Gdy liście na drzewach zmieniają kolor na złoty i czerwony, a dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, to naturalne, że potrzebujemy więcej rozgrzewających napojów. Sezonowe owoce i warzywa, jak nic innego, doskonale podkreślają wyjątkową, jesienną atmosferę.
Jesienne koktajle
Koktajle to świetny pomysł na śniadanie albo przekąskę, gdy masz niewiele czasu, jednak nie chcesz rezygnować z pełnowartościowych i smacznych posiłków. Do kielicha blendera możesz włożyć dowolne, ulubione składniki i cieszyć się ich smakiem w wygodnej formie. Smoothie możesz wypić przy kuchennym stole, w autobusie w drodze do pracy, w biurze czy po treningu. Jest to wyjątkowo wygodna opcja dla zabieganych miłośników zdrowej żywności.
Jeżeli chcesz, by twój koktajl był naprawdę odżywczy, pamiętaj o odpowiednim połączeniu składników. Zadbaj o to, by smoothie było pełne witamin i minerałów, białka, dobrego tłuszczu i pełnowartościowych węglowodanów.
Gdzie znajdziesz poszczególne składniki odżywcze?
- białko – sery, twaróg, rośliny strączkowe, orzechy, pestki, zboża, migdały;
- dobre tłuszcze – oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, olej z wiesiołka, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, migdały, sezam, awokado, gorzka czekolada minimum 60%;
- pełnowartościowe węglowodany – kasza jaglana, kasza gryczana, płatki owsiane, otręby, fasola, ciecierzyca, soczewica, soja, bataty, marchew, brokuły, warzywa liściaste, kapusta, jabłka, gruszki, banany, kukurydza.
Dynia, jabłko, cynamon – co warto o nich wiedzieć?
Z pewnością nie raz słyszałeś, że dynia, jabłko i cynamon to zdrowy wybór w diecie. Czy wiesz jednak, co tak naprawdę się w nich znajduje i w jaki sposób wpływają one na działanie twojego organizmu? To ważne, aby świadomie dobierać poszczególne składniki w każdym posiłku. Chętnie więc przybliżymy ci wyjątkowe właściwości tych pysznych produktów.
Dynia – warzywo pełne witamin
Dynia to warzywo, które dostępne jest w wielu kolorach i kształtach – w zależności od gatunku. Świetnie nadaje się nie tylko jako jesienna ozdoba czy halloweenowe strachy, lecz także jako główny składnik wielu zdrowych dań. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 34 kcal. Pod grubą skórką kryją się białko, które buduje twoje mięśnie i błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie. Oprócz tego znajdziesz w niej też inne cenne składniki, takie jak: wapń, magnez, selen, potas, cynk, kwas foliowy, niacyny oraz witaminy A, C i E. Dynia działa kardioprotekcyjnie, czyli wspiera działanie twojego serca i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Pozytywnie oddziałuje też na układ odpornościowy[1].
Jabłko – popularny owoc, który wspiera twoje zdrowie
Polska jabłkiem stoi. Nasz kraj jest bowiem jednym z wiodących producentów tego owocu na świecie. Tak łatwy dostęp do jabłek sprawia, że czasem nie doceniamy jego wyjątkowych właściwości. Zamiast jednak wybierać egzotyczne owoce, warto zwrócić się w kierunku naszego narodowego dobra. Co takiego znajdziesz w miąższu tego smacznego superbohatera?
Jest to owoc niskokaloryczny i o niskim indeksie glikemicznym. Świetnie więc sprawdza się w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego. Pełny jest też polifenoli, które mają działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożycie jabłek obniża ryzyko nadciśnienia aż o 9% oraz choroby naczyń mózgowych o 11%. Jabłka pomagają też usprawnić proces trawienia, zapobiegając zaparciom. Uważa się również, że wspierają odchudzanie[2].
Cynamon – przyprawa mistrzów
Aromatyczny cynamon to wyjątkowa przyprawa, które idealnie komponuje się z jesienną aurą. W sklepach możesz znaleźć jego dwie odmiany: cejloński oraz chiński. Ten pierwszy zdecydowanie wygrywa w kwestii wartości odżywczych i prozdrowotnych, dlatego to właśnie cynamon cejloński wybieraj podczas zakupów.
Cynamon to prawdziwy bohater w walce z dolegliwościami układu pokarmowego: niestrawnością, wzdęciami, bólami brzucha oraz zbyt małym apetytem. Niezwykle korzystnie oddziałuje na poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Uwrażliwia tkanki ciała na insulinę. Wspiera odchudzanie i zmniejsza napady głodu. Działa też bakteriobójczo[3].
Nutribullet® Ultra – niezawodny i wydajny blender
Do przygotowywania idealnie gładkich koktajli potrzebujesz porządnego blendera. Dobrym wyborem dla miłośników zdrowych i pysznych smoothie jest Nutribullet® Ultra. Jest to urządzenie o naprawdę potężnej mocy – aż 1200 W! Świetnie radzi sobie nawet z najtwardszymi produktami, które w 30 sekund zamienia w idealny koktajl. Kubki dołączone do blendera (o pojemności 900 i 700 ml) wykonane są z odpornego na uszkodzenia, lekkiego i bezpiecznego Tritanu™ Renew. Aż 50% tego tworzywa pochodzi z recyklingu. Niezwykle wydajne ostrza Rapid Extraction ze stali nierdzewnej umożliwiają dokładne i sprawne blendowanie. Choć urządzenie ma potężny silnik, jest najcichszym z blenderów Nutribullet. Dla twojej wygody przyciski automatycznego i pulsacyjnego cyklu rozdrabniania są podświetlane.
Dyniowe pyszności
Przepis: Dyniowe smoothie
Dynia świetnie sprawdza się nie tylko w zupie czy sałatce, lecz także w koktajlu. Wystarczy, że upieczesz ją w piekarniku skórką do góry, a jej twardy miąższ zmieni się w słodkie puree. Śmiało dodawaj więc to warzywo do pysznych, jesiennych smoothie.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 168
Składniki
- dynia – ½ niedużego warzywa
- imbir świeży – korzeń o długości 2 cm
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- kardamon – ⅓ łyżeczki
- napój kokosowy – 300 ml
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dyniDynię upiecz w piekarniku. Kiedy na jej skórce pojawią się czarne plamy, wyjmij ją i oddziel miąższ. Poczekaj aż wystygnie. Przełóż go do kielicha blendera.
- Przygotowanie imbiruImbir obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do dyni.
- Dodaj napój kokosowyCałość zalej napojem kokosowym i dodaj przyprawy.
- BlendowanieZblenduj wszystko na gładkie smoothie.
Jabłkowa bomba witaminowa
Przepis: Jesienne smoothie jabłkowe
Jabłka to niezwykle wdzięczne owoce – świetnie pasują do niemal każdego koktajlu. Dlatego też śmiało dodawaj je, gdzie tylko możesz. Twoje ciało ci za to podziękuje.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 548
Składniki
- jabłko – 2 sztuki
- burak – 1 sztuka
- banan – 1 sztuka
- cynamon – 1 łyżeczka
- napój migdałowy – 250 ml
- otręby – 5 łyżek
- nasiona chia – 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiJabłka, banan i burak obierz ze skórki. Podziel na mniejsze kawałki i włóż do kielicha blendera. Użyj jednorazowych rękawiczek – w przeciwnym razie burak zafarbuje skórę twoich dłoni.
- Dodaj pozostałe składnikiDodaj napój migdałowy, cynamon i otręby. Zblenduj całość na gładki koktajl.
- Sposób podaniaPosyp smoothie nasionami chia.
Cynamonowy aromat
Cynamon to świetny dodatek do każdego koktajlu – zarówno owocowego, jak i warzywnego. Dobrze sprawdza się w czysto roślinnym smoothie oraz z dodatkiem nabiału. Koniecznie podkręć smak swojego ulubionego koktajlu tą przyprawą.
Przepis: Smoothie z cynamonowym twistem
Spróbuj podkręcić smak swojego smoothie odrobiną cynamonu!
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 604
Składniki
- truskawki świeże bądź mrożone – 250 g
- banan – 1 sztuka
- jabłko – 1 sztuka
- dynia – ¼ małego warzywa
- płatki migdałów – 2 łyżki
- cynamon – 1 łyżka
- jogurt naturalny – 250 ml
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dyniDynię upiecz według wcześniejszych wskazówek. Obierz ze skóry i przełóż do kielicha blendera.
- Przygotuj resztę składnikiMrożone truskawki rozmroź, a świeże umyj i pozbaw szypułek. Razem z obranymi jabłkiem i bananem dodaj do dyni.
- ZblendujDodaj cynamon i jogurt naturalny. Zblenduj całość.
- PodawaniePłatki migdałów upraż na suchej patelni. Poczekaj aż płatki będą wystudzone i posyp nimi koktajl.
[1]DYNIA – właściwości odżywcze
[2]Jabłko