To mój najlepszy napój na początek dnia. Rozgrzewa, wzmacnia i dodaje energii

To mój najlepszy napój na początek dnia. Rozgrzewa, wzmacnia i dodaje energii

Dodano: 
Herbata z imbirem i cytryną
Herbata z imbirem i cytryną Źródło: Unsplash / Kelly Sikkema
Jaki napój pijecie zwykle do śniadania? Ja jesienią mam jeden ulubiony. Jest prosty do zrobienia, przyjemnie smakuje i doskonale rozgrzewa. A poza tym ma jeszcze parę ukrytych zalet.

Wiele osób rano sięga po filiżankę kawy. Napój ten ma przede wszystkim pomóc się obudzić i podnieść organizm na wyższe obroty. Ja jednak wolę delikatniejsze pobudzenie. Dlatego stawiam na gorącą herbatę z superzdrowym dodatkiem. Doskonale smakuje, dobrze działa na żołądek i nie tylko.

Jak działa imbir?

Jesienią co rano szykuję sobie herbatę z imbirem. Polubiłam jej smak i zauważyłam, że korzystnie wpływa mój organizm. A, że jest to przyprawa o licznych właściwościach prozdrowotnych, podobnie zadziała na każdego. Dlaczego warto sięgać po imbir?

Ta korzenna przyprawa jest ceniona nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej. To dlatego, że działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Dzięki temu wspiera odporność i pomaga w walce z infekcjami. Pobudza też krążenie, a zatem rozgrzewa i dodaje energii, więc warto po niego sięgać zwłaszcza w chłodne dni. Co więcej, imbir stymuluje także wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie tłustych potraw i łagodzi mdłości. Potrafi też łagodzić bóle i opóźnia procesy starzeniowe.

Jak przygotować herbatę z imbirem?

Szykując herbatę z imbirem, sięgam po świeżą przyprawę w postaci kłącza. Można je kupić niemal w każdym sklepie spożywczym i za niewielkie pieniądze. Na kubek herbaty wystarczy kawałek o długości ok. 1,5 cm. Imbir należy obrać i pokroić w cienkie plasterki. Tak przygotowany wrzucam do zaparzonej, czarnej, gorącej herbaty, przykrywam i odstawiam na 5 minut. W tym czasie napój nabiera intensywnego smaku i aromatu i nieco stygnie, dzięki czemu idealnie nadaje się do picia. Wtedy też zwykle wrzucam do niego plasterek cytryny dla orzeźwiającego smaku.

Na bazie korzenia imbiru można też przygotować nieco inny napój. Plasterki imbiru należy wrzucić do rondelka z wodą, zagotować i podgrzewać ok. 5 minut na małym ogniu. Potem napój odstawia się na ok. 5 minut i dosmacza sokiem z cytryny oraz miodem.

Przepis: Herbata z imbirem

Rozgrzewający napój na początek dnia

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
50

Składniki

  • 250 ml gorącego naparu czarnej herbaty
  • 1,5 cm świeżego kłącza imbiru
  • plasterek cytryny
  • miód do smaku

Sposób przygotowania

  1. Dodawanie imbiruDo kubka gorącej, czarnej herbaty wrzuć plasterki imbiru. Kubek przykryj małym talerzykiem, całość odstaw na 5 minut, by składniki z imbiru przeszły do napoju.
  2. DosmaczanieDo ciepłego napoju dodaj plasterek cytryny (możesz z niego wycisnąć sok) oraz w razie potrzeby miód. Całość wymieszaj, od razu wypij.

Czym wzbogacić herbatę z imbirem?

Klasyczną herbatę z imbirem warto wzbogacić jeszcze innymi zdrowotnymi dodatkami. Oprócz plasterka cytryny można też do niej dodać łyżeczkę miodu. Produkty te należy dołożyć do ciepłej, a nie gorącej herbaty, bo inaczej pozostanie z nich tylko smak. Najwartościowsze składniki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Dobrymi dodatkami do herbaty z imbirem będą też: kurkuma, goździki, cynamon, mięta.