Do ciasta na naleśniki wlewam piwo. To patent ze starej książki kucharskiej mojej babci

Do ciasta na naleśniki wlewam piwo. To patent ze starej książki kucharskiej mojej babci

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło:Pexels
Piwo do naleśników? Jak najbardziej i wcale nie mówimy tu o piciu piwa, ale o dodaniu go do ciasta naleśnikowego.

Piwne ciasto naleśnikowe jest elastyczne, delikatne i ma przyjemny, lekko wytrawny smak. Dlatego doskonale sprawdzi się do naleśników z nadzieniami mięsnymi, rybnymi, grzybowymi oraz do różnego rodzaju krokietów. Piwo sprawia, że ciasto jest lekko puszyste i nie trzeba dodawać do niego żadnych spulchniaczy. Przepis na piwne ciasto naleśnikowe znalazłam w książce kucharskiej, z której korzystała moja babcia – to prosty patent, na małą odmianę dla wszystkich fanów naleśników i krokietów.

Jak zrobić piwne ciasto naleśnikowe?

Piwne ciasto naleśnikowe robi się dokładnie tak samo, jak klasyczne ciasto na naleśniki. Jedyna zmiana to dodatek piwa zamiast wody. Nie musisz obawiać się o zawartość alkoholu. Alkohol odparuje podczas smażenia, ale jeśli chcesz, możesz wykorzystać piwo bezalkoholowe. Najlepiej nadaje się tutaj jasne piwo, ale możesz z rodzajami piwa eksperymentować.

Przepis: Piwne naleśniki

Ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka piwa
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaJajka wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj sól i piwo, wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówDobrze rozgrzaną patelnię wysmaruj odrobiną tłuszczu. Smaż jak tradycyjne naleśniki na złoto z obu stron.

W oryginalnym przepisie z książki „Dobra kuchnia” wydanej w 1973 roku, naleśniki smażone są na tłuszczu wytopionym z wieprzowej słoniny. Możesz również ten sposób wykorzystać.

Inspiracja: Naleśniki z piwnego ciasta możesz także wykorzystać do zrobienia sycącej zupy naleśnikowej: przepis na tradycyjną niemiecką zupę naleśnikową.

Piwne ciasto naleśnikowe na słodko

Nie jest powiedziane, że naleśniki dodatkiem piwa można jeść tylko w wersji wytrawnej. Do ciasta możesz dodać odrobinę cukru: w takiej wersji naleśniki zaskoczą wyrazistym smakiem. Idealnie wówczas pasują podane z serem, miodem i orzechami, albo karmelizowanymi na maśle gruszkami.

Do naleśników na słodko można wykorzystać piwa karmelowe lub słodkie piwa owocowe (szczególnie te z dodatkiem soku jabłkowego). Takie naleśniki będą dobrze smakowały podane z jabłkami i cynamonem albo z powidłami śliwkowymi.

Czytaj też:
Naleśniki z soczewicy zrobisz bez jajek i bez grama mąki. Są idealne w wersji wytrawnej
Czytaj też:
Zapomnij o klasycznych plackach. Naleśniki z tysiącem dziur to teraz prawdziwy przebój

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl