Lubię herbatę, taką zwykłą, czarną. Gdy jednak jakiś czas temu przyjaciółka poczęstowała mnie zupełnie inną wersją tego napoju, od razu go pokochałam. Był pełen smaku i aromatu, a z wyglądu przypominał kawę z mlekiem. Teraz sama często robię sobie tę herbatę, bo nic tak doskonale mnie nie rozgrzewa i nie relaksuje. Ten napój jest wprost idealny na ponure, chłodne dni.
Co to jest masala chai?
Masala chai, bo tą właśnie herbatą poczęstowała mnie przyjaciółka, to niezwykle aromatyczna, indyjska herbata. Przygotowuje się ją na bazie czarnej herbaty, a wzbogaca przyprawami korzennymi i mlekiem. Masala chai zwykle podaje się słodzoną, choć oczywiście można pominąć ten dodatek. Ta herbata jest idealna na chłodne dni, bo dzięki kompozycji kilku przypraw doskonale rozgrzewa, relaksuje i poprawia nastrój.
Jak zrobić masala chai?
Przygotowanie herbaty masala chai zaczyna się nieco inaczej, niż klasycznego, gorącego napoju. Najpierw bowiem przygotowuje się wywar z aromatycznych przypraw, w którym potem zaparza się herbatę. Pełen smaku, aromatu i koloru napój zabiela się mlekiem, dosładza i dobrze podgrzewa. Chodzi o to, by składniki herbaty doskonale się poprzenikały i by napój był na wskroś aromatyczny.
Przepis: Masala chai
Indyjska herbata z dodatkiem aromatycznych przypraw i mleka
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1-2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 2-3 strączki kardamonu
- 1 mały kawałek cynamonu
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 2-3 goździki
- 1 mała gwiazdka anyżu
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Gotowanie przyprawWodę wlej do rondelka i podgrzej. Dodaj lekko rozgnieciony kardamon i pozostałe przyprawy. Wodę zagotuj, a potem gotuj 5-10 minut na niedużym ogniu, aż nabierze aromatu przypraw.
- Dodawanie herbaty, mleka i cukruDo wywaru z przyprawami dodaj liście herbaty. Całość gotuj 2-3 minuty, by herbata uwolniła swój smak. Dodaj też mleko i cukier i całość podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu. Napój przecedź, rozlej do filiżanek.
Masala chai – kilka wskazówek
Herbatę masala chai podaje się gorącą, w małych filiżankach. Doskonale smakuje, jako samodzielny napój, jednak idealnie też pasuje do indyjskich przekąsek.
- Jeśli chcecie zwiększyć intensywność napoju, możecie dodać do niego jeszcze więcej przypraw lub dłużej gotować wywar z wody i przypraw.
- Do masala chai dodaje się wiele aromatycznych przypraw. Jeśli jednak któraś z nich nie odpowiada komuś smakowo, może ją pominąć. Dobrze jednak, by w herbacie znalazły się: cynamon, kardamon i imbir, bo to właśnie te przyprawy decydują o smaku słynnego napoju.
- Do przygotowania masala chai najlepiej jest użyć czarnej herbaty liściastej, która ma niezwykle silny aromat.
- Herbata masala chai działa relaksująco, dzięki mocy herbaty i przypraw, a także rozgrzewająco za sprawą dodanego imbiru i pieprzu.
Czytaj też:
Tylko taka herbata z miodem pomoże na przeziębienie. Nie każdy ma świadomośćCzytaj też:
To jeden z najzdrowszych napojów do śniadania. Kiedyś piliśmy go często, dziś jest trochę zapomniany