Od 2 miesięcy do porannej kawy dodaję dwa proste składniki. Mój metabolizm ruszył z kopyta

Od 2 miesięcy do porannej kawy dodaję dwa proste składniki. Mój metabolizm ruszył z kopyta

Dodano: 
Kawa w filiżance
Kawa w filiżance Źródło: Shutterstock / Tatyana Step
Dwa miesiące temu postanowiłam schudnąć. Nie głodzę się zbytnio, ale jem z głową. Dzień zaś zaczynam od aromatycznej kawy. Nie ma w niej grama cukru, ani mleka, są za to dwie przyprawy, które świetnie podkręciły mój metabolizm. Już widzę pierwsze efekty.

Proces odchudzania wcale nie jest łatwy. Trzeba bowiem walczyć z nienajzdrowszymi przyzwyczajeniami. Ja by ułatwić sobie zadanie, nie stosuję drastycznej diety, a po prostu wybieram tylko chude i zdrowe produkty. W moim menu znalazła się też nowa kawa. Nie taka, jak zwykle z mlekiem i cukrem, ale z dwoma przyprawami. Najwyraźniej podkręciła mój metabolizm, bo przez dwa miesiące schudłam 4 kilogramy.

Co warto dodać do kawy, by przyspieszyć przemianę materii?

Szybka przemiana materii to podstawa szczupłej sylwetki. Dzięki niemu proces trawienia jest szybszy, a w organizmie nie zalegają zbędne produkty metabolizmu. Takie działanie wykazuje między innymi kawa, ale nie taka z mlekiem i cukrem, lecz z wartościowymi dodatkami. Można do nich zaliczyć np.: cynamon, chili, imbir, kurkuma, kardamon, olej kokosowy, sok z cytryny. Składniki te przy okazji zmniejszają też goryczkę kawy, więc słodziwo staje się zbędne.

Jak zrobić kawę z imbirem i cynamonem?

Przygotowanie kawy z imbirem i cynamonem nie trwa o wiele dłużej, niż klasycznej, czarnej kawy. Wystarczy tylko przygotować składniki, a imbir pokroić w plasterki. Gorący napar szybko wymyje z nich, co najlepsze, więc kawa będzie pełna smaku, aromatu i oczekiwanej mocy.

Przepis: Kawa z cynamonem i imbirem

Odchudzająca, aromatyczna kawa z cynamonem i imbirem

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
10

Składniki

  • 200 ml naparu kawy
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • kawałek cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie imbiruImbir obierz, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść go w kubku razem z kawałkiem cynamonu.
  2. Przygotowanie kawyPrzyprawy znajdujące się w kubku zalej gorącym naparem kawy. Kubek przykryj i odstaw na 4-5 minut, by do kawy przenikły składniki z przypraw.

Z czym jeszcze można połączyć imbir i cynamon?

Imbir i cynamon to dwa składniki, które doskonale się dopełniają. Imbir ma ostry smak, doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Cynamon zaś jest słodkawy i działa odprężająco. A przede wszystkim oba pobudzają przemianę materii. Gdy umieścimy je razem w kubku kawy, napar nabierze ciekawego smaku i będzie wspomagał odchudzanie. Jeśli nie przepadacie za smakiem imbiru, możecie go zastąpić chili lub pieprzem. Zamiast cynamonu możecie zaś zastosować np. kardamon, goździki.

Czytaj też:
Po taką kawę sięgam, gdy chcę się rozgrzać. Smakuje znakomicie i od razu czuję przypływ energii
Czytaj też:
Do porannej kawy wystarczy dodać ten owoc. Pobudzi organizm i podkręci metabolizm