Tę herbatkę podawała mi babcia na dobry sen. Dzisiaj też piję ją wieczorem

Tę herbatkę podawała mi babcia na dobry sen. Dzisiaj też piję ją wieczorem

Dodano: 
Herbatka z rumianku
Herbatka z rumianku Źródło: Shutterstock / Tasha Zalevska
Wieczorne wyciszenie to wstęp do tego, by dobrze się wyspać. Jeśli macie problem z relaksem, możecie sięgnąć po prostą, aromatyczną herbatkę. Ja jestem jej wierna od wielu lat. Kiedyś parzyła mi ją babcia, teraz często do niej wracam.

By dobrze spać, wcale nie jest obojętne, co zjemy czy wypijemy wieczorem. Zdecydowanie należy wtedy unikać ciężkostrawnych potraw i obfitych posiłków. Podobnie zresztą, jak pobudzającej kawy czy herbaty. Lepiej postawić na lekkie przekąski i wyciszające napoje. Jednym z nich jest aromatyczny napar z rumianku, który smakuje nawet dzieciom.

Jak działa herbatka z rumianku?

Rumianek to roślina doskonale znana od wielu lat i używana w medycynie ludowej i naturalnej. Najcenniejsze są w niej substancje aktywne, takie jak: azulen, flawonoidyolejki eteryczne. To właśnie dzięki nim rumianek wykazuje właściwości lecznicze.

  • Przede wszystkim rumianek działa uspokajająco i relaksująco, dzięki czemu pomaga zmniejszyć napięcie i dobrze radzi sobie z bezsennością.
  • Rumianek ma też działanie przeciwzapalne. Łagodzi m.in.: stany zapalne jamy ustnej, gardła, skóry.
  • Pomaga przy wzdęciach i bólach brzucha, a także wspomaga trawienie.
  • Łagodzi też objawy infekcji, lekko obniża gorączkę.

Jak przygotować herbatkę z rumianku?

Lecznicze napary przygotowuje się z kwiatów rumianku. Można więc kupić suszone kwiaty rumianku luzem albo w saszetkach. Kwiaty rumianku można też samemu zebrać i ususzyć. By przygotować herbatkę z rumianku, susz należy wsypać do kubka i zalać gorącą wodą. Powinien się parzyć przynajmniej 5 minut.

Przepis: Herbatka z rumianku

Relaksujący napar z kwiatów rumianku

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
5

Składniki

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku lub 1 saszetka
  • 1 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naparuSuszone kwiaty rumianku wsyp do kubka lub umieść w nim saszetkę suszu. Zalej gorącą wodą o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Przykryj, pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut.
  2. Podawanie herbatkiNapar przecedź przez sitko lub wyjmij z niego saszetkę. W razie potrzeby możesz go rozcieńczyć przegotowaną, ciepłą wodą lub np. dosłodzić odrobiną miodu.

Wskazówka: Prawdziwy rumianek pospolity (łac. Matricaria chamomilla) poznacie po silnym, słodkawym zapachu, pustym po przekrojeniu dnie kwiatowym i nitkowatych listkach. Jego kwiaty są większe, niż stokrotki, mają żółty środek i białe, dość długie płatki.

Jak pić herbatkę z rumianku?

Herbatkę z rumianku najlepiej pić mniej więcej godzinę przed snem. Nie należy jednak pić zbyt mocnego naparu codziennie przez dłuższy czas, bo u niektórych osób mogą wystąpić uczulenia. Smak herbatki rumiankowej można poprawić, dodając do niej np. trochę cynamonu, soku z cytryny czy miodu.

Czytaj też:
Tę aromatyczną herbatkę na dobry sen parzę tylko latem. Składniki przynoszę ze spaceru
Czytaj też:
To najlepszy napój na opuchnięte nogi. Ten tani patent podpowiedziała mi farmaceutka