Mój tort makaronowy smakuje wszystkim i zaskakuje wyglądem. Każdy prosi mnie o ten przepis

Mój tort makaronowy smakuje wszystkim i zaskakuje wyglądem. Każdy prosi mnie o ten przepis

Dodano: 
Tort makaronowy
Tort makaronowy Źródło: Shutterstock / rontav
Nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, aby przygotować prawdziwe kulinarne arcydzieło, które nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także zachwyca wyglądem. Poznaj przepis na tort makaronowy z sosem na bazie pomidorów i mięsa mielonego, który jest zapiekany z dużą ilością sera.

Makarony z różnymi sosami to szybki i sprawdzony pomysł na smaczny obiad. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to koniecznie przygotuj tort makaronowy, który idealnie nadaje się nie tylko na codzienny obiad. Jeżeli podasz to danie podczas rodzinnego przyjęcia, to na pewno zrobi furorę i każdy poprosi o przepis.

Tort makaronowy to proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga szczególnych umiejętności i długiego stania przy kuchni. W przypadku tortu z makaronu rigatoni jest podobnie. Najwięcej czasu zabiera ułożenie makaronu w formie do zapiekania oraz wypełnienie go przygotowanym na jednej patelni sosem.

Jak zrobić efektowne danie z makaronu?

Pyszne i efektowne danie z makaronu zrobisz z kilku składników. Za wyjątkowy wygląd potrawy odpowiada sposób ułożenia podgotowanego makaronu rigatoni w tortownicy lub innej formie do zapiekania. Ja do przygotowania potrawy używam tortownicy o średnicy 24 cm.

Makaron rigatoni możesz wypełnić mięsnym lub bezmięsnym sosem. Poniżej znajdziesz przepis na sos bolognese z mięsem mielonym (wołowym, wieprzowym lub mieszanym), suszonymi pomidorami i passatą pomidorową. Sos możesz przygotować na jednej patelni, dzięki czemu po pysznym obiedzie nie pozostanie cała góra naczyń do zmywania.

Wskazówka: możesz przygotować tort makaronowy na 2 sposoby. Pierwszy z nich uwzględnia wypełnienie i polanie sosem surowego makaronu rigatoni. W tym przypadku sos powinien być dość rzadki, żeby makaron mógł wchłonąć wilgoć. Drugi sposób, z którego najczęściej korzystam, uwzględnia wypełnienie sosem podgotowanego makaronu, co pozwala uniknąć długiego pieczenia oraz sprawia, że makaron ma idealną konsystencję. Uważaj, żeby nie rozgotować makaronu. Upieczony makaron powinien być sprężysty.

Przepis: Tort makaronowy

To efektowne danie zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz prostotą wykonania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 500 g suchego makaronu rigatoni

Na sos:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników sosuJeżeli masz cały kawałek mięsa, to umyj je, osusz papierowym ręcznikiem i zmiel w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów (opcjonalnie oliwę z oliwek lub olej do smażenia). Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mięso mielone i smaż 5 minut na średnim ogniu, często mieszając i rozbijając duże grudki. Gdy mięso się podsmaży, dodaj suszone pomidory i smaż jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając. W międzyczasie zagotuj wodę z solą na makaron.
  3. Dodanie passatyNa patelnię wlej passatę pomidorową i wymieszaj z mięsem. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Gdy nadmiar płynu odparuje, zmniejsz moc palnika i gotuj kolejne 5 minut. Gotowy sos dopraw oregano oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Gotowanie makaronuMakaron rigatoni gotuj w osolonym wrzątku przez 6 minut, a następnie odcedź, przelej zimną wodą i odsącz z nadmiaru wody na durszlaku.
  5. Łączenie składnikówPrzygotuj tortownicę lub inną formę do zapiekania. Układaj makaron pionowo, jeden przy drugim. Do wnętrza każdej rurki makaronowej nałóż sos (możesz użyć małej łyżeczki lub rękawa z szeroką końcówką). Resztę sosu rozprowadź na wierzchu potrawy, posyp tort makaronowy warstwą startego sera oraz oregano i bazylią. Tort makaronowy możesz również posypać kilkoma rodzajami sera np. serem mozzarella, serem pleśniowym i parmezanem oraz polać przed zapieczeniem sosem beszamelowym.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę z makaronem do piekarnika i piecz około 30 minut.

Danie podawaj gorące.

Efektowne danie z makaronu w wersji bezmięsnej

Tort makaronowy możesz również przygotować w wersji bezmięsnej np. z sosem serowym, sosem szpinakowym, sosem śmietanowo-ziołowym lub kremowym sosem pieczarkowym. W każdej odsłonie smakuje wyśmienicie i cieszy oko pięknym wyglądem.

Czytaj też:
Duszę mięso i serwuję je z makaronem. Ten pyszny obiad robię od razu na 2 dni
Czytaj też:
Makaron z patelni to mój sposób na szybki i łatwy obiad. Wystarczą proste składniki i 30 minut