Lepszego przepisu na pierogi z jagodami nie znajdziecie. Sekretem jest jeden dodatek do ciasta

Lepszego przepisu na pierogi z jagodami nie znajdziecie. Sekretem jest jeden dodatek do ciasta

Dodano: 
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami Źródło: Shutterstock / Sokor Space
Pierogi z jagodami to sezonowy klasyk. O tym, czy są dobre, decyduje ilość jagód, jaką uda się zamknąć w środku, ale przede wszystkim ciasto. Do pierogów na słodko powinno być delikatne i miękkie.

Pierogi z jagodami kojarzą się z wakacjami i beztroskim latem. Najlepsze są te zrobione samodzielne i od razu uspokajamy: nie jest to wcale trudne. Cały sekret pierogów z owocami (bo nie tylko z jagodami) tkwi w cieście. Aby ciasto na słodkie pierogi było wyjątkowo delikatne, wystarczy dodać do nich jeden składnik.

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Do ciasta na pierogi koniecznie dodajcie roztopione masło. To prosty dodatek, który robi ogromną różnicę. Podkręca smak i nadaje ciastu wyjątkowej delikatności i elastyczności. Ciasto z tego przepisu możecie zapisać jako najlepsze ciasto na pierogi – przetestowałam je wiele razy, i choć pierogi z jagodami to moje ulubione pierogi na słodko, z tego samego ciasta robię również pierogi z truskawkami czy jesienne pierogi na słodko ze śliwkami węgierkami. Po sezonie pierogi można robić również z mrożonych owoców.

Przy robieniu ciasta na pierogi ważna jest odrobina cierpliwości: trzeba je dobrze wyrobić, a potem odłożyć na pół godziny, aby ciasto mogło „odpocząć”. W przepisie, który podajemy w farszu, jest cukier, ale ten składnik można pominąć, jeśli ograniczasz cukier w diecie. Niektórzy dodają do owoców odrobinę mąki ziemniaczanej, ta akurat sprawia, że farsz będzie nieco bardziej kleisty.

WAŻNE: Pierogi z owocami gotuje się tak, jak pierogi z wytrawnymi farszami, czyli zawsze w osolonej wodzie. Woda nie powinna mocno bulgotać, aby pierogi się nie porozklejały.

Przepis: Pierogi z jagodami

Pierogi na słodko z sezonowymi owocami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 400 g jagód
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, jajko i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie pierogówJagody umyj, dobrze susz i wymieszaj z cukrem. Ciasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj cienko i wykrawaj koła za pomocą szklanki lub foremki do pierogów. Na każdy krążek nakładaj łyżeczkę jagód i dobrze zaklej brzegi. Układaj pierogi na posypanym mąką stole.
  3. Gotowanie pierogówWrzucaj pierogi partiami na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną, gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Z czym podawać pierogi z jagodami?

Pierogi z jagodami nie potrzebują żadnych wymyślnych dodatków. Wystarczy kleks gęstej śmietany albo jogurtu naturalnego. W wersji takiej, jakiej podałyby nasze babcie, śmietanę koniecznie trzeba wymieszać z cukrem. Talerz można udekorować garścią świeżych jagód i listkami mięty albo melisy.

Czytaj też:
Jagodzianki mojej mamy są oszczędne, a pyszne. Lepszych nie znajdę w żadnej cukierni
Czytaj też:
Ciasto kawowe jest przebojem u mnie w domu, a powstało przypadkiem. Przepis jest dziecinnie prosty