Rozbij pierś z kurczaka i włóż do środka te dodatki. Szwajcarskie kotlety mogą stawać do zawodów z naszym schabowym

Rozbij pierś z kurczaka i włóż do środka te dodatki. Szwajcarskie kotlety mogą stawać do zawodów z naszym schabowym

Dodano: 
Kotlety cordon bleu
Kotlety cordon bleu Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Szwajcarskie kotlety cordon bleu to po prostu panierowane kotlety z przepysznym wnętrzem z aromatycznej szynki i dobrego sera. Można je zrobić z mięsa drobiowego.

Choć tradycyjne kotlety szwajcarskie robi się z cielęciny, to na świecie równie popularna stała się ich tańsza wersja, czyli kotlety cordon bleu z kurczaka. Sekretem tego dania jest włożenie do środka kotletów szynki oraz sera.

Jak zrobić szwajcarskie kotlety cordon bleu z kurczaka?

Aby zrobić cordon bleu, należy delikatnie rozbić mięso. Piersi z kurczaka są dość grube, dlatego proponujemy, aby naciąć je w poprzek, rozłożyć i dopiero rozbić. Aby nie porwać delikatnego mięsa drobiowego, najlepiej włożyć filet z kurczaka między dwa kawałki folii spożywczej i rozbijać używając pięści lub np. denka kubka.

Do zrobienia cordon bleu najlepiej użyć jednego z typowo szwajcarskich serów. Idealnie sprawdzi się dość delikatny ementaler, ale będzie tu pasować także bardziej wyrazisty gruyere. Zawijanie sera i szynki w mięso nie jest trudne. Trzeba to zrobić trochę tak, jak robi się... pierogi. Chodzi o to, aby o złożeniu mięsa z serem i szynką w środku, lekko pozaciskać jego brzegi przed panierowaniem.

Kotlety w stylu cordon bleu można zrobić także ze schabu. Wówczas należy cieniutko robić plastry schabu i postępować jak w przepisie. Jeśli lubisz grubą panierkę, panieruj kotlety w jajku i bułce dwukrotnie.

Przepis: Kotlet szwajcarski z kurczaka

Cordon bleu w wersji z mięsa drobiowego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Szwajcarska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
726 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 małe jajka
  • 50 g mąki
  • 150 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaFilety rozkrój w poprzek, ale nie do końca (niczym książkę). Rozłóż i ewentualnie delikatnie rozbij. Dopraw mięso solą i pieprzem. Na połówce połóż ser i szynkę, przykryj i delikatnie ściśnij brzegi mięsa.
  2. Smażenie kotletówW trzech miseczkach uszykuj kolejno: mąkę, rozkłócone jajka i bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kładź na rozgrzaną patelnię i smaż po 5-7 minut z każdej strony.

Kotlety cordon bleu najlepiej podawać od razu po usmażeniu. Wówczas po przekrojeniu mięsa, ze środka wypływa roztopiony ser.

Z czym podawać szwajcarskie kotlety?

Kotlety cordon bleu mogą być podstawą tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką. Podaj je z rozbitymi ziemniakami, albo całymi ziemniaczkami obtoczonymi w maśle i koperku. Do takiego zestawu idealnie będzie pasować polska mizeria, ale też kapusta kiszona czy sałata ze śmietaną. Zimne kotlety cordon bleu możesz położyć na kanapkach, a pokrojone w wąskie plasterki będą oryginalnym dodatkiem do sałatek.

Czytaj też:
Do kotlecików z kurczaka dodaję jeden nietypowy składnik. Wprost rozpływają się w ustach
Czytaj też:
Ta szybka zapiekanka bije na głowę słynne kotlety. Przygotowanie jej jest dziecinnie proste, a smakuje świetnie