Ten pyszny napój do śniadania robię szybciej niż herbatę. Ma 3 składniki i poprawia trawienie

Ten pyszny napój do śniadania robię szybciej niż herbatę. Ma 3 składniki i poprawia trawienie

Dodano: 
Ayran, łatwy napój jogurtowy
Ayran, łatwy napój jogurtowy Źródło: Shutterstock / Skilful
Czasem najprostsze napoje mają największą moc orzeźwienia. Ayran przygotujesz dosłownie w kilka minut i jeśli go jeszcze nie próbowałeś, koniecznie spróbuj.

Podczas jednej z wycieczek do Turcji upał dawał się mocno we znaki. W małej knajpce przy drodze podano mi szklankę białego, pienistego napoju, który okazał się ayranem. Pamiętam, jak szybko ugasił pragnienie i dodał energii, a do tego pasował nawet do prostego pieczywa. Od tamtej pory chętnie wracam do tego smaku w domu. Szczególnie na śniadanie, bo jest szybki, lekki i zdrowy. Polubią go osoby, które nie chcą od rana wlewać w siebie gorącej herbaty lub kawy.

Jak zrobić ayran w domu?

Najlepiej wybierać jogurt naturalny o zawartości tłuszczu powyżej 2 procent, wtedy ayran będzie miał bardziej aksamitną konsystencję. Woda powinna być dobrze schłodzona, możesz nawet wstawić ją wcześniej do lodówki, dzięki czemu napój od razu będzie przyjemnie chłodny. Porada: ważne jest też spienianie, im dłużej używasz blendera lub trzepaczki, tym lżejsza i bardziej puszysta pianka powstaje na wierzchu.

Przepis: Ayran, łatwy przepis na napój jogurtowy

Chłodny napój z jogurtu, wody i soli, idealny do śniadania.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
61 w każdej porcji

Składniki

  • 400 ml jogurtu
  • 200 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówWlej jogurt do miski, dodaj sól, pieprz i wodę.
  2. SpienianieZmiksuj blenderem lub trzepaczką, aż powstanie lekka pianka.
  3. SchłodzeniePrzelej do szklanek i odstaw na chwilę do lodówki przed podaniem.

Jakie właściwości zdrowotne ma ayran?

Ayran to tradycyjny napój jogurtowy, który wspiera trawienie i korzystnie wpływa na florę jelitową dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego. Dostarcza białka, wapnia i witamin z grupy B, wzmacniając organizm na co dzień. Orzeźwia, gasi pragnienie i stanowi zdrową alternatywę dla słodzonych napojów, idealną do dań mięsnych i warzywnych.

Jak można urozmaicić ayran w mniej typowy sposób?

Ayran daje się łatwo wzbogacać o nowe smaki, tworząc ciekawe wersje napoju. Oto kilka propozycji:

  • Dodatek ogórka – zmiksowany świeży ogórek nada napojowi orzeźwiającej nuty, świetnie komponującej się z lekkim porannym posiłkiem.
  • Chili – delikatnie pikantna wersja, która pobudzi organizm i doda energii na początek dnia.
  • Z sokiem cytrynowym – odrobina kwaśnej nuty sprawi, że ayran będzie jeszcze lżejszy i bardziej orzeźwiający o poranku.
  • Natka pietruszki – wzbogaca napój o świeży aromat, intensywny kolor i dodatkowe wartości odżywcze, idealne na zdrowe śniadanie.

Czytaj też:
Weź kubek jogurtu i dwie łyżki miodu. Dziecinnie proste ciasto w mniej niż godzinę
Czytaj też:
Jesienne koktajle z dynią, jabłkiem i cynamonem – Nutribullet® Ultra w akcji