To mój sposób na szybki obiad, gdy nie mam czasu na zakupy. Wszyscy zajadają go ze smakiem

To mój sposób na szybki obiad, gdy nie mam czasu na zakupy. Wszyscy zajadają go ze smakiem

Dodano: 
Makaron z boczkiem i pieczarkami
Makaron z boczkiem i pieczarkami Źródło: Shutterstock / Axel Mel
Zastanawiasz się, co można zrobić na obiad w 15 minut? Tyle czasu zupełnie ci wystarczy na przygotowanie sycącego dania z makaronem. Ja robię je często, zwłaszcza gdy nie mam czasu na zrobienie zakupów.

Dania z makaronem często goszczą na stołach osób zabieganych. Nic dziwnego, wszak są szybkie i proste do zrobienia, a smakują doskonale. Kochają je Włosi i ja też. Mam zresztą swoje oryginalne pomysły na takie błyskawiczne, makaronowe obiady. Dziś przedstawię wam jeden z nich. Do jego przygotowania potrzebujecie makaronu, pieczarek i wędliny.

Jak sprawić, by danie z makaronem nie było suche?

Makaron doskonale smakuje z sosem pomidorowym czy śmietanowym. Co jednak, jeśli chcemy zrobić makaron z dość suchymi dodatkami, jakimi są pieczarki i wędlina? Włosi w tym celu używają więcej oliwy, a ja dokładam do tego jeszcze plasterki boczku. Wytopiony z niego tłuszcz dobrze łączy się z oliwą i nadaje jej przyjemnego smaku wędzonki. Do sosu do makaronu zawsze można też dodać trochę wody z gotowania makaronu. Dzięki zawartej skrobi doskonale łączy się on ze składnikami sosu i świetnie powleka kluski. A makaron dzięki temu nie jest suchy.

Jak zrobić ekspresowy makaron z boczkiem i pieczarkami?

Przygotowując makaron z boczkiem i pieczarkami, najpierw należy nastawić makaron. W czasie, gdy się gotuje przyrządza się do niego dodatki z sosem. Dzięki temu w 15 minut można zrobić całe danie.

Przepis: Makaron z boczkiem i pieczarkami

Ekspresowy makaron obiadowy z boczkiem i pieczarkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
600 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu np. wstążki
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 50 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, wsyp makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu według wskazówek na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowaj ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Podsmażanie dodatkówNa zimnej patelni połóż plasterki boczku (możesz je pokroić na mniejsze kawałki) i podgrzewaj ją na niedużym ogniu, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Dodaj do niego oliwę z oliwek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż, aż pieczarki i boczek będą zrumienione. Na patelnię dodaj trochę wody z gotowania makaronu, wymieszaj, zagotuj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wykańczanie daniaDo sosu znajdującego się na patelni dodaj makaron. Wymieszaj go, tak by dokładnie pokrył się sosem. Całość podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu, by całe danie było dobrze ciepłe. Makaron rozłóż na talerze, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym serem.

Wskazówka: Gdy boczek i pieczarki będą zrumienione, możesz dodać trochę śmietanki i całość gotować 3-5 minut.

Inne wersje ekspresowego makaronu na obiad

Ekspresowy makaron zwykle robię w sytuacji, gdy lodówka świeci pustkami. Nie mam więc do wyboru zbyt dużo składników. Dlatego korzystam z tego, co zostało w zapasach. Często są to pieczarki i boczek. Jednak pieczarki można zastąpić np. cebulą, cukinią czy suszonymi pomidorami, a boczek np. szynką gotowaną czy dojrzewającą. Można też zupełnie zrezygnować z wędliny, a w jej miejsce dodać śmietankę, ser i zioła. Oczywiście składniki należy dobrać wg swoich upodobań i tak, by ze sobą harmonizowały.

Czytaj też:
Znajomy szef kuchni pokazał mi, jak szybko zrobić pyszny makaron na obiad. Przepis jest prosty
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!