Zrobienie faszerowanej papryki nie jest trudne, a to danie, które zawsze wygląda efektownie. Smaki łączą się, przenikają, tworząc smaczne połączenie. Nasz przepis to faszerowana papryka duszona w sosie. Idealna na obiad, jeśli podasz ją z ryżem lub ziemniakami, ale może też być daniem na kolację.
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Do tego dania najlepiej wykorzystać mniejsze, węższe papryki. Dzięki temu podczas duszenia w sosie farsz nie będzie wypływał ze środka. Aby wydrążyć paprykę, wystarczy naciąć ją wokół ogonka i delikatnie usunąć ogonek oraz nasiona. Potem już tylko wystarczy upchać farsz w środku i można układać papryki w garnku czy rondelku.
Zrobienie sosu jest bardzo proste: wystarczy wymieszać składniki i zalać płynem papryczki. Smaki będą się idealnie przenikać podczas duszenia. Dzięki chili sos jest lekko pikantny, ale w zależności od upodobań smakowych możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość tej przyprawy. Inna opcja, również smaczna, to zrobienie sosu z bardziej ziołową nutą. Wówczas zamiast chili dodaj czubatą łyżeczkę suszonego oregano. Jeśli lubisz gęste sosy, możesz dodać do mieszanki odrobinę mąki pszennej (ważne, aby dobrze ją wymieszać, żeby w sosie nie było grudek).
Przepis: Papryka faszerowana
Papryka z mięsem w sosie śmietanowo-pomidorowym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1068 w każdej porcji
Składniki
- 8 małych papryk
na farsz:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 posiekane drobno ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
na sos:
- 2 szklanki śmietany 30 %
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie papryk, farszu i sosuPapryki wydrąż. Mięso mielone dobrze wymieszaj ze wszystkimi składnikami farszu i nadziej nim papryki. Wmieszaj składniki na sos
- Duszenie paprykPapryki ułóż ciasno w rondelku, zalej sosem. Duś ok. 25-30 minut.
Inspiracja: z przepisem na farsz możesz eksperymentować – ciekawą i bardzo smaczną opcją jest dodanie do mięsnego farszu także gotowanego ryżu lub kaszy, wówczas papryczka z sosem wystarczy za cały posiłek.
Jak podawać paprykę faszerowaną?
Papryka faszerowana i polana aromatycznym sosem jest doskonałym daniem obiadowym. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą (np. jaglaną albo gryczaną), ale można ją również podać z ziemniakami. Paprykę można także serwować na kolację, wówczas wystarczy do tego kromka dobrego pieczywa.
Czytaj też:
Biorę tortille, serek wiejski i w pół godziny robię obłędną zapiekankę. Obiad znika z talerzy w kilka chwilCzytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniaków