Gdy zaczyna się przeziębienie, wiele osób próbuje sobie pomóc domowymi sposobami. W ruch idzie więc sok malinowy, cytryna, czosnek i miód. Ten ostatni często dodawany jest do herbaty, bo takiemu gorącemu napojowi przypisywane są lecznicze właściwości. Prawda wygląda jednak nieco inaczej, bo wystarczy popełnić jeden błąd, by ten napój nie został zauważony przez nasz organizm.
Na czym polega lecznicze działanie miodu?
Miód to naturalny produkt, wytwarzany przez pszczoły. W głównej mierze składa się z cukrów, jednak tym, co stanowi o wartości prozdrowotnej i leczniczej miodu są składniki występujące tu w niewielkich ilościach. Należy do nich zaliczyć związki azotowe, które pochodzą z wydzieliny gruczołów gardzielowych pszczół. Są to przede wszystkim enzymy, które hamują rozwój bakterii, a także wzmacniają układ odpornościowy. W miodzie znajdują się się też niewielkie ilości nadtlenku wodoru, który działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran.
Poza tym miód zawiera też przeciwutleniacze oraz substancje o właściwościach przeciwgrzybiczych i wzmacniających. Warto też wspomnieć o witaminach z grupy B oraz witaminie C, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i zwiększają odporność. Z kolei zawarte w miodzie cukry proste sprzyjają regeneracji organizmu, zaś acetylocholina i potas korzystnie wpływają na pracę serca.
Jak przygotować leczniczą herbatę z miodem?
Wiele osób na przeziębienie pije gorącą herbatę z miodem. I tu właśnie popełniają one wielki błąd, bo niestety lecznicze składniki miodu niszczone są w wysokiej temperaturze. Pod wpływem wrzątku nasz zdrowy miód zamienia się więc w zwykłe słodzidło, które jest niewiele bardziej wartościowe, niż zwykły cukier.
Jak więc przygotować herbatę z miodem, by pomogła przy przeziębieniu? To bardzo proste. Wystarczy zaparzyć herbatę, a potem ją przestudzić i dodać do niej miód. Tak naprawdę napój przed dodaniem miodu powinien mieć temperaturę ok. 42-45 stopni Celsjusza. W wyższej rozkładane są bowiem lecznicze składniki miodu. Tak więc miód należy dodawać nie do gorącej, a do ciepłej herbaty.
Czym warto wzbogacić leczniczą herbatę?
Jeśli zaś chcecie wzmocnić lecznicze działanie herbaty z miodem, możecie do niej dodać również inne składniki. Zaraz po zaparzeniu dorzućcie do niej kilka plasterków świeżego imbiru, a gdy przestygnie (witamina C rozkłada się w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza!) dodajcie plasterek cytryny lub trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Imbir zadziała rozgrzewająco i bakteriobójczo, a zawarta w cytrynie witamina C wesprze nasz system odpornościowy.
Czytaj też:
Zaparzam to i popijam z przyjemnością. Mój prosty patent na napar, który rozgrzewa jak nic innegoCzytaj też:
W sezonie infekcji serwuję rodzinie pyszny, wzmacniający napój. Bazuje na cytrusach