Zatęskniłem za tą pyszną polską zupą. Najlepszy szybki przepis na nią znalazłem w notatniku babci

Zatęskniłem za tą pyszną polską zupą. Najlepszy szybki przepis na nią znalazłem w notatniku babci

Dodano: 
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa Źródło: Shutterstock / Dar1930
Smak zupy koperkowej kojarzy mi się z wakacjami u babci, choć smakuje świetnie nie tylko w sezonie na młode warzywa, ale także zimą. Zachęcam do wypróbowania szybkiego przepisu mojej babci na tę aromatyczną zupę.

Zupa koperkowa to idealny przykład potrawy sezonowej, dzięki której można wykorzystać różne warzywa i zioła z przydomowego ogrodu. Fenomenalnie smakuje zupa koperkowa z młodymi ziemniakami, ale możesz ją również przygotować z dodatkiem lanych klusek z przepisu mojej babci lub drobnego makaronu. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.

Jaki koperek do zupy koperkowej?

Najważniejszym składnikiem zupy koperkowej jest świeży, pachnący koper ogrodowy. Zioło do zupy najlepiej kupić na bazarze lub zerwać we własnym ogrodzie, bo nie każdy koper jest równie aromatyczny. Koper z supermarketu, zwłaszcza sprzedawany w folii, ma mniej wyrazisty smak i aromat. Zupę koperkową możesz również przygotować z kopru mrożonego.

Sekretem wyjątkowego smaku zupy koperkowej z przepisu mojej babci jest naprawdę duża ilość kopru, który dodawany jest tuż przed końcem gotowania potrawy, dzięki czemu nie traci walorów smakowych i pięknego, zielonego koloru. Dodaję do zupy koperkowej nie mniej niż 3 duże garście posiekanego koperku.

Jak zrobić zupę koperkową?

Bazę zupy koperkowej stanowi aromatyczny bulion warzywny lub mięsny. Możesz również ugotować tę potrawę na rosole z wczorajszego obiadu. Do zupy koperkowej dodaję kilka młodych, słodkich marchewek, cebulę oraz młode ziemniaki. Babcia przesmażała surowe warzywa do zupy koperkowej na klarowanym maśle, dzięki czemu potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna.

Zestaw przypraw możesz dowolnie modyfikować. Do zupy możesz również dodać np. pokrojony w małą kostkę korzeń pietruszki i selera. Babcia dodawała do zupy koperkowej łyżeczkę suszonych nasion kopru, które nadawały potrawie wyjątkowy smak. Możesz jednak pominąć ten składnik.

Porada: kupując koper do kiszenia ogórków, który zawiązał nasiona, możesz je wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce. Nasiona kopru to aromatyczny dodatek nie tylko do zup, ale także m.in. gulaszu i bitek.

Zupa koperkowa wyśmienicie smakuje od razu po ugotowaniu oraz na drugi dzień, ale musisz pamiętać, żeby nie przegotować gotowej potrawy – jeżeli chcesz podać zupę koperkową na drugi dzień, to jedynie ją podgrzej.

Przepis: Zupa koperkowa

Dawniej zupa koperkowa często gościła na polskich stołach. Czas wrócić do tego smacznego zwyczaju.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • 4 małe młode marchewki
  • 4 średnie młode ziemniaki
  • 2 duże pęczki koperku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka liści selera
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka nasion kopru ogrodowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMarchewkę obierz, umyj i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Liście selera umyj i osusz papierowym ręcznikiem (możesz pominąć ten składnik). Koperek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Odłóż 2 łyżki koperku do posypania zupy przed podaniem.
  2. Smażenie warzywW garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej klarowane masło i zeszklij na małym ogniu cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj nasiona kopru oraz ziemniaki i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż ziemniaki delikatnie się zrumienią. Do zrumienionych ziemniaków dodaj marchewkę i gałązkę liści selera, oprósz warzywa solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.
  3. Dodanie bulionuZalej podsmażone warzywa bulionem. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź bulion do wrzenia. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
  4. Połączenie wszystkich składnikówDo garnka z ugotowanymi warzywami dodaj koperek i gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlej do garnka śmietanę kremówkę (możesz śmietanę zahartować odrobiną gorącego bulionu), wymieszaj i zagotuj, a następnie wyłącz grzanie. Spróbuj gotową zupę i dopraw ją do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny, który doskonale równoważy słodycz młodej marchwi oraz śmietanki i podkreśla smak koperku.

Zupę koperkową podawaj gorącą. Udekoruj każdą porcję posiekanym koperkiem.

Czytaj też:
Ta zupa kalafiorowa smakuje obłędnie. Przepis dostałem od mamy, a jej sekretem jest bulion
Czytaj też:
Wyśmienita zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Z tego przepisu przygotowywała ją moja babcia