Pierogi nie są potrawą z kategorii ekspresowych, ale ich wyjątkowy smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Moja rodzina szaleje za pierogami ze słodkim twarogiem oraz sosem truskawkowym, które stanowią obowiązkową pozycję w letnim menu. Przepis możesz modyfikować, robiąc ulubione ciasto na pierogi np. z dodatkiem jajka oraz zmieniając smak farszu. Do słodkiego farszu twarogowego możesz dodać np. rodzynki lub kilka rozgniecionych widelcem truskawek.
Jak zrobić pierogi z serem?
Pierogi z serem to idealna potrawa na letnie upały. Delikatne ciasto rozpływa się w ustach, a połączenie słodkiego nadzienia oraz sosu truskawkowego sprawia, że trudno oprzeć się dokładce. Farsz do pierogów możesz przygotować z niemielonego twarogu w kostce oraz twarogu mielonego w kostce lub w wiaderku. W przypadku mielonego białego sera farsz jest bardzo aksamitny, ale jego dość rzadka konsystencja może utrudniać lepienie pierogów. Ekstrakt waniliowy, który jest w moim przepisie, możesz zastąpić np. cukrem z prawdziwą wanilią oraz skórką cytrynową lub pomarańczową.
Porada: jeżeli farsz jest zbyt rzadki (niekiedy twaróg jest bardzo wodnisty), to możesz go zagęścić np. 1-2 łyżkami kaszy manny. Do farszu możesz dodać zarówno suchą, jak i wcześniej ugotowaną kaszę. Farsz z suchą kaszą odstaw na 10-15 minut, żeby mogła napęcznieć, a następnie dokładnie wymieszaj.
Poniższy przepis uwzględnia uniwersalne ciasto na pierogi z mąki pszennej, gorącej wody, odrobiny masła oraz soli. Jeżeli chcesz nadać ciastu słodkawy smak, to możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru.
Ja podaję pierogi na słodko z sosem truskawkowym oraz kwaśną śmietaną. Inne dodatki do tego dania to np. bita śmietana, sos ze słodkiej śmietanki i wanilii oraz stopione masło.
Przepis: Pierogi z serem i sosem truskawkowym
Z poniższego przepisu zrobisz około 30-40 średnich pierogów, które podasz na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na farsz:
- 300 g twarogu niemielonego
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Na sos:
- 350 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 duże truskawki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta pierogowegoMąkę pszenną przesiej do miski lub na stolnicę i dodaj sól. W mące zrób wgłębienie, w które wlejesz wodę. Jeżeli robisz ciasto pierogowe na stolnicy, to najpierw uformuj z mąki kopczyk, a następnie zrób wgłębienie. Możesz również zrobić ciasto na pierogi, korzystając z robota kuchennego. Zagotuj wodę. Wlej wodę do szklanki, dodaj masło i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Dodaj do mąki gorącą wodę z roztopionym masłem i wymieszaj łyżką, a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pierogowe uformuj w kulę, owiń ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów.
- Przygotowanie farszuTwaróg przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem. Dodaj ekstrakt waniliowy, surowe żółtko oraz kwaśną śmietanę. Wymieszaj składniki – masa nie musi być idealnie gładka. Na koniec dodaj miód (lub opcjonalnie cukier). Smak farszu możesz dopasować do własnych preferencji, dodając więcej lub mniej miodu/cukru i ekstraktu waniliowego.
- Przygotowanie sosu truskawkowegoTruskawki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z szypułek. Przełóż owoce do niewielkiego rondelka i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jeżeli truskawki są bardzo duże, to możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz sok z cytryny. Doprowadź truskawki do wrzenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i gotuj kilka minut, żeby nadmiar płynu odparował.
- Wałkowanie ciasta i wykrawanie kółekPodziel ciasto na 3-4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o grubości 1-2 mm i wykrój z niej kółka. Do wykrawania kółek możesz użyć szklanki, filiżanki lub wykrawaczki do ciastek. W międzyczasie nastaw w dużym garnku wodę na pierogi.
- Nakładanie farszuNa środku każdego kółka z ciasta pierogowego połóż 1 łyżeczkę farszu. Po nałożeniu farszu złóż kółko z ciasta na pół i dokładnie zlep jego brzegi na zakładkę. Gotowe pierogi z serem ułóż na posypanej mąką desce do krojenia, tacce lub talerzu i przykryj ściereczką.
- Gotowanie pierogówPosól gotującą się wodę. Do wody możesz również dodać 1 łyżkę oleju lub masła oraz cukier. Pierogi z serem wkładaj małymi partiami do gotującej się wody i delikatnie pomieszaj drewnianą łyżką, aby nie przylepiły się do dna garnka. Gotuj pierogi z serem 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od wielkości pierogów oraz grubości ciasta. Ugotowane pierogi z serem wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż na sito lub durszlak, żeby odciekły z wody.
Jak podawać pierogi z serem i sosem truskawkowym?
Pierogi z serem podawaj z ciepłym lub zimnym sosem truskawkowym oraz kwaśną śmietaną. Udekoruj potrawę całymi bądź pokrojonymi na cienkie plasterki truskawkami. Możesz przed podaniem polać pierogi stopionym masłem.
Czytaj też:
Takich leniwych jeszcze nie jedliście. Kluseczki serowe z truskawkami można podać na śniadanieCzytaj też:
Jak gotować pierogi, żeby się nie sklejały? Kluczowe są 2 szczegóły