Zapiekanka i naleśniki z kurczakiem w jednym daniu? To możliwe. Twoja rodzina pokocha ten pyszny obiad
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Zapiekanka i naleśniki z kurczakiem w jednym daniu? To możliwe. Twoja rodzina pokocha ten pyszny obiad

Dodano: 
Zapiekane naleśniki
Zapiekane naleśniki Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Naleśniki z kurczakiem to proste danie, które smakuje większości osób. Wystarczy kilka podstawowych składników, które znajdziesz w lodówce i kuchennych szafkach, aby cieszyć się bogatym smakiem pysznej i sycącej nietypowej zapiekanki.

Tradycja smażenia i jedzenia naleśników w Polsce ma długą historię. Danie to doczekało się wielu wersji. Można je podawać na wiele sposobów, w zależności od preferencji kulinarnych: od słodkich naleśników z twarożkiem, dżemem, owocami czy czekoladą, po wytrawne – z mięsem, grzybami, szpinakiem czy serem.

Ponieważ naleśniki są dniem prostym w przygotowaniu, to na moim stole są częstym gościem. Dzisiaj podzielę się z wami moim pomysłem na wytrawne naleśniki z mięsem, które możecie podać na obiad. Ja nadziewam je farszem z kurczakiem i duszonymi warzywami, które sprawiają, że mięso nie wysycha w czasie zapiekania potrawy. Danie to robię w formie zapiekanki, co sprawia, ze szaleje za nim cała rodzina. Wypróbuj mój przepis na zapiekankę z wytrawnych naleśników.

Przepis: Naleśniki z kurczakiem

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami to pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Na farsz:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Na sos:

  • 2 całe jajka
  • 200 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoW dużej misce wymieszaj jajka, mleko i wodę gazowaną (mokre składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Mieszaj ciasto rózgą kuchenną lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Za pomocą chochelki nalej ciasto naleśnikowe na środek patelni i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki odkładaj na przewrócony do góry dnem głęboki talerz lub deskę kuchenną.
  3. Przygotowanie mięsaFilet z kurczaka umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Krojenie i przyprawianie mięsa Osuszony filet kurczaka pokrój w poprzek w cienkie paski. Pokrojone mięso przełóż do miseczki. Dodaj pieprz, sól, słodką mieloną paprykę i 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na 15 minut.
  4. Obieranie i krojenie warzywCukinię obierz, przekrój na pół i za pomocą łyżki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  5. Przygotowanie farszuNa rozgrzaną patelnię wyłóż obtoczone w oleju z przyprawami mięso i smaż przez 5 minut na  dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz moc palnika i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj cukinię, paprykę i marchewkę. Smaż 5 minut ma średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz moc palnika i duś mięso z warzywami jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gdy warzywa i mięso zmiękną, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, bazylię i oregano. Wymieszaj i duś jeszcze 10 minut ma małym ogniu pod przykryciem. Jeżeli na patelni jest dużo wody z warzyw, to zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu na średnim ogniu. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku. Zdejmij farsz z palnika i pozostaw do ostudzenia.
  6. Faszerowanie i układanie naleśnikówPrzestudzony farsz nakładaj na naleśniki, a następnie zwiń je w rulon. Zwinięte naleśniki z kurczakiem ułóż w lekko natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym.
  7. Przygotowanie sosu i polewanie naleśnikówWbij jajka do miski i roztrzep je widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj starty na tarce ser i dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki.
  8. PieczenieNaczynie z naleśnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 20 minut pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę naczynia, aby potrawa przypiekła się z wierzchu.

Naleśniki z kurczakiem i duszonymi warzywami podawaj na gorąco. Przed podaniem możesz potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Naleśniki z kurczakiem i warzywami doskonale smakują z dodatkiem domowego sosu czosnkowego oraz sosu pomidorowego.

Przydatne wskazówki, jak zrobić pyszne naleśniki z kurczakiem

Farsz do naleśników z kurczakiem możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa np. brokuły, pieczarki, szpinak, jarmuż, ostrą papryczkę chili, a także starty żółty ser. Suszone zioła możesz zastąpić posiekanymi świeżymi ziołami.

Możesz też poeksperymentować ze składnikami na ciasto naleśnikowe. Moja koleżanka podzieliła się ze mną swoim patentem na ciasto na naleśniki z dodatkiem zakwasu na żurek. Wchodzi aksamitne i bardzo ładnie się smaży. A placuszki po usmażeniu są elastyczne.

Czytaj też:
Patent na idealne naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł
Czytaj też:
Rewelacyjne naleśniki po meksykańsku. Odkryłem ten składnik dla niepowtarzalnego koloru i smaku placków