Herbata gryczana, inaczej soba cha, ma dalekowschodni rodowód i jest jedną z najzdrowszych herbat, jakie piłam. W Polsce jest prawie nieznana, a szkoda, bo ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Tradycyjnie produkuje się ją z nasion gryki tatarki. Herbatkę gryczaną możesz pić na ciepło lub po ostygnięciu jako napój na zimno. Spróbuj również mieszać herbatę gryczaną z innymi herbatami lub naparami, np. zieloną herbatą, rooibosem czy miętą, aby odkrywać nowe kombinacje smakowe.
Jaki przygotować herbatę gryczaną?
Przygotowanie herbaty jest bardzo proste: wystarczy zmielone łuski gryki zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy, a następnie odcedzić. Jeśli mamy gotową herbatę w torebkach, wówczas najlepiej przygotowywać ją w zaparzaczu. Herbatę gryczaną można wzbogacić odrobiną miodu lub cytryny, choć tradycyjnie pije się ją bez dodatków.
Porada: jeśli napar wydaje się zbyt intensywny, zmniejsz ilość gryki lub skróć czas parzenia. Aby uzyskać mocniejszy smak, użyj więcej ziaren gryki lub parz dłużej.
Przepis: Herbata gryczana
To naturalnie bezkofeinowy napój. Nadaje się do picia wieczorem lub przez osoby wrażliwe na kofeinę.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Chińska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 15 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml wody
- 2-3 łyżeczki zmielonych łusek gryki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWodę zagotuj. Łyżkę zmielonych łusek przesyp do naczynia, a następnie zalej szklanką wrzątku.
- ZaparzanieNapój odstaw na 8-10 minut, aby herbatka się zaparzyła. Odcedź przed spożyciem
Jak pić herbatę gryczaną?
W piciu tej zdrowej herbaty należy zachować pewien umiar i nie przekraczać 2-3 szklanek dziennie. Soba cha pozbawiona jest kofeiny, dlatego możesz ją pić przed snem. Dzięki temu mogą ją spożywać także osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące.
Jakie właściwości ma herbata gryczana?
Ten napój to prawdziwy superfood. Zawiera rutynę i witeksynę, błonnik, witaminy z grupy B oraz cenne minerały, m.in. magnez, potas, selen, wanad i wapń. Herbata gryczana ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, m.in.:
- obniża poziom glukozy i cholesterolu,
- zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia,
- przyspiesza metabolizm i wspiera odchudzanie.
Czytaj też:
Ten domowy energetyk to samo zdrowie. Napój zrobisz w kilka minutCzytaj też:
To hit na lepsze trawienie. Napój, który uratuje twój żołądek po świątecznym przejedzeniu