Roluję ciasto francuskie z pysznym farszem. To mój patent na szybki obiad lub sycącą przekąskę

Roluję ciasto francuskie z pysznym farszem. To mój patent na szybki obiad lub sycącą przekąskę

Dodano: 
Rolada z mięsem mielonym
Rolada z mięsem mielonym Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Ciasto francuskie i mięso mielone to dwa niezwykle popularne i praktyczne produkty. Szybko można zrobić z nich coś pysznego. Dziś pokażę wam, jak bez wysiłku, zamienić je w pożywne danie lub ciepłą przekąskę.

Ciasto francuskie, podobnie jak mięso mielone to produkty, po które często sięgają osoby zabiegane. Nic dziwnego, nie trzeba bowiem wkładać dużo pracy, by przygotować z nich smaczne danie obiadowe, niezwykłą kolację czy ciepłą przekąskę. Tym razem zagrają razem w jednej potrawie, bo zrobię z nich coś w rodzaju pasztecików z mięsem. Możecie je zjeść w porze obiadowej np. popijając czerwonym barszczem czy z porcją surówki albo na przekąskę.

Jak przygotować mięso mielone do błyskawicznych pasztecików?

Same paszteciki robi się bardzo szybko, bo krótko się pieką. Dlatego jednak, mięso mielone trzeba wcześniej przesmażyć i poddusić. Inaczej nie zdąży się upiec w ciągu 15 minut.

W tym celu podsmażamy mięso np. z dodatkiem cebuli i czosnku. Potem dodajemy do niego przyprawy i ulubione dodatki i dusimy 20-30 minut, aż będzie miękkie. Ważne jest też, by odparował z niego płyn. Wodnisty będzie wypływał z ciasta i nieapetycznie je namoczy.

Dobrym pomysłem jest też przygotowanie farszu do pasztecików z mięsa gotowanego czy pieczonego. Wystarczy je pokroić na kawałki, zblendować z kilkoma dodatkami i doprawić. To doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z obiadu z poprzedniego dnia.

Jak zrobić ekspresowe paszteciki?

Przygotowując ekspresowe paszteciki najpierw dobrze rozgrzejcie piekarnik. W czasie, jak będzie się nagrzewał, nadziejecie ciasto farszem.

Przepis: Ekspresowe paszteciki z mięsem

Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane farszem z mięsa mielonego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Dodaj mięso mielone, wymieszaj, smaż na średnim ogniu często mieszając.
  2. Przygotowanie farszuDodaj obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś całość na małym ogniu ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a farsz gęsty. Wystudź go. Wymieszaj z połową rozkłóconego jajka.
  3. Formowanie i pieczenieCiasto francuskie podziel na 2-3 długie pasy. Na środku każdego, wzdłuż, połóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem, zwiń rulony. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Pokrój na kawałki, serwuj na ciepło lub zimno.

Wskazówka: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 15 minut przed nadziewaniem. W tym czasie nabierze elastyczności.

Inne pomysły na farsz do pasztecików

Paszteciki obiadowe czy przekąskowe można też przygotować z innym farszem. W tej roli doskonale sprawdzą się pieczarki lub grzyby leśne, które wystarczy poddusić i doprawić. Można je też połączyć z kiszoną kapustą. Nadzienie do ciasta francuskiego można też zrobić ze szpinaku i sera feta, z pikantnie doprawionego twarogu czy z podsmażonych warzyw.

Czytaj też:
Kładę na cieście francuskim 3 składniki i zwijam. Tą przekąską podbiłam już niejedną imprezę
Czytaj też:
Biorę płaty tego ciasta i przekładam farszem. Ten wytrawny placek to u mnie hit tego sezonu