Zapiekam młode ziemniaki z 2 składnikami. Moja rodzina kocha to proste i szybkie danie na obiad i jako dodatek

Zapiekam młode ziemniaki z 2 składnikami. Moja rodzina kocha to proste i szybkie danie na obiad i jako dodatek

Dodano: 
Danie z młodych ziemniaków
Danie z młodych ziemniaków Źródło: Shutterstock / Radu Sebastian
Z utęsknieniem wyczekujemy sezonu na młode ziemniaki, które przygotowuję na kilka sposobów. Jednym z ulubionych dań moich dzieci są pyszne i aromatyczne zapiekane młode ziemniaki. Zachęcam do przetestowania mojego przepisu.

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną i żółtym serem mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do m.in. pieczonych, duszonych oraz grillowanych mięs i ryb. To pyszne danie nie wymaga długiego przygotowywania – wystarczy zapiekać ugotowane w całości młode ziemniaki przez kilka chwil – do momentu stopienia się sera, aby cieszyć się smakiem domowego posiłku.

Jak zrobić szybkie danie z młodych ziemniaków?

Młode ziemniaki wyśmienicie smakują w każdej odsłonie. Ich smak podkreśla gotowanie w całości, po starannym umyciu i usunięciu łuszczącej się skórki. Do potrawy z poniższego przepisu wybierz ziemniaki o podobnej wielkości – im mniejsze, tym lepsze.

Danie z młodymi ziemniakami możesz przygotować na dwa sposoby, czyli piekąc surowe ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i gdy zmiękną, dodając śmietanę oraz ser, a także zapiekając ugotowane ziemniaki z dodatkami. Ja gotuję ziemniaki przed włożeniem ich do piekarnika, dzięki czemu zyskuję pewność, że nie będą niedopieczone.

Przepis: Zapiekane młode ziemniaki

Młode ziemniaki zapieczone z tymi dodatkami smakują, że palce lizać.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 20 małych młodych ziemniaków
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMłode ziemniaki namocz w zimnej wodzie. Po 5-10 minutach namaczania wyszoruj ziemniaki miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej. Wyszorowane ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą, żeby usunąć resztki ziemi. W międzyczasie zagotuj wodę – zalewając ziemniaki wrzątkiem, skrócisz czas gotowania. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Śmietanę przełóż do miseczki i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Gotowanie ziemniakówUmyte ziemniaki zalej wrzątkiem, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj przez około 15 minut. Gdy ziemniaki zmiękną, odcedź je, korzystając z durszlaka.
  3. PieczenieOdsączone z wody ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj oliwę lub klarowane masło i wymieszaj, delikatnie potrząsając naczyniem. Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza, góra-dół, z termoobiegiem) na 10 minut. Gdy ziemniaki się przypieką, wyjmij je z piekarnika, dodaj śmietanę z czosnkiem, solą oraz pieprzem i wymieszaj, potrząsając naczyniem. Wierzch potrawy posyp startym serem. Zapiekaj jeszcze 10 minut.

Wskazówka: jeżeli chcesz zrezygnować z gotowania ziemniaków, to umyte i osuszone warzywa przełóż do naczynia do zapiekania, obtocz w oliwie lub stopionym klarowanym maśle i wstaw do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza, góra-dół, z termoobiegiem) na 15-20 minut, a gdy zmiękną, podlej warzywa śmietaną i posyp serem.

Jak i z czym podawać danie z młodych ziemniaków?

Danie z młodych ziemniaków podawaj gorące. Przed podaniem udekoruj potrawę posiekanym koperkiem.

Potrawę możesz podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczonych, smażonych, duszonych i grillowanych mięs, ryb, sadzonych jajek, a także szparagów, fasolki szparagowej, kalafiora i brokuła.

Inne dodatki do młodych ziemniaki ze śmietaną i żółtym serem

Do młodych ziemniaków możesz dodać np. słodką lub ostrą paprykę mieloną, paprykę wędzoną, papryczkę chili, oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylię lub czosnek niedźwiedzi. Zioła i przyprawy dodaj do oliwy/klarowanego masła, a następnie obtocz ziemniaki w tłuszczu z dodatkami.

Jeżeli chcesz podbić smak sosu śmietanowego, to możesz do niego dodać nie tylko czosnek, ale także drobno posiekaną cebulę szalotkę lub szczypiorek.

Do potrawy z poniższego przepisu możesz użyć ulubionego gatunku ziemniaków. Jeżeli wybierzesz ziemniaki mączyste, to uważaj, żeby nie rozpadły się podczas gotowania.

Przepis możesz modyfikować, zastępując kwaśną śmietanę śmietaną kremówką oraz dodając ulubione zioła i przyprawy. Ja ugotowane, gorące, ziemniaki obtaczam w niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub roztopionego masła klarowanego i wstawiam do piekarnika na 10 minut, żeby przypiekły się z wierzchu, a następnie dodaję śmietanę i ser. Możesz pominąć ten krok, wstawiając do piekarnika ziemniaki podlane śmietaną i posypane ulubionym serem żółtym.

Czytaj też:
Tę prostą zapiekankę z mielonego mięsa zrób od razu na 2 dni. Jest pyszna i sycąca
Czytaj też:
Tej zapiekance obiadowej trudno się oprzeć. Wykorzystasz do niej zeszłoroczne ziemniaki