z innymi warzywami. Do klasycznych połączeń należy kapusta, marchewka i cebula i takie składniki zawiera właśnie słynna sałatka Colesław. Warzywo to dobrze też komponuje się z ogórkiem, papryką i kukurydzą, a także z zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem. Można je też łączyć z owocami, np. jabłkiem, gruszką, granatem, a także suszonymi owocami i orzechami. Smaku surówce doda sos, który może być lekki lub zawiesisty. Pierwszy będzie bazował na oliwie z oliwek, którą można połączyć np. z sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Podstawą drugiego będzie majonez, który można rozprowadzić np. jogurtem naturalnym, dzięki czemu sos będzie mniej kaloryczny.

Jak zrobić surówkę z kapusty i pomidora?

Warzywa do tej surówki można pokroić na dwa sposoby. Jeden ma na celu, by kapusta i pomidor miały podobną wielkość, więc są krojone w większą kostkę. W drugim kapustę dość grubo się szatkuje, a pomidory kroi w cząstki. Wybierzcie swój ulubiony stopień rozdrobnienia. Ja wolę ten pierwszy.

Przepis: Surówka z kapusty i pomidora

Surówka do obiadu z białej kapusty, pomidora i cebuli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 2 pomidory
  • 1 cebulka dymka lub 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, poszatkuj, a potem pokrój na mniejsze kawałki, by mniej więcej powstała kostka. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulkę dymkę oczyść, posiekaj ze szczypiorem.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, octu i cukru przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do czego podać surówkę z kapusty i pomidora?

Surówka z kapusty i pomidora jest chrupiąca i soczysta zarazem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, np. duszonych czy pieczonych mięs, potraw z drobiu lub ryb. Można ją też podawać do dań jarskich, np. zapiekanek.

Czytaj też:
Siekam 2 warzywa i dodaję startą marchewkę. Ta tania surówka pasuje niemal do każdego obiadu
Czytaj też:
Siekam młodą kapustę i robię z niej najlepszy dodatek do obiadu. Rodzina go uwielbia