Nawłoć pospolita to jedna z najbardziej charakterystycznych roślin. Rośnie niemal wszędzie i nie można jej pomylić z niczym innym. Jednocześnie nie każdy wie, że nawłoć jest bardzo ceniona w zielarstwie. Można ją wykorzystać na wiele sposobów, ja stawiam co roku na jeden: to prosty do zrobienia syrop, który jest świetnym słodzidłem do herbaty czy dodatkiem do deserów.
Jakie właściwości ma nawłoć?
Nawłoć to roślina wykorzystywana w medycynie naturalnej od wieków. Pisze o niej znany botanik i fitoterapaueta Henryk Różański: „...wyciągi z ziela nawłoci zwiększają ilość wydalanego moczu, działają przeciwzapalnie, antydrobnoustrojowo, rozkurczowo, przeciwbólowo i hipotensyjnie. Działają odtruwająco, ułatwiają wydalanie szkodliwych ksenobiotyków i metabolitów. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne (...). Odkażają układ moczowy, działają przeciwwysiękowo i przeciwobrzękowo. Wodne wyciągi leczą nieżyt żołądka i jelit”. Ekspert przypomina, że napary nawłoci były stosowane również zewnętrznie, m.in. do przemywania skóry z trądzikiem. Taki wyciąg zmniejsza i oczyszcza pory oraz rozjaśnia cerę.
Jednocześnie nawłoć można potraktować również jako bazę do oryginalnego w smaku syropu, który można zamknąć w słoikach i korzystać do kolejnego sezonu.
Jak zrobić domowy syrop z nawłoci?
Aby zrobić syrop potrzebujesz kwiaty nawłoci, wodę, sok z cytryny i cukier. W pierwszej kolejności należy zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić: najlepiej na dobę, ale minimum do ostygnięcia. Potem kwiaty się odciska, a płyn łączy z cukrem i sokiem z cytryny. Tu od razu uwaga: można takie syrop gotować dłużej, aby uzyskać gęstą konsystencję przypominającą miód. Syrop będzie wówczas ciemniejszy i bardziej intensywny w smaku. Ja lubię wersję z krótkim gotowaniem. Taki syrop jest delikatny w smaku, ma żółto-zielonkawy kolor.
Ważne: kwiaty na syrop zbieraj w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń, np. ruchliwych dróg.
Przepis: Syrop z kwiatów nawłoci
Syrop ziołowy, idealny do słodzenia.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 2999
Składniki
- 30 świeżych kwiatów nawłoci
- 1,5 litra wody
- sok z 1 cytryny
- 750 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie naparu z nawłociZalej kwiaty nawłoci wrzątkiem i odstaw na ok. 24 godziny. Po tym czasie dobrze odcedź napar, wyciskając dokładnie kwiaty.
- Robienie syropuDo naparu dodaj sok z cytryny i cukier. Gotuj ok. 5 minut. Gorący syrop przelej do czystych słoików. Pasteryzuj 15 minut.
Gotowy syrop można wykorzystywać do słodzenia herbaty i innych napojów, można go rozcieńczać z wodą, można dodawać do deserów i słodkich dań.
Czytaj też:
Zamiast cukru dodaj do kawy zdrowe słodzidło. Dodaje energii i działa przeciwzapalnieCzytaj też:
Najprostszy przepis na maliny do słoików. Tak pyszne, że rodzina zjada większość przed zimą