Nafaszeruj papryki mięsem i duś w aromatycznym sosie. Ten obiad to mistrzostwo świata

Nafaszeruj papryki mięsem i duś w aromatycznym sosie. Ten obiad to mistrzostwo świata

Dodano: 
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana Źródło: Shutterstock / Olga Dubravina
Faszerowaną paprykę najczęściej się zapieka. My tym razem proponujemy zrobić ją inaczej. Łap przepis na paprykę duszoną w pysznym, aromatycznym sosie.

Zrobienie faszerowanej papryki nie jest trudne, a to danie, które zawsze wygląda efektownie. Smaki łączą się, przenikają, tworząc smaczne połączenie. Nasz przepis to faszerowana papryka duszona w sosie. Idealna na obiad, jeśli podasz ją z ryżem lub ziemniakami, ale może też być daniem na kolację.

Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Do tego dania najlepiej wykorzystać mniejsze, węższe papryki. Dzięki temu podczas duszenia w sosie farsz nie będzie wypływał ze środka. Aby wydrążyć paprykę, wystarczy naciąć ją wokół ogonka i delikatnie usunąć ogonek oraz nasiona. Potem już tylko wystarczy upchać farsz w środku i można układać papryki w garnku czy rondelku.

Zrobienie sosu jest bardzo proste: wystarczy wymieszać składniki i zalać płynem papryczki. Smaki będą się idealnie przenikać podczas duszenia. Dzięki chili sos jest lekko pikantny, ale w zależności od upodobań smakowych możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość tej przyprawy. Inna opcja, również smaczna, to zrobienie sosu z bardziej ziołową nutą. Wówczas zamiast chili dodaj czubatą łyżeczkę suszonego oregano. Jeśli lubisz gęste sosy, możesz dodać do mieszanki odrobinę mąki pszennej (ważne, aby dobrze ją wymieszać, żeby w sosie nie było grudek).

Przepis: Papryka faszerowana

Papryka z mięsem w sosie śmietanowo-pomidorowym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1068 w każdej porcji

Składniki

  • 8 małych papryk

na farsz:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

na sos:

  • 2 szklanki śmietany 30 %
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie papryk, farszu i sosuPapryki wydrąż. Mięso mielone dobrze wymieszaj ze wszystkimi składnikami farszu i nadziej nim papryki. Wmieszaj składniki na sos
  2. Duszenie paprykPapryki ułóż ciasno w rondelku, zalej sosem. Duś ok. 25-30 minut.

Inspiracja: z przepisem na farsz możesz eksperymentować – ciekawą i bardzo smaczną opcją jest dodanie do mięsnego farszu także gotowanego ryżu lub kaszy, wówczas papryczka z sosem wystarczy za cały posiłek.

Jak podawać paprykę faszerowaną?

Papryka faszerowana i polana aromatycznym sosem jest doskonałym daniem obiadowym. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą (np. jaglaną albo gryczaną), ale można ją również podać z ziemniakami. Paprykę można także serwować na kolację, wówczas wystarczy do tego kromka dobrego pieczywa.

Czytaj też:
Biorę tortille, serek wiejski i w pół godziny robię obłędną zapiekankę. Obiad znika z talerzy w kilka chwil
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniaków