Ciasto francuskie, podobnie jak mięso mielone to produkty, po które często sięgają osoby zabiegane. Nic dziwnego, nie trzeba bowiem wkładać dużo pracy, by przygotować z nich smaczne danie obiadowe, niezwykłą kolację czy ciepłą przekąskę. Tym razem zagrają razem w jednej potrawie, bo zrobię z nich coś w rodzaju pasztecików z mięsem. Możecie je zjeść w porze obiadowej np. popijając czerwonym barszczem czy z porcją surówki albo na przekąskę.
Jak przygotować mięso mielone do błyskawicznych pasztecików?
Same paszteciki robi się bardzo szybko, bo krótko się pieką. Dlatego jednak, mięso mielone trzeba wcześniej przesmażyć i poddusić. Inaczej nie zdąży się upiec w ciągu 15 minut.
W tym celu podsmażamy mięso np. z dodatkiem cebuli i czosnku. Potem dodajemy do niego przyprawy i ulubione dodatki i dusimy 20-30 minut, aż będzie miękkie. Ważne jest też, by odparował z niego płyn. Wodnisty będzie wypływał z ciasta i nieapetycznie je namoczy.
Dobrym pomysłem jest też przygotowanie farszu do pasztecików z mięsa gotowanego czy pieczonego. Wystarczy je pokroić na kawałki, zblendować z kilkoma dodatkami i doprawić. To doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z obiadu z poprzedniego dnia.
Jak zrobić ekspresowe paszteciki?
Przygotowując ekspresowe paszteciki najpierw dobrze rozgrzejcie piekarnik. W czasie, jak będzie się nagrzewał, nadziejecie ciasto farszem.
Przepis: Ekspresowe paszteciki z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane farszem z mięsa mielonego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- bazylia
- sól, pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Dodaj mięso mielone, wymieszaj, smaż na średnim ogniu często mieszając.
- Przygotowanie farszuDodaj obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś całość na małym ogniu ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a farsz gęsty. Wystudź go. Wymieszaj z połową rozkłóconego jajka.
- Formowanie i pieczenieCiasto francuskie podziel na 2-3 długie pasy. Na środku każdego, wzdłuż, połóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem, zwiń rulony. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Pokrój na kawałki, serwuj na ciepło lub zimno.
Wskazówka: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 15 minut przed nadziewaniem. W tym czasie nabierze elastyczności.
Inne pomysły na farsz do pasztecików
Paszteciki obiadowe czy przekąskowe można też przygotować z innym farszem. W tej roli doskonale sprawdzą się pieczarki lub grzyby leśne, które wystarczy poddusić i doprawić. Można je też połączyć z kiszoną kapustą. Nadzienie do ciasta francuskiego można też zrobić ze szpinaku i sera feta, z pikantnie doprawionego twarogu czy z podsmażonych warzyw.
Czytaj też:
Kładę na cieście francuskim 3 składniki i zwijam. Tą przekąską podbiłam już niejedną imprezęCzytaj też:
Biorę płaty tego ciasta i przekładam farszem. Ten wytrawny placek to u mnie hit tego sezonu