Zalewam wieczorem, a piję rano. Dwa proste składniki i mam napój jak z modnej kawiarni

Zalewam wieczorem, a piję rano. Dwa proste składniki i mam napój jak z modnej kawiarni

Dodano: 
Milk brew
Milk brew Źródło: Shutterstock / New Africa
Ta kawa to prawdziwy hit lata, ale sposób jej przygotowania może wiele osób zadziwić. Na żadnym etapie nie używa się tu gorącej wody.

Cold brew, czyli kawa parzona na zimno, to napój, który zdobywa coraz większą popularność. Między innymi dlatego, że można go w bardzo łatwy sposób zrobić w domu. My proponujemy dziś pyszną wersję idealną dla fanów mlecznych kaw, czyli milk brew. Jedyne czego potrzebujesz to mielone ziarna kawy i zimne mleko (może być roślinne).

Co to jest cold brew?

Cold brew różni się od klasycznego espresso czy kawy przelewowej nie tylko temperaturą przygotowania, ale i smakiem. Powstaje przez długotrwałe macerowanie mielonych ziaren kawy w zimnej wodzie – najczęściej przez 12 do 24 godzin. W tym czasie kawa powoli oddaje swój aromat, a niska temperatura sprawia, że w gotowym napoju jest mniej goryczy i kwasowości.

W przeciwieństwie do kawy mrożonej (ice coffee), która powstaje przez schłodzenie wcześniej zaparzonej na gorąco kawy, cold brew nigdy nie ma kontaktu z wysoką temperaturą. To idealna propozycja na upały – orzeźwiająca, delikatna i pełna naturalnych aromatów.

Jak zrobić milk brew?

Milk brew jest wręcz banalnie proste do zrobienia: wystarczy zalać zmielone ziarna zimnym mlekiem i cierpliwie poczekać do następnego dnia. Potem już tylko trzeba odcedzić fusy i gotowe!

Zarówno do milk brew jak i klasycznego cold brew najlepiej wybrać ziarna, które nie są ani drobno zmielone, ani zbyt grubo. Do przygotowania napoju można wykorzystać dowolną kawę, ale jeśli masz taką możliwość, warto skorzystać z podpowiedzi ekspertów z lokalnych palarni kawy, którzy doradzą najlepsze ziarna do cold brew właśnie.

Przepis: Milk brew

Mleczna wersja cold brew.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
2 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
122 w każdej porcji

Składniki

  • 40 g mielonej kawy
  • 0,5 l zimnego mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie milk brewKawę przesyp do słoika lub szklanek butelki i zalej zimnym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 12-24 godziny.
  2. Serwowanie kawyGotowe milk brew odcedź. Napój podawaj z kostkami lodu.

Kawę w wersji deserowej można serwować ze słodkimi syropami lub z lodami.

Czytaj też:
Do kawy dolej popularny napój gazowany. Ta mieszanka stawia na nogi od pierwszego łyka
Czytaj też:
Ta kawa orzeźwia i stawia na nogi w upalne dni. Sekret to zdrowy i pyszny dodatek

Źródło: smaki.pl