Polacy nie znają tej zdrowej herbatki, a to superfood! Wszystko za sprawą jednego składnika

Polacy nie znają tej zdrowej herbatki, a to superfood! Wszystko za sprawą jednego składnika

Dodano: 
Herbata gryczana
Herbata gryczana Źródło: Shutterstock / SoNelly
To jedna z najzdrowszych herbatek, jakie piłam. Bez kofeiny, za to pełna rutyny i antyoksydantów, które świetnie działają na organizm. Zobacz, po jaki napar najlepiej sięgać.

Herbata gryczana, inaczej soba cha, ma dalekowschodni rodowód i jest jedną z najzdrowszych herbat, jakie piłam. W Polsce jest prawie nieznana, a szkoda, bo ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Tradycyjnie produkuje się ją z nasion gryki tatarki. Herbatkę gryczaną możesz pić na ciepło lub po ostygnięciu jako napój na zimno. Spróbuj również mieszać herbatę gryczaną z innymi herbatami lub naparami, np. zieloną herbatą, rooibosem czy miętą, aby odkrywać nowe kombinacje smakowe.

Jaki przygotować herbatę gryczaną?

Przygotowanie herbaty jest bardzo proste: wystarczy zmielone łuski gryki zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy, a następnie odcedzić. Jeśli mamy gotową herbatę w torebkach, wówczas najlepiej przygotowywać ją w zaparzaczu. Herbatę gryczaną można wzbogacić odrobiną miodu lub cytryny, choć tradycyjnie pije się ją bez dodatków.

Porada: jeśli napar wydaje się zbyt intensywny, zmniejsz ilość gryki lub skróć czas parzenia. Aby uzyskać mocniejszy smak, użyj więcej ziaren gryki lub parz dłużej.

Przepis: Herbata gryczana

To naturalnie bezkofeinowy napój. Nadaje się do picia wieczorem lub przez osoby wrażliwe na kofeinę.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
15 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml wody
  • 2-3 łyżeczki zmielonych łusek gryki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWodę zagotuj. Łyżkę zmielonych łusek przesyp do naczynia, a następnie zalej szklanką wrzątku.
  2. ZaparzanieNapój odstaw na 8-10 minut, aby herbatka się zaparzyła. Odcedź przed spożyciem

Jak pić herbatę gryczaną?

W piciu tej zdrowej herbaty należy zachować pewien umiar i nie przekraczać 2-3 szklanek dziennie. Soba cha pozbawiona jest kofeiny, dlatego możesz ją pić przed snem. Dzięki temu mogą ją spożywać także osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące.

Jakie właściwości ma herbata gryczana?

Ten napój to prawdziwy superfood. Zawiera rutynę i witeksynę, błonnik, witaminy z grupy B oraz cenne minerały, m.in. magnez, potas, selen, wanad i wapń. Herbata gryczana ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, m.in.:

  • obniża poziom glukozy i cholesterolu,
  • zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia,
  • przyspiesza metabolizm i wspiera odchudzanie.

Czytaj też:
Ten domowy energetyk to samo zdrowie. Napój zrobisz w kilka minut
Czytaj też:
To hit na lepsze trawienie. Napój, który uratuje twój żołądek po świątecznym przejedzeniu