Odkąd raz spróbowałam tych klusek, robię je często. Przepis na prosty, sycący obiad za grosze

Odkąd raz spróbowałam tych klusek, robię je często. Przepis na prosty, sycący obiad za grosze

Dodano: 
Kluski kładzione z cebulą
Kluski kładzione z cebulą Źródło: Shutterstock / hlphoto
Kluski smakują o każdej porze roku, a domowe w szczególności. Dziś zapraszam was na kluski kładzione w niemieckim stylu. Robi się je prosto, szybko i są pyszne. Taki obiad sprawdzi się nawet latem.

Kluski kładzione znam z kuchni mojej babci i mamy. Różnią się one jednak nieco od niemieckich szpecli, które miałam przyjemność spróbować w oryginale kilka lat temu. Tak posmakowały mi i mojej rodzinie, że od tego czasu często robię je w domu. Co prawda można podobne kupić w sklepie, jednak nie ma to jak domowe kluchy.

Co to są szpecle (spatzle)?

Szpecle to kluski kładzione wywodzące się z kuchni niemieckiej. Pochodzą ze Szwabii, gdzie są równie popularne, jak ziemniaki. Robi się je z mąki, jajek i mleka. Ta tradycyjna potrawa doskonale smakuje podana z duszonym mięsem lub zawiesistymi sosami. Można ją też jednak serwować, jako samodzielne danie. Po ugotowaniu kluski zwykle podsmaża się, miesza ze startym serem i okrasza duszoną cebulą. Można też podać je ze skwarkami np. z boczku.

Jak zrobić kluski kładzione szpecle?

Przygotowanie niemieckich klusek kładzionych sprowadza się do sporządzenia ciasta, rozsmarowania go na desce do krojenia i ugotowania w gorącej wodzie. Potem wzbogaca się je tylko o dodatki.

Przepis: Szpecle

Niemieckie kluski kładzione

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
niemiecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
650 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli

Do okraszenia:

  • 150 g tartego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliCebulę obierz, pokrój w krążki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu, aż zrobi się miękka i rumiana. Oprósz ją solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka i wodę. Wymieszaj ciasto łyżką lub zmiksuj, aż będzie gładkie i dość gęste. W razie potrzeby dodaj do niego nieco więcej wody lub mąki.
  3. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Ciasto rozprowadź cienką warstwą na desce do krojenia. Nożem odkrawaj z ciasta wąskie paski i wrzucaj je od razu do wrzątku. Kluski gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Odcedź je, przelej zimną wodą i osącz.
  4. Serwowanie klusekNa dużej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj kluski i mieszając, smaż je na średnim ogniu, aż będą gorące. Kluski posyp startym serem, wymieszaj, by ser dokładnie je pokrył i się rozpuścił. Kluski posyp podsmażoną cebulą.

Kluski kładzione szpecle – wskazówki

Spójrz, na co warto zwrócić uwagę, by te kładzione kluski smakowały doskonale.

  • Do ciasta na kluski można dodać mleko lub wodę. Z mlekiem kluski mają jednak pełniejszy smak.
  • Poza solą, do ciasta na kluski warto też dodać trochę startej gałki muszkatołowej. Nada ona potrawie ciekawego smaku.
  • Ciasto na kluski powinno być gładkie, elastyczne i dość gęste. Nie może być jednak twarde, bo kluski wyjdą zbyt sztywne. Wtedy dodaj do ciasta nieco więcej płynu.
  • Kluski można formować nie tylko przy pomocy deski i noża, ale też specjalnej tarki czy praski do ziemniaków.
  • Jeśli chcesz przygotować szpecle z serem, sięgnij po aromatyczny, dobrze topliwy żółty ser. Tu doskonale sprawdzi się emmentaler i gruyère.
  • Cebula, którą okrasza się danie powinna być dobrze skarmelizowana. Dzięki temu będzie miała słodki, głęboki smak. Trzeba ją smażyć na małym ogniu nawet 20 minut.
  • Danie można też umieścić w naczyniu do zapiekania i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika, by się podgrzało, a ser dobrze się rozpuścił.

Czytaj też:
Raz, dwa mieszam gęste ciasto i gotuję kluski. Smakują obłędnie z sosem z powideł
Czytaj też:
Mieszam 4 składniki i po chwili mam tani, pyszny obiad. Kluski kładzione kocha cała moja rodzina